Megvannak a 2030-as vb spanyolországi helyszínei

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.07.18. 17:20
A Real Madrid otthonában, a Santiago Bernabéuban lesz a 2030-as vb-döntő (Fotó: Getty Images)
Hivatalosan július 31-én mutatják be a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA) a 2030-as, marokkói, portugál, spanyol közös rendezésű világbajnokság helyszíneit a szervezők, de a Marca beszámolója szerint véglegessé vált, hogy mely 11 spanyolországi stadionban játszanak mérkőzéseket.

Korábban megírtuk, hogy a spanyolok eredetileg 15 spanyolországi stadiont javasoltak, melyek közül több esetében is problémába ütköztek, hiszen számos létesítmény felújításra, korszerűsítésre, bővítésre szorul. A 15 lehetséges helyszín közül kettőt, Murciát és Gijónt viszonylag hamar levették a listáról, mert nem teljesítették FIFA kéréseit, nem sokkal később pedig Vigo sem tudott megfelelni a követelményeknek. Valencia esetében pedig a városi tanács első körben nem fogadta el a Valencia Mestallára vonatkozó kérését.

Ebben később történt fordulat, ugyanis a spanyoloknál mégis felmerült, hogy Valencia és Vigo is helyszín lehet, de ezt a Marca beszámolója szerint néhány nappal ezelőtt, a 2030-as vb szervezőinek marokkói találkozója után elvetették, ugyanis a FIFA, a marokkói és a portugál szervezők nem fogadták el, hogy 11-nél több spanyol helyszín legyen.

A patinás spanyol lap úgy tudja, hogy az agadiri ülésen a spanyolok véglegesítették javaslatukat, s végül kilenc város tizenegy stadionjában lesznek vb-mérkőzések Spanyolországban, a döntőnek pedig a madridi Santiago Bernabéu Stadion ad otthont.

A szervezők tervei szerint Spanyolországban a barcelonai Camp Nou és Stage Front Stadium (Espanyol), a bilbaói San Mamés, a san sebástiani Reale Arena (Anoeta), az említett madridi Santiago Bernabéu mellett az Atlético stadionja, a Metropolitano, a sevillai La Cartuja (sevillai olimpiai stadion alapos felújítás után), a zaragozai La Romareda, a málagai La Rosaleda, a kanári-szigeteki Gran Canaria és az a corunai Riazor lehet a helyszín, míg Portugália három, Marokkó hat stadiont jelöl.

A 2030-as vb-pályázat projektjavaslatát, az úgy nevezett Bid Bookot július 31-ig kell leadni a szervezőknek, hogy a FIFA jóváhagyja vagy elutasítsa azt.

A Marca megjegyzi, hogy a stadionok mellett a városoknak egy sor feltételt kell teljesíteniük, mind pékldául a közlekedési eszközökhöz szükséges infrastruktúrával kapcsolatos beruházások.

Ismert, hogy a három rendező, Marokkó, Portugália és Spanyolország mellett a 2030-as vb-n Uruguayban, Argentínában és Paraguayban is rendeznek mérkőzéseket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik