Cseh László: tizenkét hónap, plusz hat kiló izom

Vágólapra másolva!
2006.03.13. 16:38
Címkék
Az elmúlt egy évben hat kg izommal gyarapodott Cseh László: az első számú magyar úszó így egyre inkább megközelíti a tőle technikában elmaradó, erőben viszont még előtte járó Michael Phelpset, a vegyesúszás jelenlegi legkiválóbb (?) képviselőjét. Az örömteli fejlődésről a magyar klasszis edzője, Túri György számolt be, miután a válogatott „kőbányai csoportja hazaérkezett a három hetes dél-afrikai edzőtáborból.
Cseh László duzzad az erőtől
Cseh László duzzad az erőtől
Cseh László duzzad az erőtől
Cseh László duzzad az erőtől

A Kőbánya SC legjobbjai, továbbá a bajai Hosszú Katinka Klerksdorpban, magaslaton készülhettek.

Tavaly, a montreali vb-n a szakemberek szerint Phelps és a magyar trónkövetelő között az volt a legnagyobb különbség, hogy az erőből úszó amerikai fizikumával eltüntette Cseh úszástechnikai fölényét. Az európai csillag izomzata azóta folyamatosan fejlődik, erősödik.

„Amikor a nyári pihenőről visszajött, nyolcvan kiló fölött volt, és attól tartottam, hogy veszteni fog belőle – magyarázta Túri György. – Nem így történt, most nyolcvanegy-nyolcvankét kiló között van, és ami a legfontosabb, ezt a testtömeget is gond nélkül el tudja cipelni a vízben. Mindez lemérhető az erőúszásokban mutatott teljesítményéből: mellen és pillangón két-három másodperceket javult százon, de kétszázon négy-hat másodpercet faragott le a tavaly ilyenkor mért időeredményeiből.”

A Kőbánya SC legjobbjai, továbbá a bajai Hosszú Katinka Klerksdorpban, magaslaton készülhettek.

„Amiért mentünk, azt elértük – összegezte az edzőtáborban történteket Turi György, a Kőbánya SC vezetőedzője. – Először is jobb, ha az úszók nem ebben a taknyos, vírusos időben készülnek, hanem melegben, napsütésben. Másodszor fontos, hogy magaslaton edzhettünk, az alapozás szempontjából ez rendkívül lényeges. Harmadrészt pedig kiváló körülmények között dolgozhattunk, hiszen a Johannesburgtól száznyolcvan kilométerre fekvő kisvárosban délelőtt miénk volt az egész medence, délután pedig hat pálya, továbbá a napi vitaminadagot nem tabletták formájában kapták meg a versenyzők, hanem friss gyümölcsöt, zöldséget ehettek folyamatosan.”

Az úszók mindegyike remekül dolgozott, Turi elmondta, az időeredmények tekintetében mindenki előrelépett. Természetesen a legnagyobb figyelem Cseh László fejlődését övezi – az edző részéről is –, a világbajnok pedig megint elképesztő számsorokat produkált. A szakvezető azonban nem kizárólag a stopper által mutatott idők miatt boldog, de versenyzője súlygyarapodása miatt is. „Lacikának nem csupán minden egyes métere kerül bele az edzésnaplóba, de a napi súlyellenőrzések adatai is – mondta Turi György. – Ez alapján pedig az látszik, hogy hat kilóval nehezebb, mint egy évvel ezelőtt. És ez a hat kiló színtiszta izom, tényleg úgy néz ki, mint egy görög szobor."

Maga a bajnok is remekül érzi magát a bőrében. „Nagyon jól sikerült az edzőtábor, iszonyú keményen edzettünk, mégis élveztem minden egyes pillanatát – nyilatkozta Cseh László. – Az első napok kegyetlenek voltak, szoknunk kellett a magaslatot, a meleg, párás levegőt, de elég hamar sikerült átállítani magunkat. Nem tagadom, jól érzem magam a bőrömben, remek erőben vagyok, remélem, az elvégzett munka visszaköszön majd az országos bajnokság eredményeiben is.”

Persze, az a legfontosabb, hogy az Európa-bajnokságig ne következzék be semmiféle törés – sérülés, betegség – elvégre az elmúlt hetek fűzfői és dél-afrikai alapozásának augusztusban érhet be az igazi gyümölcse.

Cseh László a jövő heti Széchy Tamás, T-Mobile-országos bajnokságon 13 számban (10 egyéni, három váltó) bizonyíthat ismét.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik