A Szpari fölénye látványos; a Vasas volt a legtovább veretlen, mégsem érte el a célját

F. B., P. Gy.F. B., P. Gy.
Vágólapra másolva!
2024.05.31. 11:49
A Nyíregyháza Spartacus több szempontból is kiemelkedett az NB II-ben (Fotó: Kovács Péter)
Véget ért a labdarúgó NB II 2023–2024-es kiírása. A bajnokságot a Nyíregyháza Spartacus nyerte meg, a második, szintén feljutást érő helyen az ETO FC Győr végzett, a Vasas pedig csak a csalódást keltő harmadikon, így le is maradt az osztályváltásról. A Mosonmagyaróvár mellett a Siófok, a Tiszakécske és a PMFC esett ki, a Haladás pedig hiába maradt bent, nem kapott NB II-es licencet, így nem indulhat a következő évadban. A Nemzeti Sport Online most a legek szempontjából értékeli az idényt; összeállításunkból kiderül, hogy a listavezető Nyíregyháza több mutatóban az élen végzett, míg a Vasas hiába volt a legtovább veretlen, mégsem érte el a célját. Csak három triplázó akadt az idényben, a Pécs kieséséhez pedig vastagon hozzájárult, hogy a legkevesebb gólt szerezte.

A VASAS VOLT A LEGTOVÁBB VERETLEN, MÉGSEM ÉRTE EL A CÉLJÁT

A leghosszabb győzelmi szériával a bajnok Nyíregyháza büszkélkedhet, Tímár Krisztián együttese az őszi záró hat fordulót követően a tavaszi nyitányon, a Tiszakécske ellen is nyerni tudott, és a 25–6-os gólkülönbségű hetes sorozatának a Honvéd otthonában elért döntetlen vetett véget. A legtovább tartó veretlenség a harmadik Vasas nevéhez fűződik, a piros-kékek kozármislenyi veresége (3–4) után októberben a Szpari legyőzésével indult, összesen 17 bajnoki meccsen – tehát egy fél idényen – át tartott, 11 diadalból és 6 remiből állt, majd áprilisban a Nyíregyháza vendégeként elkönyvelt fiaskóval (1–3) fejeződött be. A legtöbb döntetlent a negyedik Szeged játszotta, 15-öt, tehát kettő híján a bajnoki mérkőzéseinek fele zárult iksszel. Egymás után a leghosszabb döntetlensorozatot a Gyirmót hozta össze, ez a harmadik játéknaptól kezdve öt bajnokin át tartott. A leghuzamosabb ideig a Tiszakécske volt nyeretlen: az október elsejei óvári sikerét követően 15 meccsen át nem élvezhette a győzelem ízét (7 iksz, 8 vereség), majd március utolsó napján Szegeden tudott újra diadalmaskodni. Egymás után a legtöbb vereséget még ősszel az Ajka szenvedte el, amely az 5. fordulótól kezdődően sorozatban kilencszer kapott ki, majd a tavaszt úgy kezdte a Budafok ellen (3–1), hogy már a hetedik percben 2–0-ra vezetett, és végül 3–1-re nyert.

A Vasas 17 bajnoki meccsen át volt veretlen, de a feljutáshoz ez sem volt elég (Fotó: Balogh László)

 

KÖZEL 740 PERCEN ÁT NEM TALÁLTAK BE A PÉCSIEK

A leghosszabb kapott gól nélküli sorozat a PMFC-hez köthető, hiszen hét, nullára lehozott bajnoki után először szeptember 24-én a Csákvár talált be a piros-feketéknek, Nagy Zoárd 82. percben elért gólja egyben a győzelmet is jelentette akkor a Fejér vármegyeieknek, és ezzel 712 játékperc után véget ért Helesfay Donát kapus góltalansági sorozata. Ugyancsak a baranyaiak voltak a leghosszabb ideig gólképtelenek, a 6. körtől sorozatban szintén hét bajnokin, összesen pedig 737 percen át nem tudtak eredményesek lenni, mígnem az október utolsó hétvégéjén rendezett fordulóban Szombathelyen a 84. percben Harsányi István győztes góllal megtörte a rossz szériát.

LIPCSEI PÉTER EGYÜTTESE TELJESÍTETT A LEGINKÁBB ERŐN FELÜL

Ősszel még az ötödik Kozármisleny volt a bajnokság meglepetéscsapata, hiszen 12 (!) pozícióval állt jobb helyen, mint amire a játékoskeretének értéke a Transfermarkt átigazolási portál szerint predesztinálta. Aczél Zoltán együttese az ötödik pozíciót ugyan a bajnokság lefújásáig megtartotta, az idény végére azonban egy másik csapat, a Soroksár lett az, amelyik a legjobban – nyolc hellyel – túlteljesítette a várakozást. Lipcsei Péter együttese ugyanis a keretértékek szerint csak a 15. volt a mezőnyben – tehát ez alapján elvileg ki kellett volna esnie –, ehhez képest a hetedik pozícióban fejezte be a 2023–2024-es idényt. A legnagyobb csalódást a Pécsi MFC okozta, hiszen öt hellyel végzett hátrébb – 15. lett és kiesett –, mint ami a labdarúgóinak értéke szerint megillette volna (10. hely).

Lipcsei Péterrel erőn felül teljesített a Soroksár (Fotó: Árvai Károly)

FERGETEGES TAVASZT PRODUKÁLT AZ AJKA

Az őszhöz képest az FC Ajkánál történt a legnagyobb pozitív fordulat a tavaszi szezon során: a bakonyi együttes a 2023-as esztendőt 11 ponttal az utolsó előtti (17.), azaz kieső helyen zárta, tavasszal viszont produkált egy 10-es veretlenségi sorozatot, benne egy 6-os győzelmi szériával, s ezzel a Nyíregyháza (36 pont) és a Vasas (35) mögött a harmadik legtöbb pontot (32) gyűjtötte be, összességében végül a 11. lett. Érdekesség, hogy az Ajka a 2024-es naptári évben nyújtott teljesítményével még a feljutó ETO FC Győrt is megelőzte (31 pont). A tavaszi tabellán egyébként éppen ugyanazok a csapatok végeztek az alsó öt helyen, amelyek a bajnokság zárásakor – csupán a sorrend volt más közöttük.

IDÉNY KÖZBEN ÖSSZESEN 22-SZER VÁLTOTTAK EDZŐT, PÉCSEN ÉS KÉCSKÉN NÉGY-NÉGY TRÉNERT ALKALMAZTAK

Csak a bajnok Nyíregyházánál (Tímár Krisztián), a Kozármislenynél (Aczél Zoltán), a Soroksárnál (Lipcsei Péter), a Kazincbarcikánál (Csábi József) és a Csákvárnál (Tóth Balázs) tartottak ki végig egy tréner mellett. A legtöbb szakembert, négyet a Pécsnél (Weitner Ádám, Németh Zsolt, Kulcsár Árpád, Mátyus János) és a Tiszakécskénél (Vas László, Toldi Gábor, Kis Károly, Balogh Pál) alkalmaztak. A BVSC-nél is háromszor cseréltek edzőt, ám Kincses Ádám megbízott szakvezetőként kétszer is bizalmat kapott: előbb szeptemberben Urbán Flóriánt, majd áprilisban Szekeres Tamást váltotta. A teljesség végett hozzá kell tenni, hogy a bajnokság végén a zuglóiak sportigazgatója, a volt MLSZ-elnök Kisteleki István is leült a kispadra.

BARÁTH LETT A „SÁRGAKIRÁLY”, A HALADÁS VOLT A LEGSPORTSZERŰTLENEBB

A legtöbb sárga lapot az angyalföldiek védője, Baráth Botond gyűjtötte be, szám szerint 12-t, csapatszinten pedig a Csákvár, méghozzá 84-et, ami meccsenként 2.47-es átlagot jelent. A fair playt tekintve a Transfermarktnál az ETO végzett az élen 61 sárgával, továbbá 2 második sárga lapos és 2 azonnali kiállítással, míg a legsportszerűtlenebbnek a Haladás bizonyult, 74 sárgával, 3 második sárgás kiállítással és 6 azonnali piros lappal.

Baráth Botond 12 sárga lapot gyűjtött be (Fotó: Földi Imre)

HÁTRÁNYBÓL IS A SZPARI VOLT A LEGJOBB

Hátrányból a Nyíregyháza szerezte a legtöbb pontot, szám szerint 20-at. Nagy Dominikék vesztett állásból 6-szor tudtak fordítani a bajnokság során, 2-szer mentették döntetlenre a meccset (3-szor pedig kikaptak). A mezőny végén az újonc BVSC-t találjuk, amellyel szemben 18-szor kerültek előnybe az ellenfelek és a zuglóiak ezek után csupán két döntetlent bírtak kiharcolni, míg 16-szor vesztesen hagyták el a pályát. Előnyről a legtöbbször a Haladás kapott ki (9 győzelem és 6 iksz mellett), 6-szor.

AZ ELSŐ ÉS MÁSODIK FÉLIDEI TABELLA

Az első játékrészt figyelembe véve is a Nyíregyháza áll az élen, 64 ponttal, a Szparit a 63 pontos Vasas követi, megelőzve a mindössze 54 pontos ETO FC Győrt. Az első félidők után a Mosonmagyaróvár állt a legrosszabbul 26 ponttal.
A második félidők alapján a Vasas volt a legjobb a mezőnyben 63 ponttal, megelőzve a 60 pontos Szparit és az 57 pontos ETO-t. A tabella alján itt is a Mosonmagyaróvárt találjuk, de ez alapján a BVSC is kiesett volna.  

TIZENHAT ÉVES VOLT A LEGFIATALABB, MAJDNEM 41 A LEGIDŐSEBB JÁTÉKOS

Az idény legfiatalabb játékosa a Haladás középcsatára, Katona István volt, akit augusztus 6-án 16 évesen és 11 hónaposan, Szakály Attila cseréjeként küldött pályára Csákváron Alekszandar Jovics, a szombathelyiek vezetőedzője. A legidősebben pályára lépő labdarúgó pedig Tomás Tujvel, a Bp. Honvéd nyitrai születésű, de már magyar állampolgárságú kapusa lett, aki a záró fordulóban 40 évesen 8 hónaposan és 7 naposan védett a BVSC ellen. Az egész mezőnyből csupán az ETO középső védője, Szépe János szerepelt minden mérkőzésen, egyedül a BVSC otthonában játszott találkozó végéről hiányzott 34 percet.  

KÉT GÓLKIRÁLY IS LETT

A vasasos Tóth Milán és a kozármislenyi Kirchner Krisztián végül 18-18 góllal végzett, így mindketten gólkirálynak mondhatják magukat. Tőlük csak egy találattal maradt le az ETO FC Győr egyik legjobbja, Claudiu Bumba, aki 17-szer talált be, a negyedik helyezett Kerezsi Zalán (Honvéd) és Nagy Dominik (Nyíregyháza) viszont már csak 11 gólig jutott. 

Tóth Milán gólkirályként zárta az idényt (Fotó: Árvai Károly)

MINDÖSSZE HÁROM TRIPLÁZÓ 

Csak három játékos mondhatja el magáról, hogy egy mérkőzésen triplázni tudott a bajnokságban. A Vasas támadója, Tóth Milán a PMFC ellen, a Szpari csatára, Géresi Krisztián a Csákvár ellen, míg az akkor még a Mosonmagyaróvárban játszó (tavasszal már tiszakécskei) Takács Tamás ősszel a BVSC ellen „csengetett” háromszor. 

A LEGTÖBB GÓLT A VASAS SZEREZTE, A LEGKEVESEBBET A PÉCS

A Vasas 72-szer talált be az ellenfelek kapujába, ez a legtöbb, míg a legkevesebb gólt a Pécs szerezte, mindössze 20-at – nem is csoda, hogy a baranyaiak kiestek. A legkevesebb találatot a Szeged kapta (csak 23-at), a legtöbb gólt pedig a sereghajtó Mosonmagyaróvár szedte be (69-et.) Jobb lábbal egyébként az ETO érte el a legtöbb gólt (34), ballal (19) és szabadrúgásból (4) a Nyíregyháza, fejesből (17) és tizenegyesből (9) pedig a Vasas volt a legeredményesebb.

A LEGTÖBB ÉS LEGKEVESEBB GÓL

A 33. forduló hozta a legtöbb gólt, méghozzá 32 találatot, amely 3.4-es átlagnak felel meg. Ebben a fordulóban három-három gólt szerzett a Kozármisleny, az Ajka, a Soroksár, a Szeged és az ETO is. A leggólszegényebb játéknap a 23. kör volt, akkor a kilenc bajnokin mindössze 13 találat esett, ami 1.4-es átlagot jelent.

A LEGGYORSABB GÓL

A másodosztály 26. fordulójában a Nyíregyháza simán, 3–0-ra megverte idegenben a Mosonmagyaróvárt; a mérkőzés legemlékezetesebb momentuma az volt, hogy a Szpari középpályása, Nagy Dominik már a negyedik másodpercben, egyből a középkezdés után megszerezte a vendégek első találatát! Ez a gól akár magyar csúcs lehet, a magyarfutball.hu gyűjtése alapján az NB I leggyorsabb gólját még 2005-ben, a Vasas–Kaposvár bajnokin szerezte 8 másodperc után a vasasos Gyánó Szabolcs.

Hazai pályán és idegenben is remekelt a Nyíregyháza (Fotó: Dömötör Csaba)

A LEGJOBB HAZAI- ÉS VENDÉGSZEREPLÉS

A legjobb hazai (45 pont) és idegenbeli (34 pont) mérleggel is a bajnok Nyíregyháza rendelkezik. ami azért nagy szó, mert a Szpari a hazai meccseit végig albérletben, Balmazújvárosban játszotta. A szabolcsiak egyedüliként a mezőnyben hazai pályán veretlenek maradtak. A legrosszabbul otthon a Mosonmagyaróvár szerepelt (7 pont), míg házon kívül érdekes módon a végül a középmezőnyben végző Budafoki MTE lett a legrosszabb, hiszen mindössze 11 pontot tudott begyűjteni.

A LEGTÖBB PIROS ÉS SÁRGA LAP

A legtöbb kiállítás a 15. fordulóban volt és ez abszolút rekordbeállítást hozott, méghozzá azért, mert összesen 8 játékost küldtek le piros lappal a játékvezetők – ilyen 2013 nyara óta nem fordult elő. A nyíregyházi Baki Ákos, a budafoki Oláh Bálint, a mosonmagyaróvári Deákovits Richárd, a siófoki Szedlár Zoltán, a kozármislenyi Beke Péter, az ETO-s Dejan Boldor, a csákvári Farkas Aurél és az angyalföldi Hinora Kristóf is idő előtt mehetett zuhanyozni abban a fordulóban. A legtöbb sárga lapos figyelmeztetést érdekes módon az 1. játéknap hozta, a 46 sárga lap pedig 5.11-es átlagnak felel meg.

HAT ETO-JÁTÉKOS A LEGÉRTÉKESEBB CSAPATBAN

A másodosztály Transfermarkt szerint összeállított legértékesebb tizenegyébe hat győri és három nyíregyházi került be, míg a Gyirmótot a középpályás Madarász Márk, a Csákvárt pedig a kapus, Pécsi Ármin révén egy-egy játékos képviseli. Utóbbi kapcsán az a különlegesség, hogy a mindössze 19 esztendős labdarúgó az őszi szezont még a másodosztályban, a tavaszit viszont már az NB I-es Puskás Akadémiában védte végig. Íme az NB II legértékesebb tizenegye:

Pécsi Ármin (Csákvár, 300 ezer euró) – Farkas Bendegúz (Nyíregyháza, 300 ezer), Szépe János (ETO FC Győr, 300 ezer), Deian Boldor (ETO FC Győr, 500 ezer), Fábio Vianna (ETO FC Győr, 275 ezer) – Madarász Márk (Gyirmót FC Győr, 300 ezer), Paul Anton (ETO FC Győr, 400 ezer) – Géresi Krisztián (Nyíregyháza, 350 ezer), Boschilia (ETO FC Győr, 800 ezer), Nagy Dominik (Nyíregyháza, 500 ezer) – Nenad Lukics (ETO FC Győr, 500 ezer).

1. Nyíregyháza Spartacus34247369–27+42 79 
2. ETO FC Győr34223965–37+28 69 
3. Vasas FC341910572–33+39 67 
4. Szeged-Csanád Grosics Akadémia341515435–23+12 60 
5. Kozármisleny341571255–45+10 52 
6. Gyirmót FC Győr341213949–45+4 49 
7. Soroksár SC341291339–45–6 45 
8. Budafoki MTE341281437–44–7 44 
9. Budapest Honvéd3411111239–36+3 44 
10. Kazincbarcika3411111238–41–3 44 
11. FC Ajka341341730–33–3 43 
12. FC Csákvár341271539–45–6 43 
13. BVSC Zugló341081627–40–13 38 
14. Szombathelyi Haladás349111442–52–10 38 
15. Pécsi MFC348121420–39–19 36 
16. Tiszakécske347131433–40–7 34 
17. BFC Siófok34871936–60–24 31 
18. Mosonmagyaróvár34562329–69–40 21 
Az nb ii VÉGEREDMÉNYe

 

A Nemzeti Sport segítségével most akár 50 000 forint bónuszhoz juthat – a tippmixpro.hu-n ugyanis az új játékosok első befizetett összege megduplázódik. Ehhez mindössze arra van szüksége, hogy regisztráljon, majd az NSO50 kódot használva töltsön fel egy bizonyos összeget. Regisztráció és részletek itt!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik