Marco Rossi: Fontos, hogy a fiatal magyarok megértsék, nekik az NB I nem cél, hanem ugródeszka kell hogy legyen

D. Á./MTID. Á./MTI
Vágólapra másolva!
2024.05.22. 09:16
Marco Rossi a Mol Pályán kívül című podcastjében volt vendég (Fotó: Szabó Miklós)
A bajnokság intenzitásának növeléséhez fontos lenne, hogy legalább három-négy csapat képes legyen fölvenni a versenyt a Ferencvárossal – jelentette ki Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

 

A szövetség RangAdó-díjátadóján – melyen az elmúlt szezon legjobbjait díjazták – az M4 Sportnak úgy nyilatkozott az olasz szakember, hogy jó lenne, ha az Újpest meg tudná szorongatni a Ferencvárost, a Honvéd mihamarabb visszatérne az élvonalba, a Debrecen pedig, amely hosszú ideig meghatározó szereplője volt az NB I-nek, újra megerősödne. Rossi szerint ez jót tenne a bajnokságnak és könnyítené a szövetségi kapitány dolgát is, nemcsak az övét, hanem a későbbiekét is.

A bajnokság színvonalát illetően úgy fogalmazott, hogy „általánosságban véve, néhány évvel ez előtthöz képest” az NB I előrelépett, mert „az UEFA-rangsorban a 24-25. helyen” van, de ez nemcsak a fejlődés eredménye, hanem annak is köszönhető, hogy „sok más bajnokságnak, főleg a szomszédos országokban, csökkent a színvonala”.  

„A külföldiek terén viszont nincs meg a néhány évvel ezelőtti színvonal: emlékszem például Lanzafaméra, Lazovicra, Leandróra, de volt sok más játékos is, akinek a tudása meghaladta azt, amit most látunk a légiósoktól” – vélekedett.

Rossi szerint akadnak jó vezetőedzők Magyarországon – a téma kapcsán a kapitány kiemelte például az év edzőjének választott Bognár Györgyöt, aki a Pakssal rendre erőn felül teljesít.

A kapitány figyelmeztette a magyar tehetségeket, nem szabad megelégedniük azzal, hogy az élvonalban szerepelnek és ott teljesítenek jól.

„Fontos, hogy a fiatal magyarok megértsék, nekik a magyar bajnokság nem cél, hanem ugródeszka kell hogy legyen. Ezt a válogatottban megértették néhányan, akik ott vannak velem, de a többieknek is ezt kellene megérteniük” – közölte.

A szövetségi kapitány beszélt a közelgő Európa-bajnokságról is, mint mondta, fontos lesz, hogy már a kezdetektől felkészüljenek a részletekre, összességében pedig bizakodó.

„Nem azért, mert azt gondolom, olyan csapatom van, amely bármire képes, hanem azért, mert tudom, számíthatok a srácokra, akik motiváltan érkeznek, hogy a legjobbjukat adják, és tudom, hogy olyan csapatom van, amelyik csapat, és azon belül vannak jó adottságú játékosok is” – fogalmazott.

Hozzátette, nem lehet túl magasra helyezni a lécet, mert a végén túl nagy nyomás alá helyezik a futballistákat, amit nehéz lenne elviselni.

„Arra fogunk törekedni, hogy mindent kezeljünk. Tudjuk, hogy a szurkolóink lelkesek és álmodnak az Eb-vel kapcsolatban sokszor is, nekünk viszont két lábbal a földön kell járnunk” – hangsúlyozta.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik