Egyetlen ponton múlott – nem jutott ki az olimpiára a női kosárválogatott

Vágólapra másolva!
2024.02.11. 17:22
Egy ponttal vesztettünk, nem jutottunk ki az olimpiára (Fotó: Árvai Károly)
Nem sikerült az álom, lemaradt a párizsi olimpiáról a magyar női kosárlabda-válogatott, amely több mint 20 ponttal is vezetett, de egy ponttal kikapott Spanyolországtól az olimpiai selejtező 3. fordulójában. Bár a spanyolok már továbbjutóként léptek pályára, nem engedték el a meccset, és ezt mi bántuk.

 

NŐI KOSÁRLABDA
OLIMPIAI SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ
Spanyolország–Magyarország 73–72 (19–24, 8–22, 23–18, 23–8)
Sopron, 2500 néző. Vezette: Liszka (lengyel), Straube (német), Fernandes (tahiti)
SPANYOLORSZÁG: CAZORLA 15/3, CASAS 4, Torrens 7/3, Gil 5, Carrera 10. Csere: Gustafson 12/6, L. Rodríguez, CONDE 16/9, Ortiz 4, Etxarri, Vilaró. Szövetségi kapitány: Miguel Méndez
MAGYARORSZÁG: STUDER Á. 17/9, Lelik 6/6, Dubei, Kiss V. 12/3, JUHÁSZ 11. Csere: Aho N. 7/3, HATÁR 15, Dombai 4, Goree, Kányási, Horváth Bernadett. Szövetségi kapitány: Székely Norbert
Az eredmény alakulása. 5. perc: 14–8. 8. p.: 14–17. 10. p.: 19–24. 14. p.: 24–32. 22. p.: 27–49. 27. p.: 42–56. 28. p.: 46–59. 34. p.: 63–64. 35. p.: 63–69
MESTERMÉRLEG
Miguel Méndez: – Nagyon örülünk, hogy elértük a célunkat, amiért idejöttünk. Nehéz volt három meccset játszani három nagyon jó csapat ellen, büszke vagyok a játékosokra, és köszönöm a szövetség támogatását. A spanyol kosárlabdának nagyon fontos, hogy minden világeseményen részt vegyen. Elnézést kérek ellenfelünktől, borzalmasan nehéz lehet feldolgozni ezt a végkimenetelt. Biztos vagyok benne, hogy több nagy tornán részt vesznek a jövőben a magyarok, jó munkát végeznek, jó edző irányítja őket, és fiatal a csapatuk. Nagy kihívást jelentenek majd a riválisoknak.

ÖSSZEFOGLALÓ

Vasárnap délután öt órakor kiderült, számunkra éles lesz a Spanyolország elleni utolsó mérkőzés a soproni olimpiai selejtező 4. csoportjában. Ugyanis a japánok hatalmas küzdelemben, de megérdemelten megverték Kanadát, és megváltották jegyüket Franciaországba. El nem ítélhető módon több mint kétezren szurkoltak a juharleveleseknek, hiszen sikerük kvótát ért volna a második meccsen pályára lépő magyar együttesnek. A két csapat már járt hasonló cipőben: a 2020-as kvalifikációs tornán körömrágós meccset játszottak, akkor 70–68-ra Kanada nyert… Ezt az eredményt most mi aláírtuk volna, nem úgy a japán televízió riportere, aki a szünetben, amelyre négypontos ázsiai előnnyel vonultak a felek, elárulta, nagyon izgul, s szerinte ha nem jut ki a válogatottjuk a franciaországi játékokra, akkor nagy bajba kerül a szakág. Nem így történt, az izgalomnak betudhatóan elképesztően sok technikai és gyermeteg kanadai hibát hozó összecsapás végén a japánok örülhettek, no meg a spanyolok, akik szurkolói felállva ünnepeltek (hiszen így már ők is kijutottak).

Székely Norbert szövetségi kapitány csapatának tehát egy dolga maradt a kvótaszerzéshez: legyőzni a már továbbjutó spanyolokat. Akik ellen bízhattunk a japánok ellen már többnyire nagyszerűen játszó magyar válogatottban, s picit abban is, hogy ellenfelünk nem töri össze magát igyekezetében, mivelhogy már továbbjutott. Valahogy úgy, mint Puerto Rico a 3. csoportban, mert miután eldőlt, hogy az ex-DVTK-s Arella Guirantesék mehetnek Franciaországba (ne feledjük, a sportág csoportkörét Lille-ben rendezik, és csak a negyeddöntőktől játszanak a csapatok Párizsban), a Kína elleni utolsó meccsen súlyos, 36 pontos zakóval „ünnepelték” az ötkarikás szereplésüket… A 2014-ben olimpiai, 2016-ban világbajnoki ezüstérmes, négyszeres Európa-bajnok elleni mérlegünk persze nem volt túl fényes, 2003 óta nyolc hivatalos meccset játszottunk velük, ebből egyet (egy barátságos összecsapást) sikerült megnyernünk. Az előzmények fényében semmi meglepő sem volt abban, hogy a spanyolok mosolyogva, vidáman, a mieink feszülten melegítettek – a nyomás és a teher már a házigazdára került.

De ez nem látszott a mérkőzés első háromnegyedében.

Az eddig a legkiegyensúlyozottabban teljesítő magyar kosaras, Juhász Dorka szerezte az első négy magyar pontot, de a felszabadultan játszó fehér mezesek is két gyors duplát jegyeztek, sőt, Alba Torrens egy lefutást triplával fejezett be, így négy perc után öt ponttal megugrott az ellenfél. Bő két perc múlva a félidőben hibátlan mutatóval 15 pontig jutó Studer Ágnes hárompontosával egy pontra megközelítettük a spanyolokat, majd Dombai Réka középtávolija magyar előnyt ért. Tíz perc után öt ponttal vezettünk, s szerencsére semmiféle görcsösséget sem lehetett érezni a mieinken, akik aztán a magára találó Kiss Virág eredményességének köszönhetően nyolc ponttal elhúztak, kierőszakolva egy nem tervezett újabb időkérést Miguel Méndez szövetségi kapitánytól. Studer „ablakos” triplája után már tíz volt ide, közben észrevehettük, hogy időnként könnyelműsködtek a spanyolok, mi pedig szárnyalunk. Tizenkilenc pontos előnnyel vonultak a felek a nagyszünetre, miközben könnyedén építette fel ezt az előny a magyar válogatott, talán még Juhászék sem számítottak erre. A házigazdák 63, a spanyolok 29 százalékkal dobtak az első húsz percben, ez óriási különbség volt.

Hasonló mederben folytatódott a találkozó, 22 ponttal álltunk jobban a 22. percben, s úgy tűnt, örömjátékkal és magabiztos győzelemmel váltja meg jegyét az olimpiára a csapat, és szerepelhet 44 év után ismét az ötkarikás játékokon.

Nem így történt, mert a válogatott egyik legnagyobb leolvadásának lehettünk szemtanúi, s nem túlzás, kevesen hittek a szemüknek bő fél óra múlva. Ugyanis ebből a vezetésből már csak 13 maradt a 28. percre, ekkor még csak kisebb hullámvölgybe kerültünk. Az utolsó negyed elején néhány figyelmetlenséget azonnal megbüntettek a spanyolok, és ötegységnyire olvadt az előnyünk a 33. percben. Pánikra nem volt ok, de a spanyolok zónavédekezése láthatóan zavart okozott, és nem találtuk rá a megfelelő ellenszert. Néhány perc múlva már kezdtünk aggódni, mert a pánik jelei mutatkoztak a játékunkban: kimaradtak a ziccerek (igaz, mindkét oldalon), dadogott a labda egy-egy játékosnál, a spanyolok pedig vérszemet kaptak. Egy perccel a meccs vége előtt aztán átvették a vezetést az ibériaiak Mariana Ortiz büntetőivel, s ugyan támadhattunk a győzelemért, Határ Bernadett középtávoli, ám rövidre sikerült dobása lejött a gyűrűről, majd ezután még két büntetőt elhibázott Ortiz, ám nem maradt időnk.

A remekül szurkoló publikum döbbent csendben figyelte, amint a spanyolok ünnepelnek – megint, aznap már másodszor –, Székely Norbert feldúltan kirobog a az öltözőfolyosóra, Studer Ágnes pedig zokogva nyilatkozik… Egy álommal szegényebbek lettek a válogatottnál, s azért nagyon fájó ez, mert roppant közel jártak ennek a megvalósításához. 73–72

 

Alba Torrens, a spanyol válogatott bedobója
„Elképesztő pillanat! Itt vagyunk már néhány napja, váltakoztak bennünk az érzelmek, de végig hittünk magunkban. Nagyon boldog vagyok, mindannyian azok vagyunk, büszke vagyok a csapatra. Voltak nagyon nehéz pillanataink, de megcsináltuk, egységesek maradtunk az egész tornán és ezen a mérkőzésen is, ez a legnagyobb erőssége válogatottunknak. Ismét bizonyítottuk, hogy nem lehet minket leírni, ez a játékosok, edzők közös munkájának az eredménye. A második félidőre helyretettük a védekezésünket és a támadójátékunkat, keményen dolgoztunk, nem vesztettük el a reményt, tudtunk építkezni a jó védekezésből, összességében sokkal jobban játszottunk, mint az első félidőben.”
Kiss Virág, a magyar válogatott erőcsatára
„Nagyon nehéz megtalálni a szavakat. Huszonkét ponttal vezettünk, végül mégis kikaptunk eggyel. Csalódott vagyok, rászolgáltunk volna az olimpiára, az első félidőben ragyogóan, igazi csapatként játszottunk. Kitettük a szívünket a pályára, megtettük mindent, mégis kikaptunk, nem jutottunk ki. Nem tudom, miképpen, de pozitívnak kell maradnunk, megtalálni a motivációt a jövőre nézve. Ez nem a vége, a kezdete valaminek, lenyűgöző a csapatunk és a szurkolótáborunk is az volt. Vihetjük valamire együtt, de ez a nap sokáig velünk marad, az Eb óta erre az eseményre vártunk.”

A MAI MÁSIK TALÁLKOZÓN
Kanada–Japán 82–86 (20–20, 26–30, 21–20, 15–16)

A négyes csoport első három helyezettje, Japán, Spanyolország és Kanada jutott ki a párizsi olimpiára.

 

PERCRŐL PERCRE

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik