Szabó a bronzért meccselt

SEBASTIAN TAMÁS helyszíni jelentéseSEBASTIAN TAMÁS helyszíni jelentése
Vágólapra másolva!
2005.04.12. 21:35
Címkék
És még mondja valaki, hogy a tizenhármas nem szerencsétlen szám. Pontosan ennyi másodperc telt el ugyanis Szabó Gergő és a macedón Ramazanov összecsapásából, a 60 kilósok egyik bronzmeccséből, amikor a macedón (erről később&) három pontért elhajította a Váci Forma versenyzőjét. Hideg zuhannyal kezdődött. Sajnos hasonképpen folytatódott, hiszen mögékerülésekkel operálva az ellenfél elhappolta az első nap egyetlen magyar éremesélyét.
A magyarok közül Szabó Gergô (fent) nyújtotta a legjobb teljesítményt a nyitó napon (Fotó: Mirkó István)
A magyarok közül Szabó Gergô (fent) nyújtotta a legjobb teljesítményt a nyitó napon (Fotó: Mirkó István)
A magyarok közül Szabó Gergô (fent) nyújtotta a legjobb teljesítményt a nyitó napon (Fotó: Mirkó István)
A magyarok közül Szabó Gergô (fent) nyújtotta a legjobb teljesítményt a nyitó napon (Fotó: Mirkó István)
A magyarok közül Szabó Gergô (fent) nyújtotta a legjobb teljesítményt a nyitó napon (Fotó: Mirkó István)
A magyarok közül Szabó Gergô (fent) nyújtotta a legjobb teljesítményt a nyitó napon (Fotó: Mirkó István)

"Nem birkóztam rosszul ezen az Európa-bajnokságon, de ezt a bronzmeccset jobb minél előbb elfelejteni. Semmivel sem jobb birkózó nálam ez a macedón, egyszerűen elszúrtam - lihegte első csalódottságában Szabó Gergő. - De összességében nem volt rossz, a budapesti vébén is hatvan kilóban szeretnék indulni."

Szóval macedón. Határeset. A derék jó Murat (mert hogy ez Ramazanov keresztneve) olyan hőfokon ég újonnan választott hazájáért, hogy nemes egyszerűséggel - minek álszenteskedni? - Dagesztán feliratú melegítőben közlekedett a várnai Kultúra- és Sportpalotában, edzője pedig CSZKA Moszkva jelzésű trikóban feszített. Így is lehet kérem birkózást fejleszteni… Mi, magyarok inkább örüljünk Szabó Gergő ötödik helyének.

Pedig néhány pillanaton múlt csak az érem (ismét a sportszerencse), a negyeddöntőben ugyanis a francia Pais ellenében Szabó az első menetben annyira jól birkózott, hogy az ellenfél a hátán vergődött, a menet végét jelző dudaszó mentette meg. Sajnos a második, harmadik harmadban meg is fordította a mérkőzést. A magyar aktívan támadott, lábratámadást indított, az előkészítetlen akciót azonban a francia megkontrázta, és hátára hajította a magyart. A vigaszágon visszajött a remény, a litván Cjumakov ellen Szabó simán nyert, és másodszor is éremközelbe került. Sajnos csak a közelébe, 2003 után ismét Eb-5. lett.

Az első versenynap másik két magyarja csak egy-egy mérkőzés erejéig volt érdekelt. A 74 kilóban szőnyegre lépő Hatos az örmény Papojantól kapott ki első meccsén (szintén hajszálon múlt, az egy fejjel magasabb örmény tíz másodperccel a vége előtt szerezte a győztes pontokat a harmadik menetben), a 96 kilós Kiss Gergő pedig a lengyel Janiszewskitől szenvedett vereséget, s mivel mindkét legyőző kizuhant a következő kanyarban, még csak a vigaszágba sem vitték be magukkal a magyarokat. ---- Csak bunyóban jeles
Gajdarov, a 74 kiló fenegyereke nem fér a bőrébe. Az athéni olimpián Buvajsza Szajtyijevvel verekedett össze (az egész stáb bunyózott a játékok egyik legnagyobb botrányaként), itt, Várnában pedig az elődöntőben az orosz Szergej Vitkovszkij nem tetszett neki. A meccsen pofon vágta, később az öltözőfolyosón pedig újból összeugrottak. Nota bene: Gajdarov ötödik lett, antibirkózást produkálva…

Hazai héroszok
A bolgárok nemzeti hőse, Armen Nazarjan (exörmény…), a hatszoros Európa-bajnok, kétszeres olimpiai és világbajnok Athénban "csak" harmadik lett, és azt nyilatkozta, visszavonul. Nos, jelentjük, a legenda meggondolta magát, az Eb-t ugyan sérülés miatt kihagyta, de híreink szerint a budapesti vb-re készül a csapattal. A bolgárok azért nem maradtak hős nélkül, a 74 kilós nagy öreg, Nikolai Paszlar (exmoldovai…) aranyérmet nyert.

Ritter kellemetlen sorsolása
Ma újabb három magyar lép szőnyegre a kontinensviadalon: a 66 kilós Wöller Ákos a török újonc Mehmet Macittal kezd, a 84 kilós Ritter Árpádra kellemetlen ellenfél vár a bolgár Kaszabov személyében (a következő fordulóban a grúz-német Bicsinasvili következne), míg a nehézsúlyú Aubéli Ottó a brit Kooner után reményeink szerint a sokkal keményebb diónak számító ukrán Taszojevvel folytatja. ---- Szabadfogás

60 kg (19 induló). 1. forduló: Szabó Gergő-Gusov (fehérorosz) 2:0 (1:0, 2:0). Negyeddöntő: Pais (francia)-Szabó G. 2:1 (0:5, 3:0, 4:1). Vigaszág: Szabó G.-Cjumakov (litván) 2:0 (1:0, 5:0). A 3. helyért: Ramazanov (macedón)-Szabó G. 2:0 (4:0, 2:0). Döntő: Fedorisin (ukrán)-Pais 2:0 (3:1, 2:0). Európa-bajnok: Vaszil Fedorisin (Ukrajna), 2. Didier Pais (Franciaország), 3. Lukasz Goral (Lengyelország) és Murad Ramazanov (Macedónia), 5. I. Eszir (Moldova) és Szabó Gergő (Magyarország)

74 kg (17). 1. forduló: Papojan (örmény)-Hatos 2:1 (1:0, 0:1, 3:0). D: Paszlar (bolgár)-Vitkovszkij (orosz) 2:1 (1:0, 0:1, 0:1). Eb: Nikolaj Paszlar (Bulgária), 2. Szergej Vitkovszkij (Oroszország), 3. Volodimir Szirotin (Ukrajna) és Ahmet Gülhan (Törökország), 5. D. Ahalmoszulisvili (Grúzia) és M. Gajdarov (Fehéroroszország), …12. Hatos Gábor (Magyarország)

96 kg (16). 1. forduló: Janiszewski (lengyel)-Kiss G. 2:0 (4:1, 3:0). D: Kurtanidze (grúz)-Aka (francia) 2:0 (1:0, 1:0). Eb: Eldar Kurtanidze (Grúzia), 2. Vincent Aka (Franciaország), 3. Hadzsimurat Gacalov (Oroszország) és Fatih Cakiroglu (Törökország), 5. Sz. Pernikov (Fehéroroszország) és V. Tiszmenickij (Ukrajna), …12. Kiss Gergő (Magyarország)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik