Ötven éve sorozatban hatodszor lett bajnok az Újpesti Dózsa

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.06.05. 09:25
null
A bajnokságban az itt hátrahúzni próbáló Kozma Mihály szerezte a legtöbb gólt (27)
Az Újpesti Dózsa labdarúgócsapata az 1973–1974-es idényben is bajnok lett, 1969-től kezdődően sorozatban hatodik alkalommal. A második a Ferencváros, a harmadik a Győr.

 

Az 1973–1974-es idény tavaszi szezonja előtt a Népsport leszögezte, óriási versengésre lehet számítani, mert nemcsak a bajnoki aranyérem jelent rangot, a helyezések is megszabják a csapatok értékét – utalva ezzel arra is, hogy az 1974–1975-ös évadtól jelentősen csökkentik az NB-s csapatok számát, továbbá bevezetik a követelményrendszert. Ne feledjük, a bajnokság 1973 őszén nem sokkal azt követően kezdődött, hogy a magyar válogatott nem jutott ki az 1974-es világbajnokságra…

Az Újpesti Dózsa már két fordulóval a vége előtt aranyérmesnek mondhatta magát: a Ferencváros az Üllői úti stadionavatón 1–0-s vereséget szenvedett a Vasastól, míg az Újpest 7–0-ra intézte el a Csepelt, a nagy különbségű győzelem még Várhidi Pál edzőt is meglepte. A fradisták nemcsak a bajnoki esély elúszásán keseregtek, hanem a rangos eseményhez méltatlannak is tartották a játékot, küzdeni tudást. Más kérdés, hogy a Dózsa az utolsó előtti körben 2–2-t játszott a Vasassal, az utolsóban pedig 3–1-re kikapott a Megyeri úton a Bp. Honvédtól. Nem lehet azt mondani, hogy a bajnokcsapat odatette magát…

Edzője, Várhidi Pál a Népsportban úgy értékelt, teljesítették a célokat, megvédték bajnoki címüket, a BEK-ben a legjobb négy közé jutottak, Fekete László mellett további két fiatal Kellner Jenő és Sarlós András is beépült a csapatba, s az utánpótlás- és a nagyválogatottban számos újpesti lépett pályára. Csupán a Magyar (Népköztársasági) Kupában nem sikerült a döntőbe jutniuk, holott ez is a tervekben szerepelt. A lila-fehérek a nyolc közé jutásért tizenegyesekkel buktak el az Egyetértéssel szemben… Horváth József, a vörös haja miatt „Tüzes” becenévre hallagató középső védő – 1975-ben elhagyta Magyarországot, jelenleg az Egyesült Államokban él – a bajnokság után ezt nyilatkozta a Képes Sportban: „Kellemetlen élmény marad az NSZK válogatottjától elszenvedett nagy gólarányú vereség, de hát a nyugatnémetek a világ élvonalához tartoznak, mi pedig egyelőre a másodikhoz is aligha.” Válogatottunk 5–0-s vereséget szenvedett Dortmundban az NSZK-tól…

Ugyanakkor volt abban valami, hogy az újpestiek talán még eredményesebbek lehetettek volna a nemzetközi mezőnyben, ha az FTC középső védője, Páncsics Miklós lila-fehér mezt húz. Már 1970 nyarán a Megyeri úton edzett, de klubja nem járult hozzá az átigazolásához, aztán 1974-ben a Bp. Honvédban kötött ki.

Hogyan nyerte meg a Dózsa sorozatban hatodik aranyérmét? Az idény előtt Kovács Imre helyét a kispadon Szűcs Gyula foglalta el, aki Kovács – fogalmazzunk úgy – katonás stílusa helyett a pályán hagyta fiait kibontakozni, ám erőnlétileg visszaesett az együttes, mi több, a túlzott magabiztosság jelei is megmutatkoztak. Ennek ellenére az őszi szezont egy pont előnnyel fejezték be a Ferencváros előtt. Talán annak is köszönhetően, hogy Szűcs kezéből kikerült a gyeplő, lemondott, helyére Várhidi Pál került. Újpesten tősgyökeres trénert akartak, ez döntött Várhidi mellett – no meg az is, hogy Bene Ferenc, az egyik legjobb magyar labdarúgó is mellette tette le a voksát (más kérdés, hogy idővel éppen Várhidi jegelte, mondván, kiöregedőben van…).

A Csepel legyőzésével (7–0) lett első a Dózsa – Bene Ferenc (jobbra) két gólt szerzett (Fotók: Képes Sport)

Az új mesterrel a tavasszal a lilák fele annyi gólt kaptak, mint az őszi szezonban, de ötöt az utolsó két körben, amikor már bajnokok voltak… Vele menetelt a csapat a BEK-elődöntőbe, amelyben a későbbi győztes Bayern állta az útját. Az Eb-győztes U23-as válogatottban hat újpesti lépett pályára – akárcsak az NSZK-tól elszenvedett vereség során a nagyoknál. A Népsport nem mulasztotta el megjegyezni: „A nagyobb terhelésű sorozatmérkőzéseket nem bírják még a kívánatosnak megfelelően labdarúgóink.”

A Népsport Kupát – amelyet a legmagasabb átlagot elérő futballistának ítéltek oda – Kocsis István (Pécs, 6.36) érdemelte ki Bálint László (FTC, 6.27) és Kmetty József (SBTC, 6.16) előtt, tehát a középhátvédek vitték a prímet. A Képes Sportnál Horváth (Újpest), Kocsis, Pozsgai Lajos (Győr) alkotta a sorrendet.

A bajnok 12 mérkőzésen nem kapott gólt, ebben a tekintetben a Pécs (13) és a Salgótarján (14) is felülmúlta, nem véletlen, hogy előbbinél Kocsis, utóbbinál Kmetty takarított a védelem tengelyében. A nézőszám az idényben 1 841 800, ez emelkedést mutatott a megelőző évadhoz képest (1 473 800). Az Újpest kapusa, Szentmihályi Antal hat bajnoki arannyal – plusz a Vasassal kettő – visszavonult, összességben így vélekedett karrierjéről: „Ha újrakezdeném, ismét a kapuba állnék.”

A gólkirály Kozma Mihály (Bp. Honvéd) lett 27 találattal, mögötte Kőműves Mihály (Tatabánya, 15) végzett, Bene Ferenc (Ú. Dózsa, 14) és Kortár Lajos (MTK, 14) előtt.

A Népsport éves teljesítmény alapján felállított álomcsapata így festett: Borbély László (Győr, 6.13) – Fábián Tibor (Vasas, 5.72), Kocsis István (Pécs, 6.36), Horváth József (Ú. Dózsa, 6.03), Megyesi István (FTC, 5.68) – Halmosi Zoltán (Haladás, 5.82), Tóth András (Ú. Dózsa, 6.11), Kovács Ferenc (Vasas, 5.90) – Fazekas László (Ú. Dózsa, 5.73), Bene Ferenc (Ú. Dózsa, 5.75), Nagy László (Ú. Dózsa, 5.68). Az újság a fordulók válogatottját is összeállította, aszerint, ki hányszor volt posztja legjobbja: Rapp Imre (Pécs, 10 alkalom) – Kincses Viktor (Pécs, 12), Bálint (FTC, 14), Horváth J. (Ú. Dózsa, 14), Virágh Ernő (Szeged, 11) – Török Péter (Vasas, 15), Somogyi József (Győr, 19), Pintér Sándor (Bp. Honvéd, 13) – Müller Sándor (Vasas, 14), Kozma (Bp. Honvéd, 15), Becsei József (MTK, 11).

A Ferencváros megőrizte az őszi szezonban elért második helyét. Dalnoki Jenő edző elégedett volt, hiszen a cél a dobogó és az MNK döntője volt, ezt a Komló ellen megnyerte az FTC (3–1). Az edző fontosnak tartotta kiemelni: „A fiatalítás is tervszerűen történt, bátran nyúlhattam tehetséges játékosokhoz és nem csalódtam bennük.” Azért hozzátette: „A jelenlegi játékosanyag nem tette alkalmassá a csapatot arra, hogy végig versenyben maradjon a Dózsával.” Az is tény, Albert Flórián a ZTE elleni tavaszi találkozón (3–1) elbúcsúzott, Páncsics pedig sérülése miatt csupán hat alkalommal jutott szóhoz, ebből ötször még az ősszel.

S hogy kik voltak a tehetséges futballisták, akikre Dalnoki gondolt? Ebedli Zoltán, Engelbrecht József, Eipel Ferenc, Viczkó Tamás, Magyar István, Kelemen Gusztáv, Nyilasi Tibor, Takács László és Onhausz Tibor. A Szolnokról érkező Magyar 21, a Pécsről az Üllői útra költöző Máté János 30 meccsen lépett pályára.

A Győrnek a 6-7. hely, illetve a vidék legjobbja cím megszerzése volt a célja. Farsang Ferenc edző szerint az elvárásokat túlteljesítették a szűk játékosállomány ellenére. A Népsport figyelmeztetett: „A győriek azonban hajlamosak arra, hogy megrészegedjenek a sikerektől. A 60-as években is ez okozta visszaesésüket. Reméljük, az akkori lecke tanulságos a számukra.”

A Győr 1975-ben a kilencedik helyre esett vissza ֪ de ezt csak a tények kedvéért.

Labdarúgó NB I, 1973–1974
Végeredmény: 1, Újpesti Dózsa 42 pont, 2. Ferencváros 39, 3. Ráaba ETO 38, 4. Videoton (39–31) 37, 5. Tatabányai Bányász (40–37) 37, 6. Bp. Honvéd (54–36) 34, 7. Pécsi MSC (29–26) 34, 8. Vasas (35–31) 32, 9. Salgótarjáni BTC (25–28) 32, 10. MTK 28, 11. Csepel 27, 12. Zalaegerszegi TE 24, 13. Haladás VSE (31–47) 23, 14. VM Egyetértés (25–48) 23, 15. Szegedi EOL 20, 16. Dorog 10.
A bajnok Újpesti Dózsa
Kapusok: Lipovszky József, Szentmihályi Antal, Szigethi Károly. Mezőnyjátékosok: Bánkuti II István, Bene Ferenc, Borbély Lajos, Dunai II Antal, Dunai III Ede, Fazekas László, Fekete László, Harsányi László, Hegyi Imre, Horváth József, Juhász Péter, Kellner Jenő, Kolár Endre, Nagy László, Noskó Ernő, Sarlós András, Tóth András, Zámbó Sándor. Edző: Szűcs György (15 mérkőzés), Várhidi Pál (15)
emlékeztető

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik