Sznúker-vb: idén nem lesz meg O’Sullivan nyolcadik címe, kikapott Binghamtől

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2024.05.01. 22:34
Bingham (jobbra) legyőzte O’Sullivant (Fotó: Getty Images)
A negyeddöntő jelentette a végállomást Ronnie O’Sullivannek az idei sznúker-világbajnokságon. A korábbi hétszeres győztes világelső 13–10-re kikapott Stuart Binghamtől. A másik legenda, Jonh Higgins sem folytathatja, a négyszeres bajnok skót nem bírt az esélyesebb Kyren Wilsonnal. A szenzációs formában játszó Dave Gilbert és nagy meglepetésre Jak Jones is a legjobb négy közé jutott Judd Trump kiejtésével.

 

Ronnie O’Sullivan és Stuart Bingham egymás elleni mérlege 18–3 volt O’Sullivan javára. Azonban Bingham kevés győzelmeinek egyike éppen a 2015-ös vb-n született a negyeddöntőben, amikor aztán meglepetésre meg is nyerte a tornát. Mostani párharcukban már az elején látszott, hogy végig szoros lesz. Hol Bingham, hol a hétszeres világbajnok O’Sullivan vezetett, nem tudták lerázni a másikat. A végjátékot 10–10-ről kezdték meg. Ekkor Bingham két frémet nyert, az egyiket 104-es brékkel, így már csak egyetlen játék választotta el a továbbjutástól. A 23. frémben Bingham brékelt, de rontott, viszont a 48 esztendős O’Sullivan sem tudta kihasználni a lehetőségét. Visszaadta az irányítást Binghamnek, aki végül összegyűjtötte a végső sikerhez szükséges pontmennyiséget, és 13–10-zel bejutott az elődöntőbe.

John Higgins emlékezetes csatában győzte le Mark Allent a második fordulóban. A négyszeres bajnok skót 48 évesen sem számított esélytelennek Kyren Wilson ellen, de a közvélemény inkább utóbbit várta az elődöntőbe. A meccsükön a játék képe három-négy frémenként változott, hol Wilson nyert ennyit, hol Higgins, de a skót volt az, akinek végig futnia kellett az eredmény után. Higgins egyszer sem vezetett; 9–4-es hátrányból feljött 9–8-ra, majd Wilson megint megnyújtotta a „távolságot”, és 12–8-ra alakította az állást, vagyis már csak egy frém kellett neki a győzelemhez. Azonban bármekkorát is küzdött Higgins, azért Wilson jobban játszott, a skótot jó néhány szerencsés lökés is segítette. A 21. frémben Higgins 54–4-re vezetett, de ekkor elrontott egy lökést, Wilson pedig nem adott újabb lehetőséget, egészen az utolsó feketéig minden golyót eltett, és ez már elég volt neki a sikerhez.

Jak Jonesnak nem sok említésre méltó eredménye volt eddigi pályafutása során. A 30 éves walesi – akire a „Silent Assassin” (csendes orgyilkos) jelzőt aggatták – legjobb eredménye a ranglistaversenyeken mindössze egy elődöntő volt a 2022-es Gibraltar Openen. A világbajnokságokon hosszú ideig még a főtáblára sem jutott el. 2011 óta próbálkozott, de csak tavaly sikerült meccset nyernie, igaz, óriási meglepetésre rögtön eljutott a negyeddöntőig. Most is véghez vitte ezt a bravúrt, sőt, még tovább is fokozta, hiszen az egyik legnagyobb esélyest, a korábbi világbajnok Judd Trumpot legyőzte 13–9-re, és ezzel a Crucible történetének egyik legnagyobb meglepetését szerezve bejutott az elődöntőbe. Rejtély, hogy honnan jött ez a hihetetlen formajavulás.

Szintén váratlan, hogy Dave Gilbert is eljutott a legjobb négy közé, habár az angol hangsúlyozta, hogy az utóbbi időszakban nagyon keményen készült. Ez meg is látszott a játékán, legyőzte a címvédő Luca Brecelt, majd Robert Milkinst és végül Stephen Maguire-t is, utóbbit 13–8-ra intézte el. Gilbertnek jobb eredményei vannak Jonesénál: 2021-ben megnyerte a Championship League-et, míg a 2019-es vb-n eljutott az elődöntőig, ahol csak döntő frémben kapott ki John Higginstől. De ő sem nyerte halomra magát eddigi pályafutása során, és mindent egybevéve váratlan, hogy eljutott a legjobb négyig.

Az elődöntőben így Wilson Gilberttel, Jones Binghammel meccsel.

SZNÚKER
Világbajnokság, Sheffield
Negyeddöntő (ágrajz szerint)
Kyren Wilson (angol, 12.)–John Higgins (skót, 13.) 13–8
Dave Gilbert (angol, 31.)–Stephen Maguire (skót, 28.) 13–8

Judd Trump (angol, 3.)–Jak Jones (walesi, 44.) 9–13
Stuart Bingham (angol, 29.)–Ronnie O’Sullivan (angol, 2.) 13–10

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik