Gyurkovics fantasztikus ezüstje

MOLNÁR VIKTORMOLNÁR VIKTOR
Vágólapra másolva!
2004.08.24. 21:00
Címkék
Gyurkovics Ferenc új országos csúccsal szerzett ezüstérmet a súlyemelés 105 kilós súlycsoportjában.
Gyurkovics Ferenc remek versenyzéssel szerzett ezüstérmet
Gyurkovics Ferenc remek versenyzéssel szerzett ezüstérmet
Gyurkovics Ferenc remek versenyzéssel szerzett ezüstérmet
Gyurkovics Ferenc remek versenyzéssel szerzett ezüstérmet
Gyurkovics Ferenc remek versenyzéssel szerzett ezüstérmet
Gyurkovics Ferenc remek versenyzéssel szerzett ezüstérmet
Rendkívüli izgalmak közepette szerzett ezüstérmet a férfiak 105 kg-os súlycsoportjában Gyurkovics Ferenc. A Tatai Honvéd Atlétikai Klub versenyzője fantasztikusan kezdte a szakítást, hiszen csak a második kísérletét - 192.5 kg - nem sikerült teljesítenie, de rögtön emeltetve a súlyon és a téten, az olimpiai rekordot vette célba, és nem hiába. A sikeres 195 kg-os szakítás gyakorlat azt jelentette, hogy a vetélytársak sorozatos hibája miatt az első helyen várhatta a lökést. Az orosz Dmitrij Berecov is 195 kilóval zárt, de Gyurkovics könnyebb testsúlya most kapóra jött.

Sajnos a lökés során pont ez a néhány deka vagy kiló hiányzott, hiszen Berecov valószínűleg nagyobb testsúlyának köszönhetően tudott 5 kilóval többet teljesíteni a második körben, bezsebelve ezzel az aranyérmet. No, de ne szaladjunk ennyire előre, ugyanis hihetetlen izgalmakat tartogatott a lökés sorozat kezdete a magyar versenyző számára. A legkisebb súlyon ugyanis Gyurkovics kezdett, és nagy meglepetésre a 220 kiló kifogott Ferin. Mivel minden ellenfél nagyobb súlyt jelentett be kezdésnek, újra a mi fiúnk következett 2 perc szünet után. A 222 és fél kilón bemutatott lökés már sokkal jobb volt, sikeresen felállt vele Feri, de a bírók hibát véltek felfedezni - úgy tűnt joggal -, így ez a kísérlet sem lett érvényes.

Az NSO ajánlja:

A adatlapja
Súlyemelés az olimpián

Magyar indulók:










Galéria:

Az olimpia teljes programja
A sors fintora, hogy a hiba miatt újra Gyurkovics következett, így megint csupán 2 perc maradt a regenerálódásra. A tét azonban nem nyomta agyon súlyemelőnket - holott rontott gyakorlat esetén kiesett volna a versenyből -, sőt tovább emeltetett a súlyon, no meg a mi adrenalin szintünkön. De nem volt túlzott az optimizmus, mivel a 225 kilogrammos lökésgyakorlat már tökéletesen sikerült, így semmi más nem volt hátra, csak szurkolni a következő versenyzőknek, hogy rontsanak. Nem túl sportszerű, de mindenképpen érthető - magyar szempontból. Hihetetlen módon a vetélytársak sorban hibáztak, csak az orosz Berecov és az ukrán Razorjonov volt képes a lépést tartani Gyurkoviccsal. Berecov meg is fejelte Feri gyakorlatát 5 ilóval, de ki bánja, ha Razorjonov ront, és rontott! Az olimpiai bajnoki címhez szükséges 235 kilót nem sikerült kinyomnia, így maradt neki a bronz, Gyurkovics Ferencnek pedig az ezüst!

Bámulatos koncentrációval, remek szakítógyakorlatainak köszönhetően szerzett ezüstérmet Gyurkovics Ferenc, aki pontszerző álmokkal érkezett Athénba, de nagy szerencsénkre alulbecsülte önmagát, és megszerezte a magyar olimpiai csapat hatodik ezüstjét. ---- A ---- V
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik