Nem játszott jól, a ráadásban szerzett góllal mégis nyert az MTK Egerszegen

Vágólapra másolva!
2024.07.26. 19:54
Fotó: Szabó Miklós
A labdarúgó NB I 1. fordulójának nyitányán alacsony színvonalú mérkőzésén az MTK a hosszabbításban szerzett góllal 1–0-ra nyert Zalaegerszegen.

 

LABDARÚGÓ NB I
1. FORDULÓ
Zalaegerszegi TE–MTK Budapest 0–1 (0–0)
Zalaegerszeg, ZTE Aréna, 2867 néző. Vezette: Káprály
Gólszerző: Jurina (90+2.)

ONLINE KÖZVETÍTÉS , ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Hát elkezdődött… Zalaegerszegen játszották a 2024–2025-ös élvonalbeli futballbajnokság szezonnyitóját, a ZTE FC fogadta az MTK Budapestet. A két együttes eddig hetvenkilencszer találkozott egymással az első osztályban, és összesítésben az MTK mérlege a jobb. Érdekesség, hogy szezonnyitón eddig háromszor játszott egymással a két kék-fehér csapat, 1988-ban 2–2 lett az eredmény, 1995-ben az MTK nyert 3–0-ra, s azokat az idénynyitókat a fővárosban játszották. Az egyetlen zalaegerszegi szezonnyitón az MTK győzött Orosz Ferenc góljával 1–0-ra, mi több, a győztes csapat tagja volt az Egerszegen nevelkedő, ám azon a találkozón az MTK-ban játszó csatár, Preisinger Sándor is.

„Nagyon jó csapatunk volt akkor, hogy csak néhány nevet említsek, Illés Bélával, Halmai Gáborral vagy éppen Kenesei Krisztiánnal is együtt fociztam – elevenítette fel az emlékeket a kiváló támadó, aki NB I-es gólkirály is volt (1994–1995). – A ZTE is erős volt, hiszen Vlaszák Géza, Kocsárdi Gergely, Sebők József, Csóka Zsolt is ott volt soraiban. És hogy mi lesz most, a nyolcvanadik meccsen? Mindkét együttes közel áll a szívemhez, de ha Márton Gábor jó értelemben vett agresszív támadójátékát átülteti a gyakorlatba a csapata, akkor Egerszegen marad a három pont.”

És elkezdődött a nyolcvanadik, élvonalbeli ZTE–MTK mérkőzés… A meccs elején a vendégek birtokolták többet a labdát, de nem tudtak jelentős helyzetet kialakítani. Később a ZTE egyre bátrabb lett, eljutott a fővárosiak tizenhatosáig, de csakúgy, mint a vendégjátékosok, a hazaiak sem tudták a hálóba juttatni a labdát.

 

A félidő hajrájában aztán MTK-támadók tesztelték a a zalaiak újonc NB I-es kapusát, Gundel-Takács Bencét, aki három alkalommal is bravúrosan védett. Az első negyvenöt percben több helyzete volt az vendég kék-fehéreknek, a gól nélküli állásnak a zalaiak örülhettek.

A szünetben a ZTE egykori 37-szeres válogatottja, a játék iramára panaszkodott: „Lehetne kicsit lüktetőbb a játék… Mindkét csapatban vannak tehetséges futballisták. A ZTE-nél is oda kellene figyelni arra, hogy amikor húsz méterről szabadon lehet lőni, akkor illene eltalálni a kaput. Persze, ez igaz a másik oldalra is. Tetszett a húszéves Dénes Csanád játéka, aki gyors és tehetséges, azonban még rutinra van szüksége, hogy hatékony is legyen.”

A második félidőre a ZTE csatárt cserélt, a fiatal Németh Dániel váltotta Josip Spoljaricot. Mindkét csapat küzdött tisztességgel, de ennél több nem jött ki a játékból, sok volt a hiba. Ám bekövetkezett, amire sokan vártak, ugyanis pályára lépet Yohan Croizet, de sokat nem változott a helyzet, maradt az egyhangú, és pontatlan futball. A zalai csapat átállt az ötvédős játékra, megpróbált minden területet lezárni a hajrában egyre nagyobb erőket mozgósító vendégek előtt. Jöttek is a csatárcserék, Molnár Rajmund és Marin Jurina is – és ez a váltás végül döntőnek bizonyult. Egyre nagyobb fölénybe kerültek a fővárosiak, és a 92. percben Marin Jurina középről szép fejessel gólt, mégpedig győztes gólt szerzett.

A ZTE nem adta fel, a hosszabbításban az utolsó szögletnél már a kapus, Gundel-Takács Bence is előrement, de hiába próbálkozott a hazai csapat, nem sikerült az egyenlítés. Még úgy sem, hogy tizenegyest reklamáltak, a VAR felülvizsgálta a tizenhatoson belüli szituációt, de az a döntés született, hogy nem jár büntető, majd a játékvezető lefújta a meccset. Az MTK-sok boldogan ölelkeztek, miközben a zalai kék-fehérek lehajtott fejjel vonultak a szurkolók elé, hiszen csakúgy, mint 1998. július 25-én, ezúttal is kikaptak 1–0-ra az MTK-tól.

AZ 1. FORDULÓ
Július 26., péntek
Zalaegerszegi TE–MTK Budapest 0–1 (0–0)
Zalaegerszeg, ZTE Aréna, 2867 néző. Vezette: Káprály Mihály
Nyíregyháza Spartacus–ETO FC Győr
Mezőkövesd, Városi Stadion. Vezette: Erdős József

Július 28., vasárnap
18.50: Újpest FC–Puskás Akadémia FC
Budapest, Szusza Ferenc Stadion (Tv: Duna)
18.50: Diósgyőri VTK–Paksi FC
Miskolc, DVTK Stadion (Tv: m4sport.hu)
18.50: Kecskeméti TE–Fehérvár FC
Kecskemét, Széktói Stadion (Tv: m4sport.hu)

December 4., szerda
19.00: Debreceni VSC–Ferencvárosi TC
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik