NBA: a Boston könnyedén legyőzte Doncicékat a döntő első meccsén

BALOGH ANDRÁSBALOGH ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.06.07. 06:53
Luka Doncic egyedül nem bírt a bostoniakkal, a Celtics hazai pályán került előnybe (Fotó: Gety Images)
Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) döntőjének első meccsén a Boston Celtics hazai pályán fölényesen, 107–89-re legyőzte a Dallas Maverickset, így előnybe került az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcban.

Mindkét csapatnak volt legalább egy hete pihenni és készülni a döntőre, ez inkább a házigazda Bostonon látszott jobban, amelybe visszatért sérüléséből Kristaps Porzingis. Az első negyed végén 23–5-ös rohamot mutatott be a Celtics, így 17 pontos előnyt dolgozott ki, ez meg is adta a mérkőzés alaphangját.

A második játékrészben már 29 ponttal is vezettek a hazaiak. A Dallas csökkentette a távolságot, a harmadik negyed egy időszakában már csak nyolc pont volt a különbség, de alapvetően a Boston győzelme nem forgott veszélyben. A hazaiak szinte minden mutatóban jobbak voltak: a kétpontost és a triplát is nagyobb hatékonysággal dobták. Míg a Boston 16 hárompontost dobott be, a Mavericks csak hetet. A Celticsnél jobban működött a csapatjáték is, a hazaiaknál 23 assziszt volt, a vendégeknél csak 9, s szintén szembetűnő különbség volt a védekezésben a blokkok terén (9–1).

A mérkőzés legjobb dobója a 30 pontos, 10 lepattanós dupla duplával záró Luka Doncic volt, aki csapata hét triplájából négyet vállalt. A szlovénhez azonban nem nőtt fel senki, Kyrie Irving például 19 mezőnykísérletből csak hatszor talált be 12 pontért.

A hazaiak motorja a 22 pontos Jaylen Brown és a sérülésből visszatérő Porzingis volt, aki 20 ponttal segítette a Bostont, de Jayson Tatum is 16 pontot, illetve 11 lepattanót tett a közösbe. A Celtics tehát előnyke került, a második mérkőzést szintén Bostonban rendezik magyar idő szerint hétfő hajnalban.

NBA, RÁJÁTSZÁS
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Boston Celtics–Dallas Mavericks 107–89
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Boston Celtics javára

A DÖNTŐ MENETRENDJE
1. mérkőzés
Június 7.: Boston Celtics–Dallas Mavericks 107–89
2. mérkőzés
Június 10., 2.00: Boston Celtics–Dallas Mavericks
3. mérkőzés
Június 13., 2.30: Dallas Mavericks–Boston Celtics
4. mérkőzés
Június 15., 2.30: Dallas Mavericks–Boston Celtics
5. mérkőzés (ha szükséges)
Június 18., 2.30: Boston Celtics–Dallas Mavericks
6. mérkőzés (ha szükséges)
Június 21., 2.30: Dallas Mavericks–Boston Celtics
7. mérkőzés (ha szükséges)
Június 24., 2.00: Boston Celtics–Dallas Mavericks

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik