Fényt hozott a világba – ezt jelenti Roberto Manciniéknek a karácsony

HEGYI DÁNIELHEGYI DÁNIEL
Vágólapra másolva!
2015.12.24. 11:15
null
Roberto Mancini (jobbra) és fia, Andrea boldog karácsonyt kíván a magyar családoknak
A karácsony a szeretet ünnepe – kezdhetnénk az elcsépelt mondással december 24-re írt cikkünket, miközben tudjuk, nem mindenhol szól a békéről, az egymás iránti érzelmek kifejezéséről, a meghitt együttlétről ez az időszak. Az anyagias világban egyeseket a szegénység, másokat a gazdagság gátol meg a karácsony ünnepének megélésében. Az olasz sztáredző, Roberto Mancini családja számára azonban nem kopott meg az ünnep fénye – megmutatjuk, hogyan zajlanak ezek a napok az Inter vezetőedzőjénél, aki fiával, Andreával nekünk, magyaroknak is üzent.

Cikkünk tervezésekor az járt a fejünkben, hogy betekintést nyújtsunk olvasóinknak egy világszerte ismert futballistacsalád különleges karácsonyába. Ebben Andrea Mancini volt a segítségünkre, aki beszélt édesapja, Roberto és az egész família közös ünnepi szokásairól. Igazán különleges, a hétköznapi ember számára meglepő beszámolóra számítottunk, de e tekintetben csalódnunk kellett, mégsem bántuk meg, hogy belekezdtünk az írásba.

IRÁNY AMERIKA, DE A FRADI AZ ÁLOM – DZSUDZSÁK OLDALÁN
Andrea Mancini Magyarországon kevés szerepet kapott labdarúgóként, a Honvédnál és a Haladásnál sem vált alapemberré. A nyáron a Békéscsabánál edzett egy ideig, de végül nem lett a kiesés ellen küzdő együttes játékosa. Hosszas gondolkodás után másfelé veszi az irányt: az Egyesült Államokban folytatja karrierjét, de nem szeretne teljesen elszakadni hazánktól. „A célom, hogy minél többet fejlődjek a következő időszakban, amire Amerikában meglesz a lehetőségem. Az álmom és célom pedig az, hogy egy nap visszatérjek Magyarországra. Beleszerettem a Fradiba, és nagyszerű lenne egyszer a zöld-fehéreknél futballozni, főleg ha Dzsudzsák Balázs is odaigazolna.”

„A szentestét mindig együtt tölti a család. Közösen vacsorázunk a nagyszüleimmel, édesapámmal és a bátyámmal. Általában lasagne a menü, amelyet mindig a nagymamám készít el. A vacsora után játszani szoktunk, népszerű nálunk a Mercante in Fiera tradicionális olasz kártyajáték. Az éjféli misére mindig elmegyünk. Huszonötödikén reggel ajándékozzuk meg egymást, majd a nap folyamán érkeznek a rokonok” – kezdte Andrea Mancini.

„A családunk nagyon vallásos, és a karácsony a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe, amely összehozza az embereket. A karácsony legfontosabb üzenete, hogy Jézus születésére emlékezünk, aki fényt hozott a világba, aki megbocsát nekünk, aki ott áll minden ember mellett, segít jó döntéseket hozni, és támogatja az elesetteket” – folytatta a Honvéd és a Haladás korábbi játékosa.

Roberto Mancinire mindennap rivaldafény vetül, és nagy vagyonra tett szert játékosként, majd edzőként. Ennek ellenére megőrizte szerény, visszafogott jellemét, ami fiára is jellemző, aki példaképének tekinti édesapját. Minden bizonnyal ennek is köszönhető, hogy az olasz szakember és fia karácsonya hasonló, mint egy átlagemberé. Leszámítva, hogy a munkától ilyenkor sem „szabadulnak meg” teljesen.

„Próbáljuk kizárni a futballt az ünnepek alatt, de ez szinte lehetetlen. A rokonok is meglátogatnak ilyenkor minket, és a labdarúgás mindig előkerül. A foci családunk életének fontos része” – mondta Andrea, akinek nincs könnyű dolga, amikor meg akarja lepni édesapját.

„Apukámnak nagyon nehéz jó ajándékot venni, borzasztóan egyedi ízlése van. Bár most, hogy öregszik, kicsit könnyebb a dolgunk. Persze neki és nekünk sem az számít, hogy mit adunk egymásnak, hanem hogy szívből jöjjön az ajándékozás.”

A nehézségek persze a Mancini családot sem kerülik el, három fontos nő is hiányzik az anconai Jesiben található családi házból.

„Ez a karácsonyunk egy kicsit furcsa lesz, mert az édesanyám és a húgom nem lesz velünk, mivel a szüleim hosszú idő után különváltak. Sajnos a barátnőm sem lesz velem. Szeretném, ha együtt ünnepelhetnék vele és a családjával, jövőre talán már közösen karácsonyozunk” – mondta Andrea Mancini, aki elárulta, a barátnője magyar.

Zárszónak pedig nehéz lenne jobb mondatot találni, mint amit Roberto és Andrea Mancini üzen az alábbi videóban: áldott, békés, boldog karácsonyt kívánunk a magyar családoknak!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik