Falco: Minden bajnoki cím valami újat hozott – Milos Konakov

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2024.05.22. 07:31
Milos Konakovnak minden bajnoki cím valami újat hozott (Fotó: Árvai Károly)
A szombathelyiek szerb-magyar edzője elmondta, csapata a Magyar Kupa rosszul sikerült négyes döntője után is tartotta magát az elképzeléseihez, ezért juthatott ismét be az élvonal fináléjába. A légiósok közül Boris Barac visszavonul, Matthew Tibyval közel állnak a megegyezéshez.

– Mekkora ünneplést csaptak a csapattal hétfő éjjel?
– Elég nagyot, de a még nagyobb kedd este következett – mondta Milos Konakov, a befejezett élvonalbeli bajnokságokat tekintve sorozatban ötödször győztes Falco-Vulcano Energia KC Szombathely szerb-magyar edzője. A vasiak a döntő negyedik mérkőzésén idegenben 89–77-re verték meg az NHSZ-Szolnoki Olajbányászt. – Szolnokról hazafelé minden második benzinkúton megállítottak minket a szurkolók, hogy igyunk velük még egyet, de azért sikerült tartanunk a mértéket. Hajnali fél négyre értünk haza, a mérkőzés után holtfáradtan, és fontos volt kialudnunk magunkat, mert kedd este a csapatvacsora után az Arena Savariában találkoztunk a drukkerekkel, készültek a fotók, kiosztottunk temérdek aláírást, majd elmentünk egy zenés klubba, ahová mindenki bejöhetett, aki akart.

– Erős ellenfélnek érezte a döntőben a Szolnokot? Gondolta volna, hogy ennyire masszív lesz az Olaj az idény végére?
– A fináléban az évad két legjobb csapata találkozott. Nem kérdés, megérdemelten jutott el idáig a Szolnok, megmutatta, mennyire jó csapat, tudta, mit akar és hogyan tegye. Elismerésem a kollégámnak és természetesen a szolnokiaknak is, rászolgáltak arra, hogy sikeres idényt zárjanak.

– Mennyire volt nehéz mindent rendbe tenni a csalódást keltő Magyar Kupa után?
– Tisztában voltunk vele, hogy minimum a bajnoki döntőt el kell érnünk ahhoz, hogy továbbra is a Bajnokok Ligájában szerepelhessünk. Ismertük a célunkat, profik vagyunk, és ha hibázunk is, tartjuk magunkat az elképzeléseinkhez, vagyis egyértelmű volt, hogy be kell fejeznünk a munkát, a gondolkodásunkat egyértelműen ez határozta meg a folytatásban.

– Vezetőedzőként sorozatban a harmadik bajnoki aranyát szerezte. Motivált maradt, szeretne még többet?
– Minden bajnoki cím hozott valami újat magával. Az elsőnél újonc voltam, a második igazolta, hogy jó munkát végeztünk, a harmadik meg óriási motivációt ad, hiszen a Falco történelmében még nem volt olyan edző, aki sorozatban háromszor lett volna bajnok. Ez visz feljebb az újabb lépcsőfokokon, ezért teszek meg minden tőlem telhetőt a jövőben is.

– A Bajnokok Ligájából a csoportkör után búcsúztak. Hogy értékeli ezt annak tükrében, hogy egyik riválisuk megnyerte a sorozatot, egy másik negyedikként végzett?
– Nagyon kemény csoportban voltunk, néhányan hittek nekem, mások nem, amikor azt mondtam, a Periszteri rendkívül erős ellenfél, míg a Málaga egyértelműen arra tört, hogy az előző évad után ismét a final fourba jusson, és ott volt még a francia Le Mans, amelyet sikerült oda-vissza legyőznünk. Fájhat, hogy hazai pályán kikaptunk néhány ponttal a Periszteritől, ha nyerünk, játszhattunk volna még meccseket, és küzdhettünk volna a következő csoportkörért. Így sem lehetek csalódott, mindegyik mérkőzésből sokat tanultunk, és keményen harcolunk majd azért, hogy legközelebb többre vigyük.

– Ismét a csoportkörben kezdenek?
– Igen, a következő idényben még biztos ott a helyünk, de hogy ez a későbbiekben is így maradjon, a pontszámítás miatt fontos lenne bekerülnünk legalább a legjobb tizenhat közé.

– Mit lehet tudni a következő évad keretéről? Kinek van élő szerződése?
– Pongó Marcellnek, Perl Zoltánnak, Tanoh Dez Andrásnak, aláírt Kovács Benedek és Keller Ákos is, illetve maradnak nálunk a fiataljaink. Szeretnék óriási köszönetet mondani az elmúlt három és fél évért Boris Baracnak, aki hétfőn játszotta pályafutása utolsó meccsét, visszavonul, tehát róla le kell mondanunk, öröm volt együtt dolgozni vele, nagyszerű személyiség. Nagyon közel állunk a megegyezéshez Matt Tibyval, szívesen maradna a klubban, és én is örülnék neki, ha így lenne. Ahogy befejeztük az ünneplést, munkához látunk, hogy megtaláljuk a hiányzó légiósokat, szétnézünk a piacon, de nem kapkodunk, meglátjuk, milyen lehetőségeink lesznek.

– Lesz egy kis ideje a pihenésre a válogatott edzőtábora előtt?
– Szerdán Szerbiába utazom, elhozom édesanyámat és édesapámat, itt maradnak nálunk egy ideig. Június ötödikéig a Falcóval kapcsolatos következő évadbeli teendőkkel foglalkozom, és egyéni edzéseket tartok a fiatal játékosainknak. A válogatott egyhetes székesfehérvári összetartására mindenkit meghívtunk, akit akartunk, meglátjuk, kik tudnak eljönni. Váradi Benedek például nem, mert ha bejut csapatával a lengyel bajnokság döntőjébe, június tizedike környékéig elfoglalt lesz. Újonc játékosként velünk edz majd a honvédos Filipovics Stefan.

– Hogyan érzi magát a válogatott segédedzőjeként?
– Nagyon örülök, hogy a tagja lehetek a stábnak, hiszen hét éve itt élek a családommal Magyarországon, ez a második otthonom. Az első Európa-bajnoki selejtezőkör nem volt sikeres, bár Izlandon közel jártunk a győzelemhez. A remény továbbra is él, van esély a kvalifikációra, alig várom, hogy felkészítsük a csapatot, elsajátítsunk néhány újdonságot és jobbak legyünk a novemberi mérkőzéseken.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik