Formula–E: Evans szerezte meg a pole-t Portlandben

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.06.29. 20:24
Evans várhatja az élről az első verseny rajtját Portlandben (Fotó: DPPI)
Mitch Evans szerezte meg a pole pozíciót a Formula–E portlandi versenyhétvégéjének első időmérőjén. Mögötte Jake Hughes és Robin Frijns következett, míg az első ötöst António Félix da Costa és Dan Ticktum tette teljessé.

Egy hónap szünet után folytatódott a bajnokság, a mezőny Sanghaj után Portlandben csap össze, ahol a szombati szabadedzésekkel vette kezdetét a hétvége programja. A nyitányon Norman Nato 1:09.079-es körrel bizonyult a leggyorsabbnak, őt Mitch Evans és az egyéni összetettet vezető Nick Cassidy követte, míg a top 5-öt António Félix da Costa és Nyck de Vries zárta.

A folytatásban Da Costa vette át a vezetést 1:08.787-es körrel, őt Nato, Cassidy, Jake Dennis, valamint Caio Collet követte az első ötösben. A bajnokság második helyét 25 pontos lemaradással elfoglaló Pascal Wehrlein hetedik és kilencedik hellyel handolt az időmérőre.

A kvalifikáción az A-csoportból Jake Hughes, Evans, Lucas di Grassi, illetve Edoardo Mortara, míg a B-ből Dan Ticktum, Da Costa, Robin Frijns és Nato jutott tovább, vagyis a vb-összetett első két helyét elfoglaló Cassidy és Wehrlein már a csoportkörben búcsúzni kényszerült.

A negyeddöntőben először Evans és Di Grassi, majd Hughes és Mortara csapott össze, előbbi párharcból az új-zélandi, utóbbiból a brit került ki győztesen. Ez után Frijns és Da Costa mérkőzött meg egymással, majd Nato és Ticktum mérte össze a tudását egy körön. Evanshez és Hugheshoz Frijns és Nato csatlakozott.

Az elődöntő Nato és Frijns csatájával vette kezdetét, majd Ticktum és Hughes harcolt a döntőbe jutásért. A fináléban végül Evans és Nato küzdött meg a pole pozícióért. A rajtelsőséget Evans 196 ezredes előnnyel szerezte meg, így ő várhatja az élről a piros lámpák kialvását az első versenyen. Mellőle viszont nem Nato indulhat, hiszen a francia a tíz rajthelyes büntetése értelmében a tizenkettedik pozícióba szorult hátra. Helyette Hughes foglalhatja el a második rajtkockát, míg a második sorból Frijns és Da Costa rugaszkodhat el. 

Az ötödik Ticktum lett, majd Mortara, Nico Müller, Wehrlein, Sébastien Buemi és Dennis zárta az első tízest. A vb-éllovas Cassidy a tizenegyedik lett. 

Folytatás 23 órakor a versennyel. 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik