Andreas Möller szerint a spanyolok jobbak, de a németek formája továbbjutást érhet

Vágólapra másolva!
2024.07.05. 08:52
Andreas Möller elszánt német csapatot vár a spanyolok ellen (FOTÓ: AFP)
A Kickeren írt publicisztikát a játékosként világ- és Európa-bajnok, Bernd Storck korábbi magyar szövetségi kapitány mellett másodedzőként dolgozó Andreas Möller – a spanyolok jobbak, de a németek formája továbbjutást érhet.


Múltidézéssel igyekszik bizonyítani Andreas Möller, hogy akármilyen jó a spanyol válogatott, Németország utóbbi néhány hétben mutatott remek formája továbbjutást érhet az Európa-bajnokság pénteki negyeddöntőjében. A Kickernek írt publicisztikája sorait olvasva olykor az az ember érzése, Spanyolország egy egyre jobban játszó, ám szerény képességű együttessel találkozik, pedig semmi szégyellnivalója sincs a Julian Nagelsmann vezette csapatnak. Az általános vélekedés a negyeddöntős párharcról, hogy előre hozott döntőnek is méltó, hiszen a két legszebben futballozó együttes találkozik és sajnálatos lesz az egyikük ilyen korai kiesése.

A németek részéről Jamal Musiala villog a leginkább (a góllövőlistát is vezeti holtversenyben három góllal), ő azon játékosok közé tartozik, akik miatt érdemes a válogatott – és a Bayern München – meccseire kapcsolni a televíziót, vagy akár kimenni a stadionba. Nem véletlen, hogy kevés ilyen futballistával találkozunk, hiszen a szinte minden csapatot „megfertőző” pozíciós játék sajnos kioltja az egyéni villanásokra hajlamos zseniket, és kockázatmentes, hatékonyságra törekvő felfogásba szorítja őket. Az ellenfélnél Lamine Yamalt és Nico Williamst, a hat további versenyben lévő csapatból Xavi Simonst, Bruno Fernandest, Kylian Mbappét és Jude Bellinghamet sorolhatjuk ebbe a kategóriába.

 

„ELŐRE HOZOTT DÖNTŐ EZ! Mindkét csapat megnyerhetné az Európa-bajnokságot, a múltja és a jelenlegi játékereje alapján sem lenne meglepő, ha akár a spanyol, akár a német együttes elhódítaná a trófeát – de ilyen a futball, egyikük a négy közé sem juthat el. A spanyol csapat nemcsak eredményesen, hanem kimondottan látványosan is futballozott, ám a németek is meggyőző teljesítménnyel haladnak előre, egységesek, az egész ország mögöttük áll, hazai pályán játszanak. Azt gondolom, a spanyol válogatott mindig, mindenhol, mindenki ellen ragaszkodik a saját stílusához, a németek lehetnek óvatosabbak, nyilván az a kérdés náluk, hogyan lehet lefékezni, lelassítani a spanyolokat. Tanácsadó van a keretben, hiszen a német csapat játékát meghatározó két középpályás is ismeri a La Ligát: Toni Kroos és Antonio Rüdiger a Real Madrid, Ilkay Gündogan a Barcelona futballistája, nekik nem idegen a spanyolok stílusa. Apróságok dönthetnek, az első gól, a frissesség, a jobb helyzetkihasználás, de attól izgalmas, hogy ezt nem látjuk előre.”

NS-SZAKÉRTŐ: LISZTES Krisztián, korábbi, 49-szeres válogatott középpályás, a Werder Bremennel német bajnok és kupagyőztes

Andreas Möller ilyen futballfilozófiai kérdésekre nem tért ki írásában, ám három találkozót is említett a múltból, amelyek alapján Németország megtörheti a Spanyolország ellen az 1988-as Eb óta tartó rossz sorozatát. A tornát a Német Szövetségi Köztársaságban rendezték, a csoportkör harmadik fordulójában Rudi Völler duplájával nyertek a hazaiak, kiejtve a spanyolokat, ám azóta nem jött össze a győzelem nagy tornán a déli ország ellen, a 2008-as Eb-döntő (0–1), valamint a 2022-es világbajnoki csoportmeccs (az 1–1-es döntetlen nem volt elég a továbbjutáshoz) a két legfájdalmasabb emlék.

„Egy nappal a 2002-es Schalke–Leverkusen Német Kupa-döntő előtt azt kérdeztem ügyvezetőnktől, Rudi Assauertől: hogyan nyerhetnénk meg a meccset? Azt mondta: a forma fontosabb, mint a minőségi fölény! Huszonnégy órával később 4–2-re győztünk, a Leverkusen pedig minden sorozatban ezüstérmes lett az idény végén. Spanyolország a mérce minden tekintetben az idei Európa-bajnokságon, legalábbis mostanáig. Ennek ellenére egészséges optimizmussal várom a pénteki összecsapást, a legendás Assauer mondatával a fejemben. Persze sokat kell tenni a győzelemért, a német futballra jellemző párharcerősségnek, futómennyiségnek és csapatszellemnek ezúttal is jellemeznie kell a csapatot. Szerencséje márpedig csak annak van, aki megdolgozik érte. Jelentős előnynek tartom, hogy Stuttgartban a saját közönségünk előtt játszhat a csapatunk.”

Luis DE LA FUENTE, Spanyolország szövetségi kapitánya az UEFA-nak: – A németeké fantasztikus csapat, a világ legjobb játékosai alkotják, szervezettek, fegyelmezettek. De hasonló felfogásban játszó csapattal találkoznak, amely odaadó, ugyancsak kitűnően megszervezett és sikerre éhes. Tudom, hogy klisé, amit mondok, de itt apróságok döntenek.

Julian NAGELSMANN, Németország szövetségi kapitánya az UEFA-nak: – Mindig van lehetőség a javításra, és erre szükségünk is lesz. A dánok elleni első húsz perc nagyon jól sikerült, ám utána voltak problémáink. Nem szabad erőltetnünk semmit, türelmesen, a labdát megtartva kell játszanunk. Ha a nyolcaddöntő első perceiben nyújtott teljesítményünket ezúttal kilencven percig hozzuk, nehéz lesz megverni minket.

VÉLEMÉNYEK

Andreas Möller hazájában bajnok, kupa- és Szuperkupa-győztes, a Dortmunddal a Bajnokok Ligáját (1997) hódította el, a válogatottal világbajnokságon (1990) és Európa-bajnokságon (1996) is aranyérmes lett. Nem véletlen, hogy saját, esélytelenek nyugalmával várt, ám végül megnyert döntőivel példálózik.

„Ezerkilencszáznyolcvankilencben a bajnoki harmadik Werder Bremennel játszottunk a kupadöntőben a hetedik Dortmunddal, amely 1966 óta nem nyert semmit. A végeredmény: 4–1 a javunkra. Említhetem még az 1997-es Bajnokok Ligája-döntőt is. Tökéletes csapatteljesítménnyel 3–1-re legyőztük a címvédő Juventust. Ráadásul a pénteki mérkőzéshez hasonlóan hazai pályán, Münchenben fogadtuk a torinóiakat a Dortmunddal. Ez a három példa jut eszembe, amikor arra gondolok, hogy rendkívül erős Spanyolországgal találkozunk a nyolc között az Európa-bajnokságon. A hit hegyeket mozgathat meg” – zárta írását Andreas Möller ismételten azt sugallva, hogy Spanyolország a toronymagas esélyes.

A két csapat eddigi játéka alapján nem ez a helyzet, s bár az idei Eb-n a „nagyok” egymás elleni összecsapásai csalódást keltettek, a Németország–Spanyolország találkozó várhatóan a torna egyik legjobbja lesz.

Jamal Musiala kulcsfigura lehet

A SPANYOL KAPITÁNY CSAK TANÚK ELŐTT BESZÉLHET LAMINE YAMALLAL

Lamine Yamal, Nico Williams – két tehetséges futballista, akik barátok is, de a Barcelona szélsőjének zsenge kora pluszterhet ró a spanyol futballszövetségre. Mindkét fiatal labdarúgó főszereplő lehet a német elleni pénteki negyeddöntőben.

VÉLEMÉNY: Lionel SCALONI, a Copa Américán szereplő, világbajnok argentin válogatott szövetségi kapitánya a Marcának
„Nagyon szurkolok a spanyoloknak. Tudják, miért? Luis de la Fuente a tanárom volt az edzői tanfolyamon, remek előadásokat tartott, sokat tanultam tőle, öröm látni, milyen jól játszik a spanyol válogatott az irányításával. Leginkább miatta szorítok a csapatáért, és remélem, ő is figyel ránk. Nagyszerű ember, remélem, sikeresen folytatják az Európa-bajnokságot.”

Kiemelten fontos kérdés a gyermekvédelem – erről szól a spanyol Marca minapi cikke. Természetesen Lamine Yamal a főszereplő, aki 2007. július 13-án született, vagyis a németországi Európa-bajnokság döntője előtti napon tölti be tizenhetedik életévét. Az Eb-k történetének legfiatalabb játékosa lett ezen a tornán, és mert gólpasszokat is adott már (Horvátország ellen Daniel Carvajalnak, Grúzia ellen Fabián Ruiznak), értelemszerűen a legfiatalabb, aki gólt készített elő Európa-bajnokságon.

A gyermekvédelemmel kapcsolatos előírások Spanyolországban is szigorúak, és a lap felidézi, ez mit jelent a gyakorlatban. Mint írják, a 17 éves Gavira is hasonló szabályok vonatkoztak, amikor 2022 nyarán a Nemzetek Ligája négyes döntőjében szerepelt Hollandiában. Ő 18 évesen már játszott világbajnokságon, vagyis nem újdonság, hogy kiemelten kell figyelni a fiatalokra – mert gyerekek még, hiába nagyszerű labdarúgók máris.

Lamine Yamal szüleinek rengeteg engedélyt, meghatalmazást alá kellett írniuk, hogy gyermekük ott lehessen Németországban, szülői felügyelet nélkül nem is hagyhatta volna el Spanyolország területét. Játékosként ő is nyilatkozott a mérkőzések után készülő interjúk elkészítésére kijelölt zónában, és Rafa Zapatero, a spanyol szövetség (RFEF) kommunikációs osztályának munkatársa mindig a szélső közelében van. Nemcsak azért, hogy ellenőrizze, hallja, adott esetben kiigazítsa a futballista mondanivalóját, hanem mert a spanyol törvények szerint zárt térben ilyen fiatalon nem maradhat felnőtt kísérő nélkül. Onnantól, hogy Luis de la Fuente kapitány beválogatta az utazó keretbe, a szövetség felelőssége, hogy betartsa a kiskorúakra vonatkozó szabályokat. Apropó, nyilatkozat: Nuria Martínezt jelölte ki az RFEF, hogy felkészítse Lamine Yamalt a várható kérdésekre, a válaszadást is tanítják neki – nem arról van szó, mit kell mondania, inkább arról, miként kell és illik ilyen szituációban reagálnia.

 

Kívülről talán furcsa lehet, hogy ha két mérkőzés között Luis de la Fuente négyszemközt elemezné Lamine Yamal előző mérkőzéseken nyújtott teljesítményét, vagy felkészítené arra, mire számítson pénteken Stuttgartban a Németország elleni negyeddöntőben, ami magától értetődő egy futballcsapat életében, azt bizony nem teheti meg: négyszemközt semmiképpen, csak tanú jelenlétében beszélgethet vele a játékos hotelszobájában.

A Marca megemlíti, Javier López Vallejo is kulcsember a csapat mellett: sportpszichológusként kötelessége kiemelten figyelni Lamine Yamal viselkedését, és jeleznie kell, ha bármi problémát észlel. Amikor a szövetségi kapitány a mérkőzések másnapján, a délelőtti regeneráló edzések után szabadidős tevékenységre adott engedélyt a keretnek, és a játékosok elhagyhatták a bázist, találkozhattak a hozzátartozókkal, barátokkal, a visszatérés időpontját kellett csak figyelembe venniük. A szélső ebben az esetben is kivétel: kíséret, felügyelet nélkül nem mehet sehova – más kérdés, hogy tanul az edzőtáborban, és részt vesz iskolája óráin az interneten keresztül.

Nico Williams minden idegszálával a pénteki negyeddöntőre fókuszál (FOTÓ: AFP)

A lap felidézi: 2023. szeptember 8-án Grúzia ellen Tbilisziben 7–1-re nyert a spanyol csapat, Lamine Yamal akkor mutatkozott be a nemzeti csapatban, és azóta barátok Nico Williamsszel. Az Athletic Bilbao támadója 2002-ben született, de már 103 La Liga-mérkőzésen lépett pályára. Ahogy mondani szokás, nagyot ment az interneten a videó, amelyen az látszik: kő-papír-olló játékkal döntötték el a Grúzia elleni 4–1 után, ki ihat hamarabb a frissítős flakonból.

Nico Williams nyert.

„Nehéz hetem lesz – sóhajtott Lamine Yamal az interjúzónában, és a mellette álló Rafa Zapatero is tágra nyílt szemmel figyelte, mire akar kilyukadni a Barcelona játékosa. – Nico gólt szerzett, ezt kell majd hallgatnom napokon át…”

 

NEGYEDDÖNTŐ
JÚLIUS 5. – PÉNTEK
18:00: Spanyolország–Németország, Stuttgart (45. mérkőzés)
21.00: Portugália–Franciaország, Hamburg (46. mérkőzés)
JÚLIUS 6. – SZOMBAT
18.00: Anglia–Svájc, Düsseldorf (48. mérkőzés)
21.00: Hollandia–Törökország, Berlin (47. mérkőzés)

ELŐDÖNTŐ
JÚLIUS 9. – KEDD
21.00: A 45. mérkőzés győztese–A 46. mérkőzés győztese, München (49. mérkőzés)
JÚLIUS 10. – SZERDA
21.00: A 47. mérkőzés győztese–A 48. mérkőzés győztese, Dortmund (50. mérkőzés)

DÖNTŐ
JÚLIUS 14. – VASÁRNAP
21.00: A 49. mérkőzés győztese–Az 50. mérkőzés győztese, Berlin
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik