Julian Nagelsmann-nál jelenleg Kai Havertz a kezdőcsatár

Borsos László (Mönchengladbach)Borsos László (Mönchengladbach)
Vágólapra másolva!
2024.06.06. 21:35
null
Nagelsmann pénteken véglegesíti az Eb-keretét (Fotó: Getty Images)
A német szövetségi kapitány, Julian Nagelsmann a pénteki (20.45 óra), Görögország elleni utolsó felkészülési mérkőzést megelőzően elmondta, mindkét csatára, Kai Havertz és Niclas Füllkrug tudja a szerepét a csapatban, ám ha előbbi jól teljesít, az ő szerepeltetését részesíti előnyben.

 

MEGTELT A HELYISÉG Mönchengladbachban a Borussia-Park Stadionban rendezett sajtótájékoztatón, amely a német válogatott Görögország elleni, az Európa-bajnokságot megelőző utolsó felkészülési mérkőzését vezette fel. Aligha meglepő, a nemzetközi találkozón 46 249 fő befogadására alkalmas létesítmény a péntek esti, 20.45 órakor kezdődő tesztmeccsen megtelik, és a média élénk érdeklődése alapján az is egyértelmű, hogy Németországban óriási a felhajtás a június 14-én kezdődő torna körül. A német válogatottal kapcsolatban az egyik leginkább égető kérdés, ki lesz a középcsatár, Kai Havertz vagy Niclas Füllkrug? Előbbi az Ukrajna elleni meccsen (0–0) a neki jutó egy órában nem brillírozott, mindössze egy lövése volt és egy helyzetet készített elő, mégis valamivel esélyesebbnek tűnik posztriválisánál, mert az Arsenalban kifejezetten jól sikerült számára a tavasz.

„Mind a ketten tudják a szerepüket, de semmi sincs kőbe vésve – mondta sajtótájékoztatóján Julian Nagelsmann. Havertz jól fejelő játékos, ám az a tervünk, hogy a mélyen védekező ellenfeleket ne csak fejjátékkal próbáljuk legyőzni. Ha jól teljesít, őt részesítem előnyben. Ugyanakkor örülünk annak is, hogy Füllkrug visszatért, klassz, hogy van még egy ízig-vérig csatár a csapatunkban. Ő is megkapja a játéklehetőséget, a góljaival örömet szerez majd mindnyájunknak. A fejemben összeállt a kezdő tizenegy, de immár a srácokon a sor, hogy jól teljesítsenek – ezzel együtt nem vonom meg a bizalmamat attól a játékostól, aki a meccsnapon nincs topformában. Musiala kilencvenöt százalékos állapotban van, neki és Pavlovicnak szüksége van erre a hétre, hogy az erőnlétük a lehető legjobb legyen. A sok kezelésen túl lévő Sané szerepeltetése opció a görögök ellen, hárommeccses eltiltása lejártával játékperceket kell kapnia. Kroos és Rüdiger az Eb miatt nem tudott annyira kirúgni a hámból, úgyhogy olyan teljesítményt várok tőlük, mint a márciusi megnyert tesztmeccseken Franciaország és Hollandia ellen. A kerethirdetésre megvan a névsorom, de a legrosszabb esetben előfordulhat, hogy valaki megsérül, ezért csak pénteken jelentjük be.”

A német válogatott főpróbája rendre balul sikerült az utóbbi nagy tornák előtt: a 2021-ben rendezett Európa-bajnokságot megelőzően 1–1-et játszott Dániával, a 2018-as világbajnokság előtt Ausztriától szenvedett 2–1-es vereséget, a 2016-os kontinenstorna előtt Szlovákiától kapott ki 3–1-re, míg a 2014-es vb-re Kamerun elleni 2–2-es döntetlennel hangolt.

„A végeredmény roppant fontos az önbizalomszerzés szempontjából. Jó úton haladunk, a közeljövőben elérjük a százszázalékos állapotot. A játékosok elhivatottsága elképesztő, és az együtt töltött idejük is hasznos, segít a célok elérésére összpontosítani. Nehéz az ellenfélből felkészülni, mert nemrég váltott szövetségi kapitányt, a meccsen rögtön reagálnunk kell a játékára, amelyről egyelőre keveset sejtünk.”

Kai HAVERTZ, Németország 45-szörös válogatott csatára: – Niclas Füllkruggal jól kijövünk egymással, ám az egészséges versengés normális közöttünk. Nagyszerű a kisugárzása a pályán, biztosan fontos játékosunk lesz az Európa-bajnokságon. Mindkettőnknek más-más tulajdonságai vannak, de félretesszük az egónkat, hogy a csapat szolgálatába álljunk. Rendkívül fontos az utolsó tesztmeccs, szeretnénk pozitív érzésekkel kezdeni a tornát. Az elmúlt évek vereségei közelebb hoztak minket egymáshoz. Mindazt, amit tudunk, meg kell mutatnunk a pályán.
VÉLEMÉNY

 

Hogy mekkorát változott a németekért szorítók esélylatolgatással kapcsolatos álláspontja, jól példázza Matthias Sammer, az 1996-ban Európa-bajnokságot nyert német csapat védőjének nyilatkozata. A Süddeutschen Zeitungnak adott őszi interjúban úgy fogalmazott, hazája futballja padlóra került, ám legutóbbi nyilatkozatában az egykori 51-szeres válogatott már optimistán várja a nyári kontinensviadalt – még a tornagyőzelmet is elképzelhetőnek tartja: „Bizonyos helyzetekben ki kell mondani az igazat, hogy megértsük, mik és kik vagyunk a német futballban. Teljesen elvesztettük az identitásunkat, és csak taktikáról, mellékes dolgokról beszéltünk. A német labdarúgásban fordult a kocka: a Leverkusen az elmúlt hónapokban német erényekkel gazdagított totális futballt kínált, a Stuttgart is nagyszerűen játszott, valamint a Dortmund is rendkívüli tettet vitt véghez nemzetközi szinten. A válogatottnál az edző és a játékosok, valamint Rudi Völler szövetségi sportigazgató passzolnak egymáshoz. A csapatnak megvan a tengelye, a klasszisa és a speciális egyéniségei, ezért hiszem, hogy a néhány gyenge pont ellenére megnyerheti az Eb-t.”
Matthias Sammer: A tornagyőzelem sem elképzelhetetlen

A NÉMET LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT 27 FŐS, BŐ EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok: Oliver Baumann (Hoffenheim), Manuel Neuer (Bayern München), Alexander Nübel (VfB Stuttgart), Marc-André ter Stegen (FC Barcelona – Spanyolország), 
Védők: Waldemar Anton (VfB Stuttgart), Benjamin Henrichs (RB Leipzig), Joshua Kimmich (Bayern München), Robin Koch (Eintracht Frankfurt), Maximilian Mittelstädt (VfB Stuttgart), David Raum (RB Leipzig), Antonio Rüdiger (Real Madrid – Spanyolország), Nico Schlotterbeck (Borussia Dortmund), Jonathan Tah (Bayer Leverkusen)  
Középpályások: Robert Andrich (Bayer Leverkusen), Chris Führich (VfB Stuttgart), Pascal Gross (Brighton – Anglia), Ilkay Gündogan (FC Barcelona – Spanyolország), Toni Kroos (Real Madrid – Spanyolország), Jamal Musiala (Bayern München), Aleksandar Pavlovic (Bayern München), Leroy Sané (Bayern München), Florian Wirtz (Bayer Leverkusen)
Támadók: Maximilian Beier (Hoffenheim), Niclas Füllkrug (Borussia Dortmund), Kai Havertz (Arsenal – Anglia), Thomas Müller (Bayern München), Deniz Undav (VfB Stuttgart)
Szövetségi kapitány: Julian Nagelsmann

A-CSOPORT 
JÚNIUS 14., PÉNTEK
21.00, München: Németország–Skócia
JÚNIUS 15., SZOMBAT
15.00, Köln: MAGYARORSZÁG–Svájc
JÚNIUS 19., SZERDA
18.00, Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG
21.00, Köln: Skócia–Svájc
JÚNIUS 23., VASÁRNAP
21.00, Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG
21.00, Frankfurt: Svájc–Németország
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik