Két kapufáig jutott, egy góllal kikapott Dortmundban a PSG

Vágólapra másolva!
2024.05.01. 20:50
Fotó: AFP
A labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének első felvonásán a Borussia Dortmund 1–0-ra legyőzte odahaza a PSG-t – visszavágó a jövő héten.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ
1. MÉRKŐZÉS
Borussia Dortmund (német)–Paris Saint-Germain (francia) 1–0 (1–0) 
Dortmund, Signal Iduna Park, 81 365 néző. V: A. Taylor (angol)
Dortmund: Kobel – Ryerson (Wolf, 87.), Hummels, N. Schlotterbeck, Maatsen – Sabitzer, Brandt (F. Nmecha, 87.), Can – Adeyemi (Reus, 83.), Füllkrug (Moukoko, 90+1.), Sancho. Vezetőedző: Edin Terzic 
PSG: Donnarumma – Hakimi, Marquinhos, L. Hernandez (Beraldo, 42.), Nuno Mendes – Zaire-Emery, Vitinha, Fabián – O. Dembélé, Mbappé, Barcola (Kolo Muani, 65.). Vezetőedző: Luis Enrique 
Gólszerző: Füllkrug (36.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Semmi különös, csak a szokásos őrületes hangulat, tombolás és telt ház fogadta a dortmundi aréna gyepére kisétáló hazai és párizsi játékosokat. Aztán amint elkezdődött a mérkőzés, sétálgatásról már szó sem lehetett: a BVB azonnal letámadta a francia bajnokcsapatot, gyakran már a PSG tizenhatosának előterében labdát szerzett. A német együttes éppen úgy kezdett, mint az előző körben az Atlético Madrid ellene, és mert akkor viszonylag gyorsan hátrányba került, megpróbálta lemásolni a spanyol receptet.

Nagy volt tehát az iram, de a tét miatt túlbiztosított védelmek jelentős helyzetet sokáig nem engedélyeztek a támadóknak. Főleg persze Kylian Mbappéra vigyáztak nagyon a hazaiak: ha a vendégek többet birtokolták a labdát, megesett, hogy mind a tíz dortmundi mezőnyjátékos visszahúzódott a saját tizenhatosa elé, zsebkendőnyi területet sem hagyva a franciák világbajnokának arra, hogy meginduljon, netán fel is gyorsuljon a labdával. Lendületes játékosok a BVB támadósorában is akadnak, így a PSG is visszazárt, ha arra volt szükség.

Marcel Sabitzer lőhetett közelről, de éles szögből, így Gianluigi Donnarumma védeni tudott, és amikor már úgy tűnt, senkinek sincs ötlete arra, miként lehetne átjátszani a zárt védelmeket, egy balbekk megmutatta a megoldást. Nico Schlotterbeck úgy tett, mintha hazaadná a labdát, de egy csel után felnézve azt láthatta, hogy a PSG védelme felállt, mindenki a helyén van, és a franciák nem is számítanak tőle veszélyes passzra a kapujuktól hetven méterre. Ám a védő átrúgta mindenki felett a labdát, Nicklas Füllkrug a vonalban helyezkedő öt védő között kilépett, levette a labdát, és mielőtt Lucas Hernandez keresztezhetett volna, ballal a hálóba lőtte. A labda nem volt messze Gianluigi Donnarummától, de olyan gyorsan érkezett, hogy az olasz válogatott kapus nem tudott leérni. Védte viszont néhány perccel később Marcel Sabitzer második lövését is lábbal, nagy bravúrral.

A szünet után már nem volt óvatoskodás: egy támadáson belül Kylian Mbappé a bal, a kipattanó után Asraf Hakimi a jobb kapufát találta el, nagy szerencséjük volt a németeknek. A franciáknak meg akkor, amikor Niclas Füllkrug Jadon Sancho remek elfutása és beadása után nyolc méterről a nézők közé lőtte a labdát nagy helyzetben.

A hajrát nagyon megnyomta a vendég francia együttes, ment előre legalább az egyenlítésért (miközben azért volt veszély a BVB támadásaiban is), gólt azonban nem tudott bepréselni, maradt az 1−0 a dortmundiaknak.

Izgalmas lesz kedden a párizsi visszavágó. 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik