El-Kabi betalált a Fiorentinának is, történelmet írt az Olympiakosz!

Vágólapra másolva!
2024.05.29. 23:40
Fotó: AFP
Az Európa-konferencialiga döntőjében a görög Olympiakosz 1–0-ra legyőzte az olasz Fiorentinát szerda késő este.

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
DÖNTŐ
Olympiakosz (görög)–Fiorentina (olasz) 1–0 (0–0, 0–0, 0–0) – hosszabbítás után
Athén, AEK Aréna, 26 842 néző. Vezette: Artur Soares Dias (portugál)
Olympiakosz: Colakisz – Rodinei, Recosz, Carmo, F. Ortega (Quini, 91.) – Hezze, V. Iborra – Fortunisz (Jovetics, 73.), Chiquinho (A. Horta, 78.), Podence (Maszurasz, 106.) – El-Kabi (El-Arabi, 120+2.). Vezetőedző: José Luis Mendilibar
Fiorentina: P. Terracciano – Dodo, Milenkovics, Martínez Quarta, Biraghi (Ranieri, 106.) – Arthur Melo (Duncan, 74.), Mandragora – Nicolás González (Beltrán, 106.), Bonaventura (Barák, 82.), Kouamé (Ikoné, 82.) – Belotti (Nzola, 59.). Vezetőedző: Vincenzo Italiano
Gólszerző: El-Kabi (116.)

Mindkét csapat arra készült, hogy történelmet ír Athénban: a Fiorentina 1961 után nyert volna európai kupát, míg az Olympiakosz első görög együttesként hódított volna el egy kontinentális trófeát. A hangulatra sem lehetett panasz, a 32 ezer fő befogadására alkalmas stadion csaknem megtelt, a közönség háromnegyedét pedig a pireuszi drukkerek adták, de szép számmal érkeztek szurkolók Firenzéből is.

Görög lehetőséggel indult a mérkőzés, a 4. percben Podence löketét szedte ki a bal alsóból Terracciano – az ezt követő ellentámadás végén Kouamé rúgott luftot, majd Belotti törte el csúnyán a labdát. Nem sokkal később már megrezdült a pireusziak hálója, de a gólt szerző Milenkovics lesen állt a passz pillanatában. 

A viharos kezdés után lenyugodott a találkozó irama, majd Quarta adott munkát Colakisznak, míg a másik oldalon Podence fejesét fogta Terracciano. A félidőből hátralevő időben jobbára egymás játékát nullázták le a felek, így a további komoly lehetőségek elmaradtak.

A fordulás után sem a támadófutball szépségeit mutatták be, de a 69. percben felhördült az olasz tábor: Kouamé 13 méterről leadott lövését Colakisz a jobb felső sarokból kipiszkálta. Tizenegy perccel később a görögökön volt a sor, miután Iborra fejese elpattant a jobb oldali kapufa mellett. Egy biztos: a csereként pályára küldött Horta pontrúgásai rendre veszélyesek voltak, de a pireusziak helyzetkihasználása pocsék volt a szerda esti fináléban – igaz, ezt a „violákról” is el lehetett mondani. Ennek tükrében senkit sem lepett meg, hogy a gól nélküli 90 perc után hosszabbítás következett.

A kétszer 15 perces ráadás első lehetősége a csereként beálló exfirenzei csatár, Jovetics előtt adódott, de 17 méterről leadott lapos lövését bravúrral kitolta Terracciano. A 100. percben ismét André Horta ívelt be mesterien, de El-Kabi a kapu fölé bólintott – a sorozat gólkirályának sem ment nagyon a meccsen.

A hosszabbítás második fele olasz lehetőséggel indult, Ikoné azonban sem tudott túljárni Colakisz eszén. A 116. percben aztán jött a katarzis: Hezze bal oldali beadásából Ajub el-Kabi (ki más?!) Ranieri őrizetéből kibújva, négy méterről a rövid sarokba fejelt! A találatot további négy percig nézték a VAR-szobában, de végül maradt a pályán meghozott döntés – önfeledten ünnepelt a pireuszi tábor.

A ráadásra további öt percet pakolt rá a játékvezető, a Fiorentina pedig nem tudott csodát tenni: az Olympiakosz a nagy rivális AEK Athén otthonában első görög csapatként nyert európai kupát, míg José Luis Mendilibar a tavalyi, Sevillával megnyert Európa-liga után a Konferencialigában is felért a csúcsra. 1–0

S ha már görög örömünnep: két évtizeddel ezelőtt a görög labdarúgó-válogatott lett Európa-bajnok, húsz évvel később pedig klubszinten két görög csapat is kontinentális kupát nyert, hiszen a pireusziak ősi riválisa, a Panathinaikosz a kosárlabda Euroligát hódította el a közelmúltban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik