Lékai Máté már sejti az olimpiai továbbjutás receptjét

Vágólapra másolva!
2024.05.28. 15:14
Lékai Mátéra és a válogatottra hajnali kelés vár Párizsban (Fotó: Árvai Károly)
A magyar férfi kézilabda-válogatottal a párizsi olimpiára készülő Lékai Máté szerint egyrészt mindenkinek egyformán nagyon kellemetlen lesz a reggel 9 órai meccskezdés és az ezzel járó hajnali kelés a tornán, másrészt a rutinos kézis már sejti, hogyan harcolhatja ki a továbbjutást csoportjából nemzeti csapatunk.

 

A reggel 9 órás kezdés nagyon-nagyon korai, de nem csak nekünk, az ellenfeleknek ugyanúgy. Mindenkinek ugyanolyan kellemetlen” – mondta a 174-szeres válogatott irányító kedden az M4 Sporton.

A magyarok Egyiptommal 11, Argentínával 21, Norvégiával és a világbajnok Dániával egyaránt reggel 9, a házigazda és címvédő Franciaországgal pedig 16 órától játszanak majd a párizsi olimpia csoportkörében július 27. és augusztus 4. között. Lékai elmondta, általában két órával korábban ott szoktak lenni a mérkőzés helyszínén, és az olimpiai faluhoz biztosan nincs közel a csarnok, ráadásul indulás előtt még enniük is kellene, tehát biztosan hajnalban kell ébredniük. Hozzátette, nyilván lesznek edzéseik reggel 9-től, hiszen ez egy extrém szituáció, mert soha semelyik válogatott nem játszik 9-től meccset, de 11-től sem nagyon.

A norvég, a dán és a francia csapat a legerősebb a csoportunkban. Ha Egyiptom és Argentína ellen nyerünk, akkor lehet meg a továbbjutás. Ha nem, akkor nagyon nehéz lesz” – magyarázta.

A negyeddöntőbe a két csoport első négy-négy helyezettje jut. Klubcsapatáról, a Ferencvárosról elmondta, nem tartja igazán sikeresnek a szezont, mert a bajnokságban a harmadik helyen szerettek volna végezni – és negyedikek lettek –, az Európa-kupát pedig meg akarták nyerni – végül az elődöntőben búcsúztak. Tavasszal rengeteg sérülés hátráltatta őket, ő maga is kiesett egy hónapra. Hangsúlyozta, mindezt figyelembe véve kihozták a maximumot a lehetőségeikből, de mindenkiben maradt egy kis hiányérzet.

Csapattársai közül Bognár Alex a szlovén RK Celje PL, Imre Bence pedig a német THW Kiel játékosa lesz nyártól. A tapasztalt irányító szerint ez a válogatottnak és a fiatal kézilabdázóknak is nagy előrelépés.

„Így lesz jobb a válogatott, ha minden játékos jó csapatban szerepel, jó sorozatokban indul. Csak így lehet felvenni a versenyt a világ élcsapataival, akikkel harcolunk” – vélekedett.

Hozzáfűzte, az FTC hitvallása minél jobb eredményt elérni, és közben minél több játékost adni a válogatottba, illetve minél több játékost adni minél jobb csapatoknak.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik