Előzetesen a dániai vb-csoportba került a magyar hokiválogatott

Vágólapra másolva!
2024.05.28. 17:12
A magyar válogatott a B-csoportba került (Fotó: Török Attila, archív)
Előzetesen a dániai Herningben rendezendő csoportba került a magyar férfi jégkorong-válogatott a jövő évi elitvilágbajnokságon, azonban a svéd és dán szervezőknek lehetőségük van egy-egy csapat beosztását megváltoztatni.

A magyarok a bolzanói divízió I/A-torna megnyerésével jutottak fel a 16-os elitbe, és a legfrissebb világranglistán a 18. helyen állnak.

A jövő évi vb-t május 9. és 25. között Stockholmban és Herningben tartják.

A világranglista-helyezések alapján, és figyelembe véve, hogy a svédeknek Stockholmban, a dánoknak Herningben kell játszaniuk a csoportkörben, a mieink alapesetben egy csoportba kerültek az olimpiai bajnok finnekkel, a friss világbajnok csehekkel, a vb-ötödik amerikaiakkal, a tavaly vb-második, idén hatodik németekkel, a házigazda, vb-13. dánokkal, a vb-11. norvégokkal, valamint a vb-12. kazahokkal.

Stockholmban elvileg a világranglista-vezető, vb-negyedik kanadaiak, a vb-ezüstérmes svájciak, a társrendező, vb-bronzérmes svédek, valamint a vb-7. szlovákok, a vb-9 lettek, a vb-10. osztrákok, a bennmaradást éppen kiharcoló franciák (14.) és a szintén feljutó szlovénok játszanak. Mindkét nyolcasból az utolsó helyezett esik ki a divízió I/A-ba. Svájc nem lehet búcsúzó, mert 2026-ban rendező lesz.

A szokásjog alapján a két rendező néhány hét alatt dönti el, hogy él-e a csapatcsere jogával, és közel azonos erősségű válogatottak kicserélésére van lehetőség.

A világranglista-2. oroszok és a 16. fehéroroszok az ukrajnai háború miatt nem indulhatnak.

Az előzetes csoportok (zárójelben a világranglista-helyezés):
A-csoport (Stockholm): Kanada (1.), Svájc (5.), Svédország (7.), Szlovákia (9.), Lettország (10.), Ausztria (13.), Franciaország (14.), Szlovénia (19.)
B-csoport (Herning): Finnország (3.), Csehország (4.), Egyesült Államok (6.), Németország (8.), Dánia (11.), Norvégia (12.), Kazahsztán (15.), MAGYARORSZÁG (18.)
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik