Két vereség – sok tapasztalat

BERECZKY ATTILA és MIRKÓ ISTVÁN (fotó) jelenti SzékelyudvarhelyrőlBERECZKY ATTILA és MIRKÓ ISTVÁN (fotó) jelenti Székelyudvarhelyről
Vágólapra másolva!
2007.04.06. 23:32
Címkék
Két mérkőzés, két vereség – ez a magyar férfiválogatott erdélyi túrájának mérlege. A románokkal ünnepeltek a 30–27es és a 34–32-es győzelmük után, hiszen a világ elitjébe tartozó, olimpiai negyedik helyezett válogatott ellen érték el.

Kulcsemberek hiányoztak az Erdélyben túrázó férfikeretből, hiszen sérülés miatt nem tarthatott társaival a németországi világbajnokság legjobb magyar játékosa, a beállós Gál Gyula, a kapus Fazekas Nándor, a két irányító, Császár Gábor és Buday Dániel. Nagy László pedig elutazott ugyan, de izomhúzódása miatt nem léphetett pályára. Velük természetesen sokkal erősebb Skaliczki László válogatottja, viszont így több fiatalt is kipróbálhatott a szövetségi kapitány.

„Hasznos napokat töltöttünk Erdélyben, s külön köszönet a székelyudvarhelyieknek a vendéglátásért – mondta Skaliczki

László. – A két mérkőzés is rengeteg tapasztalattal szolgált. Telt házak előtt játszottunk, s a fiatalok számára fontos, hogy hozzászokjanak az ilyen hangulatú találkozókhoz. A második összecsapáson remek első félidőt produkált a csapat, s ekkor néhány egyéni teljesítménynyel is elégedett lehettem.”

A magyar csapat védekezése roppant biztató volt mindkét meccs egy-egy periódusában. Zubai Szabolcs zavaróként jól teljesített, az Ilyés Ferenc, Herbert Gábor „gát” pedig átjátszhatatlan volt. A mieink mindkét mérkőzés első szakaszában védekeztek hatékonyan, így a megszerzett labdával sok könynyű gólt szereztek lerohanásból.

Nem véletlen, hogy mind Székelyudvarhelyen, mind Segesváron abban az időszakban vezettek a magyarok, amikor a védekezés jócskán átlagon felüli volt. A kapusok közül a keretbe 38 évesen visszatérő Szathmári János és Mikler Roland is bemutatott néhány bravúrt, de mindketten sokszor kerültek kiszolgáltatott helyzetbe.

A támadásoknál a Császár Gábor helyére behívott Frey Tamás főként a segesvári találkozón mozgatta jól a csapatot. A jobbszélsők közül Iváncsik Tamás szerdán, Gulyás Péter csütörtökön nyújtott átlagon felüli teljesítményt. A falból nagyon hiányzott a beállós Gál Gyula rutinja és gólerős játéka. Az átlövők közül a bokaműtétje után visszatérő Laluska Balázs megmutatta, hogy továbbra is a csapat erőssége lehet, míg Ilyés Ferenc ezúttal bebizonyította, hogy igazi vezéregyéniséggé nőtte ki magát. Számára hatalmas motivációt jelentett, hogy szülőföldjén játszhat, az óriási elszántság sem bénította, sőt a legkritikusabb pillanatokban is elvállalta a lövéseket. Ha tartósan hasonló színvonalon játszik a nemzetközi mezőnyben, az előttünk álló években megoldhatja a szövetségi kapitány sok gondját.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik