Egy világcsúcs és egy beállítás

A vb-ről tudósított: MARIK BALÁZS, MÁTAY ANDREA, CZAGÁNY BALÁZS, NÉMETH FERENCEA vb-ről tudósított: MARIK BALÁZS, MÁTAY ANDREA, CZAGÁNY BALÁZS, NÉMETH FERENCE
Vágólapra másolva!
2004.03.07. 23:06
Címkék
Egy világcsúcs itt, egy duplázás ott, siker és dráma  ha valaki nem figyelt, könynyen lemaradhatott valami fantasztikusról vasárnap délután a fedett pályás világbajnokságon.
Jelena Szleszarenko két biztató kísérlet után „életben hagyta” a nôi magasugrás világcsúcsát, de az aranyérmet azért hazavitte
Jelena Szleszarenko két biztató kísérlet után „életben hagyta” a nôi magasugrás világcsúcsát, de az aranyérmet azért hazavitte
Jelena Szleszarenko két biztató kísérlet után „életben hagyta” a nôi magasugrás világcsúcsát, de az aranyérmet azért hazavitte
Jelena Szleszarenko két biztató kísérlet után „életben hagyta” a nôi magasugrás világcsúcsát, de az aranyérmet azért hazavitte
Jelena Szleszarenko két biztató kísérlet után „életben hagyta” a nôi magasugrás világcsúcsát, de az aranyérmet azért hazavitte
Jelena Szleszarenko két biztató kísérlet után „életben hagyta” a nôi magasugrás világcsúcsát, de az aranyérmet azért hazavitte
A nézők csak kapkodták a fejüket a Budapest Sportarénában, remek volt a hangulat, éppen olyan, amilyent reméltünk, amiért megpályáztuk a rendezés jogát.
Az első szenzációt a svéd hármasugró, Christian Olsson szolgáltatta, aki 17.83 méterrel beállította a kubai Alicier Urrutia 1997-ben elért fedett pályás világcsúcsát. Olsson 17.30 méteres "szolid" ugrással kezdett, másodikra 17.51 métert ért el, ezután következett a rekord. Negyedik kísérletét kihagyta, ötödikre 17.45 méterig repült, ezután már ünnepelt. Követte tehát Tatjana Lebegyevát, aki szombaton állított fel ebben a számban rekordot, s vasárnap ismét nagyot alkotott.
Neki ugyanis sikerült az, ami Gail Deversnek nem. A két atléta azzal a céllal érkezett Budapestre, hogy két aranyérmet szerez, de csak egyikük álma vált valóra. Lebegyeváé, akinek a feladata nehezebbnek tűnt. Ô ugyanis mindhárom napon pályára lépett, ráadásul a szombat délelőtti távolugró-selejtezővel kockáztatta jó szereplését a délutáni hármasugródöntőben. Ennek ellenére világcsúcscsal nyerte meg a számot, s vasárnap délután a távolugrás fináléjában sem tűnt fáradtnak. Már első kísérlete (689) után ő állt az élen, a második sorozatban elért 698 centimérteres eredményével pedig meg is nyerte a versenyt. A hétpróba párizsi világbajnoka, Carolina Klüft második és harmadik próbálkozására is 692 centiméterig repült, ám az ezüstérem mégsem neki jutott, mert az ötödik sorozatban az orosz Tatjana Kotova egy centivel megelőzte őt. A svéd kiválóság szeretett volna visszavágni, de nem volt rá módja, ugyanis az ötödik ugrásánál megsérült, s hordágyon vitték le a pályáról.
Az első gátig úgy tűnt, Devers is eléri a célját. A pénteken 60 méteres síkfutásban győztes vágtázó azonban kedvenc számában, gátfutásban kikapott, mégpedig a párizsi világbajnoktól. A kanadai Perdita Felicien a kétkedőknek bebizonyította, hogy tavalyi elsősége nem volt véletlen: a világ idei legjobbjával, 7.75 másodperccel lett első.
Maria Mutola ugyancsak remekelt, 800 méteren hatodik fedett pályás világbajnoki aranyát szerezte. A mozambiki futó a szám előfutamában fantasztikus időt (1:57.72) ment, az elődöntőben "pihent" (2:03.19), kíváncsian vártuk, milyen taktikát választ a fináléban.
Beállt a világcsúcstartó Jolanda Ceplak mögé. A szlovén futónő 58.61 másodperces négyszázzal kezdett, s ugyanilyen tempóban futott tovább. Mutola a nyakán lihegett, és még csöngetéskor sem iramodott meg. A támadást a hosszú egyenesben indította meg. Ceplak egy ideig tartotta magát, az volt a célja, hogy ellenfelét a kanyarban a kettes pályára szorítsa. Mutola azonban elébe vágott, s ezt követően nem volt kérdés, melyikük győz.
Fergetegesen futott az oroszok női 4x400 méteres váltója. Már a harmadik emberüknél látszott, hogy megdönthetik saját világrekordjukat, s a botot az egyéniben győztes Natalja Nazarova kapta. A nézők felállva biztatták őt, űzték-hajtották előre, s Nazarova repült a cél felé. Az új rekord 3:23.88 perc.
Alig ült el az ünneplés, a közönség újabb világcsúcskísérlet tanúja lehetett: a magasugró Jelena Szleszarenko próbált meg átjutni a 208 centiméter felett. Az orosz atlétanő addig csak egyszer, két méteren hibázott, a 202 és a 204 centimétert is magasan elsőre vitte. A világcsúcsmagasságon két remek kísérletet tett, s a lelkes nézősereg csak azt nem értette, miért nem próbálkozik harmadszorra is.
A hétpróbázó Roman Sebrle szintén a világrekorddal kacérkodott. Igaz, nehéz helyzetbe hozta magát azzal, hogy elrontotta a rúdugrását (480). A 60 méteres gátfutásban (6.84) is elmaradt a legjobbjától, de 1000 méteren nagy futással (2:36) még meg lehetett volna a csúcs. Az élen a befejező szám előtt meglepetésre mégsem ő, hanem az amerikai Bryan Clay (5593) állt, aki 60 gáton 7.77 másodpercet futott, rúddal 490 centit teljesített. Ha 2:39-re futja az 1000 métert, ő dönti meg a világcsúcsot. A rajt után hamar kiderült, hogy az amerikai nem tud élni a lehetőséggel. Sebrle egyre nagyobb előnyre tett szert, a különbség kettejük között akkorára nőtt, hogy az aranyban már biztos lehetett. Végül emellett "csupán" annak örülhetett, hogy a világ második legjobb eredményét (6438) érte el.
A 3000-es nők 2600 métert "melegítettek" és 400 métert versenyeztek. A táv nagy részében a spanyol Marta Dominguez vezetett, a két etióp, a világcsúcstartó Berhane Adere és a húszéves Meseret Defar a mezőnyben futott. Háromszázzal a cél előtt iramodott előre Defar, de a csöngőnél már honfitársa állt az élen. Adere egyre nagyobb sebességgel robogott, ám ifjú vetélytársa bírta a tempót – és nemcsak bírta, a célegyenesben meg is előzte őt! Végül 9:11.22 perccel szerezte meg az aranyérmet.
A férfi ezerötszázasok ugyancsak az utolsó két körre tartogatták erejüket, nem csoda, hogy az első helyezés sorsát – óriási sprintverseny után – csak a célfotó döntötte el. Paul Korir 3:52.31 perccel lett első. Ennél rosszabb idővel még nem nyertek fedett pályás világbajnokságot, de a kenyait ez valószínűleg egy cseppet sem izgatja.
Utoljára rendeztek fedett pályás világversenyen 200 métert. Az ok: túlzottan befolyásolja a helyezéseket az, hogy ki melyik pályán fut. Ezt az állítást a női és férfi finálé is igazolta, mindkettőben a hatoson rajtoló versenyző lett az első. A nőknél az orosz Anasztaszija Kapacsinszkaja (22.78), a férfiaknál a bahamai Dominic Demeritte (20.66) győzött.
Férfi 800 méteren a brazil Barbosa Dos Santos az élről próbált meg diadalmaskodni. Csöngőig ugyan tartotta magát, utána azonban kénytelen volt átadni vezető helyét. A dél-afrikai Mbulaeni Mulaudzi könnyedén előzte meg, a bahreini Rasid Ramzinak a célegyenesben sikerült ugyanez. A férfi rúdugrás döntőjébe nem jutott be a világranglistát vezető amerikai Jeff Hartwig, a döntősök közül pedig egyetlen versenyző, az orosz Igor Pavlov jutott túl az 580 centiméteren. Férfi súlylökésben ketten dobtak 21 méternél nagyobbat, az első hely az esélyes amerikainak, a 21.49-et elérő Christian Cantwellnek jutott.
A világbajnokság záró száma hagyományosan a férfi 4x400 méter, ami mint mindig, most is izgalmasnak ígérkezett. Az is volt, sőt a végén drámát hozott. A jamaicaiak és az amerikaiak olykor szó szerint vállt vállnak vetve futottak, s nyilván ez is hozzájárult ahhoz, hogy az utóbbiak komikusan hibáztak. Mintha pirospacsit játszottak volna, nem találták egymás kezét, s a nagy igyekezetben a botot hozó futó a földre került.
A váltó délelőtti előfutamaiban a magyar csapat is indult, stafétánk 3:12.20 perces idővel kiesett. Vári Edit a 60 méteres gátfutás előfutamaiban rajtolt és 8.24 másodperce nem volt elég a továbbjutáshoz.

A titokzatos világrekorder
9-es pálya
A tapasztalt és a trónkövetelő
Eredmények
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik