KTE: Álomkategória, hogy három játékosunk válogatott kerettag! – Szabó István

Vágólapra másolva!
2023.09.02. 07:21
null
A KTE vezetőedzője, Szabó István nem ölbe tett kézzel várt arra, hogy tehetséges, sikeres játékosokat irányíthasson (Fotó: Török Attila)
Szabó István, a Kecskeméti TE vezetőedzője lapunknak adott interjújában beszélt a KTE válogatott kerettagjairól, és arról, miképp reagált a csapat az öltözőben a kerethirdetésre.



– Ha valaki egy évvel ezelőtt azt mondja önnek, hogy idén szeptemberben a Kecskemét adja a legtöbb játékost a válogatottba, mit válaszol?

– Azt, hogy lehetetlen – mondta lapunknak Szabó István, a KTE vezetőedzője. – Természetesen bíztam benne, hogy előbb-utóbb lesz válogatott játékosunk, de feljutó csapatként, az első idényben erre nem is gondoltunk. Tisztában voltunk már akkor is Szuhodovszki Soma képességeivel vagy azzal, hogy Szalai Gábor milyen gólerős, hiszen tíz gól fölé jutott az NB II-ben. Már akkor is fiatal csapatunk volt, és mondtam a srácoknak, hogy dolgozzanak keményen, mert – ha nem is ilyen hamar – néhány éven belül eljuthat valaki közülük a válogatottig. Álomkategória, hogy három kecskeméti is ott van a keretben.

– Az előző idényben szerzett bajnoki ezüst és a vele járó nemzetközi kupaszereplés után nyilván ez is visszaigazolja, hogy minőségi munkát végeztek.
– Nagyon nem szeretném, ha úgy jönne le, hogy ez kifejezetten a KTE stábja és Szabó István érdeme. A játékosoknak nagyszerű felfedezőjük és kiváló nevelőedzőik voltak, sikereikben sok szakember munkája fekszik. Nyilván jól érzik magukat Kecskeméten, kiváló teljesítményt nyújtanak, nem mellesleg nagyszerű csapattársaik vannak. Az idősebb játékosok segítik a fiatal játékosok fejlődését, megemlíthetném itt példaként Belényesi Csabát vagy Vágó Leventét. A futball csapatjáték, a KTE-nek tehát csapatként kell olyan teljesítményt nyújtania, hogy arra a szövetségi kapitány is felfigyeljen.

– Ön is a kerethirdetéskor tudta meg, hogy három játékosa is meghívót kapott?
– Igen, és bevallom, meglepődtem. Hatalmas elismerés nekünk. A múlt hét végi bajnokink után a Nemzeti Sport tudósítója feltette a kérdést, mi a véleményem a remeklő Horváth Krisztoferről, mire azt válaszoltam, hogy Marco Rossi személyében kiváló szövetségi kapitánya van a nemzeti csapatnak, nem szeretnék senkit ajánlgatni neki. Nos, Marco Rossi ott van a meccseken, látja az adatokat, s úgy vélem, bölcsen döntött, amikor meghívta a KTE-játékosokat – megérdemlik a srácok.

– Beszélt a szövetségi kapitánnyal?
– Egyszer, az előző idény végi díjátadón volt szerencsém vele néhány percet beszélgetni. Természetesen szurkolok a válogatottnak, tisztelem Marco Rossit, kiváló munkát végez a nemzeti együttes élén, nem véletlenül ő a szövetségi kapitány hosszú évek óta. Nagy rajongója vagyok a válogatottnak, s habár van lehetőségem a VIP-szektorba beülni a hazai meccseken, általában baráti társasággal megyek ki a mérkőzésekre, és szurkolóként élvezem a látottakat.

– Mi volt az első reakciója a kerethirdetés után?
– Megöleltem a srácokat. Most is kiráz a hideg, amikor arról beszélünk, hogy kecskeméti játékosok vannak a válogatottban… Tizenkét évet dolgoztam az utánpótlásban, több mint huszonöt évet vártam arra, hogy NB I-es edző legyek, nekem hatalmas öröm, ha ilyen tehetséges és motivált fiatalok egyre magasabbra jutnak. Szuhodovszki Soma, Szalai Gábor és Horváth Krisztofer mellett meg kell említenem Iyinbor Patrickot is, aki az U21-es válogatottba kapott meghívót. Szóval átöleltem őket az öltözőben, gratuláltam nekik, míg a társaik megtapsolták őket. Nálunk így megy ez, mindenkit boldoggá tesz a másik sikere.

– Gyanítom, szeptember tizedikén, a csehek elleni meccsre valamivel izgatottabban megy ki a Puskás Arénába…
– Az elmúlt tíz évben az összes hazai válogatott meccsen ott voltam, és épp most kétséges, ott leszek-e… A nagyobbik fiam Németországban él, ott van két unokám, nagy szívfájdalmam, hogy nagyon ritkán láthatom őket. Alig várom, hogy találkozzak velük, a legtöbbször a válogatott szünetben tudok elutazni hozzájuk. Szóval jelenleg úgy néz ki, nem tudok ott lenni a csehek elleni felkészülési mérkőzésen, ám van némi esély, hogy mégis a helyszínen szurkoljak a kecskeméti srácokért is. Egy biztos: a televízióban biztosan megnézem a meccset.

– Mindennap együtt dolgozik Szuhodovszki Somával, Szalai Gáborral és Horváth Krisztoferrel, mit gondol, mely tulajdonságaik, erényeik miatt hívta be őket a keretbe a kapitány?
– Erről inkább Marco Rossit kellene megkérdezni, én azt tudom, hogy nálam miért játszanak. Ami a legfontosabb, hogy fiatalok és tehetségesek. Szalai Gábor volt már a keret tagja, így ha megengedi, a két újoncról, Szuhodovszki Somáról és Horváth Krisztoferről beszélnék most. Előbbi nagyon lelkiismeretes és karakteres játékos, rendkívül jó bal lába van, fontos láncszem a védelem és a támadósor között. Kiemelném az irányítókészségét, mozgékonyságát és sebességét, ezek nemzetközi szinten is kiemelkedőek. S ami szintén nem elhanyagolható, nagyszerű csapatember. Krisztofer teljesen más karakter, vagány, sok minden ösztönösen jön belőle, de sok mindent tanult is. Különleges gólszerző képességei vannak, sokan azt gondolják, hogy link figura, de szó sincs erről. Megfelelő a hozzáállása, keményen edz, a sebessége és az állóképessége rendkívüli. A nyáron, amíg nem dőlt el a jövője, nem tudott velünk edzeni, így volt némi lemaradása, de keményen dolgozott, hogy megfelelő állapotba kerüljön. Az biztos, hogy – mint minden játékosomat – mindhármukat nagyon szeretem, és bízom benne, hogy szép karriert futnak be.

– Van olyan futballista a KTE keretében akinek jó esélye van még a válogatott meghívóra?
– Sok értékes futballistánk van, aki becsülettel dolgozik, és fejlődni akar. Jó formában voltak a sérülésük előtt, így ha felépülnek, Nikitscher Tamásnak és Banó-Szabó Bencének is lehet esélye. Gyorsan hozzátenném, hogy még véletlenül sem szeretnék senkit sem ajánlgatni a szövetségi kapitánynak, csupán a kérdésére válaszoltam. Hozzáteszem, bombaerős a nemzeti együttes kerete, kiváló futballisták alkotják a csapatot, hosszú távon kell jó teljesítményt nyújtani, hogy valaki bekerüljön. Marco Rossi válogatási elvei szigorúak, ha valaki bekerül a keretbe, biztosan meg is érdemli.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik