Labdarúgás: rajtolnak a kiemelt utánpótlás-bajnokságok

Bálint István utanpotlassport.huBálint István utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.08.31. 08:59
Címkék
Szeptember elején elkezdődnek a kiemelt utánpótlás-bajnokságok. A lebonyolításban és a feljutási rendszerben is lesznek változások.

Szeptember első és második hétvégéjén elrajtolnak az utánpótláskorú labdarúgók első osztályú pontvadászatai. Az U19-es, az U15-ös és az U14-es kiemelt csoport első fordulóit szeptember első két napján rendezik, míg az U17-esek és az U16-osok szeptember 9-én kezdik meg az évadot.

Az új idényben a legjelentősebb változás, hogy megszűnik az A, B és C csoportos, tavaszi rájátszásos rendszer, így az adott korosztályokhoz tartozó kiemelt és alap csoportokban a tizenegy őszi fordulót követően, (az őszivel megegyező, tizenkét csapatos felosztásban) újabb tizenegy mérkőzést rendeznek. A teljes évad tehát huszonkét mérkőzésből áll.

A változtatás következtében az U19-es és az U17-es kiemelt csoportba való feljutási metódus is változik (az U16-os kiemelt csoportba már eddig is az alábbi rendszer alapján lehetett felkerülni). Példaként, a 2024/25-ös idény U19-es kiemelt csoportjába az idei U17-es kiemelt csoport legjobb tizenegy csapata, és az alap csoport győztese jut fel. Az eddigi gyakorlat szerint az A csoport összes (nyolc), és a B csoport négy legjobb csapata léphetett fel.

A 2022/23-as tavaszi szezonban, az U17-esek A csoportját a Várda Labdarúgó Akadémia összesen 36 pontot gyűjtve, veretlenül nyerte meg, megelőzve a 29 pontos MOL Fehérvár csapatát és a 26 pontos MTK-t. Utóbbi két egyesület azonban – a Budapest Honvéddal egyetemben, akik pedig a B csoport győzteseként lettek volna jogosultak az U19-es kiemelt csoportba való feljutásra – úgy döntött, hogy az MLSZ utánpótlással kapcsolatos törekvéseinek megfelelően megszünteti az U19-es csapatait.

A legjobb 17-18 éveseknek az U19-es bajnokság helyett már bele kell kóstolniuk a felnőttfutballba, miközben természetesen odafigyelünk arra, hogy folyamatos legyen a fejlődésük, és éppen az adott helyzetüknek megfelelő támogatást és edzésmunkát kapják meg. Rengeteg mérkőzést játszottunk a 2022/23-as idényben, amelyben kiemelt feladatunk volt, hogy a legtehetségesebb játékosokat folyamatosan fölfelé áramoltassuk az optimális fejlődésük érdekében.

– mondta Fehér Péter, a Budapest Honvéd szakmai igazgatója.

Amikor eldöntöttük, hogy megszüntetjük az U19-es csapatot, tudtuk, hogy ezáltal el fogunk veszíteni olyan 17-18 éves játékosokat is, akik talán még egy évet el tudtak volna tölteni az U19-esek között. Az ő kezüket sem engedjük el, hiszen a lehetőség mindig megvan arra, hogy valaki felnőtt szinten mégis az MTK-t erősítse majd. Döntésünk hátteréhez fontos tudni, hogy az MLSZ már egy évvel ezelőtt is javasolta, hogy a kiemelt akadémiák ne indítsanak csapatot az U19-es bajnokságban. Hiszünk abban, hogy akik képesek lesznek megugrani ezt a szintet, hatalmasat tudnak fejlődni a felnőttek között, hiszen több nehézséggel kell szembenézniük."

Az elv egyszerű: a jó a jóval eddzen együtt. Természetesen nehéz döntéseket is meg kellett hoznunk. Viszont szerintünk a távozó játékosok érdeke is az, hogy hamarabb szembesüljenek azzal, hogy számukra most egy más út lehet előnyös. Hiszen így egy évvel korábban eljuthatnak olyan helyre, ahol már most komolyabban számítanak rájuk

– nyilatkozta szerkesztőségünknek Székely Zsolt, az MTK akadémiájának szakmai igazgatója.

Az U19-es kiemelt csoportot idén a DVSC, a DVTK, az ETO FC Győr, a Ferencvárosi TC, a III. Kerületi TVE, az Illés Akadémia-Haladás, a Paksi FC, a Puskás Akadémia FC, a Tarpa SC, az Újpest FC, a Várda Labdarúgó Akadémia és a Vasas Kubala Akadémia alkotja. A Fehérvár, az MTK és a Honvéd kilépésével a Tarpa SC, a III. Kerületi TVE és az Újpest FC az U17-es B csoport 5-7. helyéről az U19-es kiemelt csoportba kerülhetett. A 2022/23-as idény U19-es bajnoka a Ferencváros lett, a Vasas Kubala Akadémia és az ETO FC Győr előtt.

A tavaszi U16-os A csoportban a DVSC, a Puskás Akadémia és a Várda Labdarúgó Akadémia végzett a tabella élén. Az U15-ös kiemelt csoportban a DVSC, a Vasas Kubala Akadémia és a Budapest Honvéd-MFA foglalta el az első három pozíciót. Ezen három klub U14-es csapatai pedig ugyenebben a sorrendben végeztek az előző U14-es kiemelt csoport élén.

A részletes program az MLSZ adatbankjában érhető el.

(Kiemelt képünkön: A tavalyi U19-es bajnok Puskás Akadémia csapata Forrás: puskasakademia.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik