Tizenhat év után ismét NB-s meccseknek ad otthont a Szőnyi út (Fotó: Nemzeti Sport)

 

A főváros XIV. kerületében a nyártól ismét rendeznek országos labdarúgó-bajnoki mérkőzéseket – hála főként néhány elszánt BVSC-edző nyolc évvel ezelőtti elhatározásának, illetve Horváth Gábor szerepvállalásának.

Nyolc évvel ezelőtt, 2012 júliusában a Nemzeti Sport Online is beszámolt róla, hogy csaknem tíz év után ismét lesz felnőttcsapata a BVSC-Zuglónak, amely 1996-ban ezüstérmes lett az NB I-ben a Ferencváros mögött. A szabályok értelmében a legalsó osztályban indulhatott az együttes, azaz a budapesti bajnokság negyedik vonalában. A 2020–2021-es idényt viszont az NB III Keleti csoportjában kezdték el a zuglói sárga-kékek – ráadásul nem is rosszul!

A gárdát 2018 óta irányító, azelőtt a Csepel FC-nél dolgozó Gabala Krisztián csapata a mostani kiírásban az első nyolc mérkőzésén nem kapott ki, a kilencedik összecsapáson viszont pont nélkül maradt az éllovas Jászberényi FC otthonában. Ezzel egy ritkán látható veretlenségi sorozat szakadt meg: a BVSC ugyanis ezt megelőzően bajnoki meccsen legutóbb 2017. október 15-én szenvedett vereséget.

Akkor a budapesti másodosztályban a Csep-Gól FC SE (a volt MTK-s Federico Groppionival a kapuban és a gólszerzők listáján!) 2–0-ra legyőzte a zuglóiakat. A BVSC-ben azon a mérkőzésen pályára lépők közül ma már senki sem tagja a keretnek.

Kanyarodjunk vissza 2012 nyarához. Akkoriban a klubot 1988 óta edzőként szolgáló Hernády András volt a szakosztályvezető, ő és csapata (Pallagi Péter, Porvay János, Varga Ádám) eltökéltségének köszönhetően újjáalakult a felnőttcsapat – azt követően, hogy az utánpótlás óriásit fejlődött, később pedig az infrasruktúra is. Filozófiájuknak megfelelően az igencsak népes, többnyire fiatalokból álló keretben egy-két kivétellel minden játékos futballozott korábban a klub utánpótlásában.

A BLSZ IV. osztály nem okozott gondot a rendszeresen több tucatnyi régi BVSC-drukker előtt játszó zuglóiaknak, akik hétpontos előnnyel és egy vereséggel lettek bajnokok. Ennek eredményeként a következő évadban egy osztállyal feljebb bizonyíthatott a Szőnyi úti legénység, s a BLSZ III-ban is aranyérem került a nyakakba.

A BLSZ III-as bajnokcsapat

A következő négy idényben azonban nem tudtak újabb szintet lépni a BVSC-sek. Az első esztendőben – még Hernády Andrással a padon és zömében saját nevelésű játékosokkal a pályán – a 6. helyen végzett az együttes. Ebben, azaz a 2014–2015-ös évadban meghatározó változások történtek a szakosztálynál. A klub Bükszegi Zoltánt, a BVSC korábbi NB I-es csatárát nevezte ki a labdarúgó-szekció élére. Az idény végére szinte minden edző távozott, helyükre új szakemberek érkeztek. A tavaszi szezon végéhez közeledve pedig az egyesületet több mint 25 évig szolgáló Hernády Andrást is menesztették.

A következő évadban Balogh Ákos vezetőedzővel ugyancsak a 6. helyen zárt a Zugló. Érdekesség, Bükszegi Zoltán újra mezt húzott, s 14 góllal segítette a csapatot. Sőt hozzá hasonlóan a BVSC-ben nevelkedő Zováth János szintén rendszeresen játszott. Egy évvel később Balogh Ákosék közel álltak a feljutáshoz, ám két játékos jogosulatlan szerepeltetése miatt négy pontot levontak a BVSC-től, amely így a második helyett a negyedik pozícióban végzett a tabellán.

A negyedik BLSZ II-es idényére készülő BVSC élére Varga László érkezett, a keretben pedig valamivel kevesebb lett a saját nevelésű játékos. Vargáék egyértelmű célja a bajnoki cím és az ezzel járó feljutás volt, amire az utolsó fordulóig minden esélyük megvolt. A sors(olás) szeszélye úgy hozta, hogy az utolsó, SZAC elleni bajnoki meccsen a BVSC-nek győznie kellett, hogy a budapesti élvonalba jusson. A döntetlen és a vereség a SZAC és a Csep-Gól feljutását eredményezte volna. A júniusi összecsapásra a szakadó eső ellenére több száz néző volt kíváncsi a SZAC műfüves pályáján. A zuglóiak a második félidő elején megszerezték a megnyugtató gólt, ám a SZAC a 70. percben megmentett egy pontot, s a Csep-Gólhoz hasonlóan azóta is a BLSZ I-ben szerepel. A BVSC, a SZAC és a csepeli klub egyaránt 70 ponttal zárt, ám utóbbi kettőnek 22, a zuglói csapatnak „csak” 21 győzelme volt.

Az újabb csalódás után Horváth Gábor – aki évek óta a BVSC öregfiúk és old boys csapatában futballozott, s nem mellesleg a Hivatásos Labdarúgók Szervezetének elnöke – a kezébe vette az irányítást. Varga Lászlót Gabala Krisztián váltotta, a keretbe pedig magasabb osztályban tapasztalatot szerző futballisták érkeztek. Ez a BVSC egyértelműen kiemelkedett, s veretlenül nyerte meg a BLSZ II 2018–2019-es kiírását, majd a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt idényben újoncként vereség nélkül az első helyen állt a BLSZ I tabelláján, amikor befejezettnek minősítették a bajnokságot.

Gabala Krisztián elégedett az eddigi 26 hónap munkájával (Fotó: Nemzeti Sport)

„2018 nyarán tiszta gondolatok mellett, határozott és egyszerű célkitűzések megfogalmazásával indultunk neki a munkának – idézte fel a kezdeteket Gabala Krisztián vezetőedző az NSO-nak. – Az elsődleges feladatunk az volt, hogy a BVSC labdarúgását a lehető legrövidebb idő alatt helyezzük vissza a futballtérképre. Ezzel párhuzamosan a vezetőség megkért arra, hogy az utánpótlást – amelynek itt óriási tradíciója van – szakmailag és struktúrájában nézzem át. A vezetőség részéről mindenfajta támogatást megkaptam, ami nagyban elősegítette a megfogalmazott célok elérését. A későbbiekben természetesen alkalmazkodtunk a folyamatosan pozitív változásokhoz, mind a felnőttcsapatot illetően, mind az utánpótlás és a női szakág létrehozása tekintetében. Azt hiszem, huszonhat hónap után büszkék lehetünk az elvégzett munkára. A mi szakmánkban a siker mindig közös, míg a kudarc az edzőé, de ebben az esetben természetesen mindig az aktuális játékosok, az elvárásaimnak mindig megfelelő háttéremberek és természetesen a vezetőké a siker.”

A BVSC – amelynek jelenleg két korábbi válogatott játékosa van: Balogh Béla és Hrepka Ádám – nem meglepő módon vállalta az NB III-as indulást, s bő egy hónap híján háromévesre nyújtotta pazar veretlenségi szériáját, amely 49 BLSZ II-es, 17 BLSZ I-es és nyolc NB III-as, azaz összesen 74 bajnoki mérkőzésből állt.

„A hároméves veretlenség elérése egyszer-egyszer szóba került, de nem volt fontos tényező a motivációs bázisban. Szerencsés vagyok, mert már éltem át hasonlót, amit talán még nagyobb szakmai sikernek tartok, mint ezt az időszakot” – mondta Gabala.


„Meghatározott cél, hogy a jövőben egyre több fiatal, Zuglóban felnövő, vagy Zuglóhoz kötődő játékos lépjen pályára a felnőttcsapatban.
Azt gondolom, hogy a feladat megoldható, csak filozófia, munka és észszerű gondolkodás kell hozzá. A BLSZ II-ben, a BLSZ I-ben és természetesen az NB III-ban is játszott már saját nevelésű játékos. Úgy látom, hogy amennyiben ez a munka folyamatos marad, úgy újabb huszonhat hónap múlva akár háromszor annyi saját nevelésű játékosunk lehet az aktuális felnőttkeretben.”

„Bizonyos okok miatt a keretet nem tudtuk a nyáron tovább erősíteni, sőt, több játékos távozott, mint amennyi érkezett, így a célunk is megváltozott. Elsődlegesen azt tűzték ki a vezetők, hogy tartsuk meg a harmadosztályú tagságunkat. Most már úgy látom, hogy ennek a kívánalomnak meg tudunk és meg is fogunk felelni. Azt hiszem, hogy a Keleti csoportban bárki meg tud verni bárkit, így ez egy kiszámíthatatlan bajnokság. Természetesen bízom benne, hogy két-három éven belül újra szintet lép a BVSC felnőttcsapata és ezzel egyidejűleg az utánpótlásnak is szintet kellene lépnie. Hosszú távon nem lehet más a cél, mint egy olyan futballkultúrával rendelkező egyesület kialakítása és működtetése, amely értéket teremt a jövő labdarúgói és környezete számára.”

A BVSC péntek este 20 órakor az NB III Nyugati csoportjában szereplő SC Sopron vendége lesz a Mol Magyar Kupa-főtábla 1. fordulójában (összességében a 6. fordulóban), a mérkőzést az M4 Sport közvetíti.

MOL MAGYAR KUPA
A 6. FORDULÓ
20.00:
SC Sopron (NB III, Nyugati csoport)–BVSC-Zugló (NB III, Keleti csoport) (Tv: M4 Sport) 

A KELETI CSOPORT ÁLLÁSA
  1. Jászberény 10 8 1 1 31–10 +21 25
  2. Tiszakécske   9 7 1 1 31–  7 +24 22
  3. Eger 10 6 3 1 20–  4 +16 21
  4. Tiszafüred 10 5 1 4 20–20     0 16
  5. BVSC   9 4 4 1 20–11   +9 16
  6. Sényő 10 5 5 22–15   +7 15
  7. Füzesgyarmat   8 5 3 14–  9   +5 15
  8. Salgótarjáni BTC 10 4 3 3 16–20   –4 15
  9. DVSC II   9 4 2 3 19–15   +4 14
10. Tiszaújváros 10 4 2 4 14–13   +1 14
11. Cegléd 10 4 1 5 11–15   –4 13
12. Putnok   9 3 3 3 13–16   –3 12
13. Kisvárda II 10 3 3 4 15–20   –5 12
14. Balassagyarmat 10 3 3 4 11–17   –6 12
15. Gyöngyös 10 3 2 5 15–23   –8 11
16. Hatvan 10 3 2 5 11–19   –8 11
17. Tállya 10 2 4 4 9–14   –5 10
18. DVTK II 10 2 3 5 17–19   –2   9
19. Sajóbábony 10 2 2 6 11–26 –15   8
20. Mezőkövesd II 10 10   6–33 –27   0