Győzelem napja - de kinek?

SAHIN TÓTHSAHIN TÓTH
2005.05.08. 00:37
Címkék
Gyeny pabedi. Azaz a győzelem napja. Öt métert sem lehet megtenni Moszkvában úgy, hogy ne tárulna elénk egy óriásplakát, egy futballkapu méretű textília vagy egy zászló, amelyik a hatvan évvel ezelőtti eseményekre emlékeztet. Oroszország ezen a hétvégén a dicső hőseit ünnepli, a II. világháború nagyságait, akik 1945 májusában végérvényesen térdre kényszerítették a náci hadsereget.
Dávid Kornél a Maccabi ellen megy csatába a végsô gyôzelemért
Dávid Kornél a Maccabi ellen megy csatába a végsô gyôzelemért
Dávid Kornél a Maccabi ellen megy csatába a végsô gyôzelemért
Dávid Kornél a Maccabi ellen megy csatába a végsô gyôzelemért
Dávid Kornél a Maccabi ellen megy csatába a végsô gyôzelemért
Dávid Kornél a Maccabi ellen megy csatába a végsô gyôzelemért
Gyeny pabedi. Azaz a győzelem napja. A CSZKA kosarasai úgy gondolták, a maguk módján ők is emelik az ünnep fényét. Errefelé nincs ember, aki ne vett volna mérget rá, hogy a moszkvai játékosok nem adják ki a kezükből az Euroliga-serleget, s lássuk be, a diadal legfőbb esélyesei valóban Brown, Papalukasz, Holden és a többiek voltak. Mert hiszen nem véletlenül verte módszeresen végig Európát az együttes: a hazai sikerszéria - 32-ből 32 a lélegzetelállító mutató - mellett az évad során a nemzetközi kupában is csak egyszer nem győztek az oroszok.

Erre fel mi történt péntek este? A lesajnált, a középszerűnek tartott, ugyanakkor a hallatlan erőt sugárzó Tau Cerámica keresztülhúzta a CSZKA számításait. Azt nem írhatnánk, hogy a spanyolok (egy pillanatig sem feledjük, élükön egy magyarral, Dávid Kornéllal) elrontották több mint tízezer szurkoló szórakozását, mert hiszen a csarnokban minden második ember az izraeli Maccabinak szorított, ám a szakma megdöbbenése tetten érhető volt. Nem hitt egykori csapattársa diadalában Viktor Kuzmin, a szép emlékű Bp. Honvéd triplakirálya sem, aki egyebek mellett annyit mondott, úgy érzi, a CSZKA hívei egy nappal az eset után sem fogták fel, mi történt velük az elődöntőben. Összecseng "Vitya" szavaival a szombati Szportekszpressz szalagcíme is. "Titanik, 2005" - hirdeti a lap a címlapon, míg a Szovjetszkij Szport az arcukat eltakaró orosz játékosokkal "indul".

Mindez persze a legkevésbé sem zavarja Dávidékat, akik ünneplés helyett gőzerővel - s két edzéssel - készülnek a mai döntőre. "Az volt a tervünk az elődöntőben, hogy szoros meccset játsszunk a Moszkvával, erre fel végig mi vezettünk - így a 11 pontja mellé 12 lepattanót gyűjtő Dávid, aki az első magyar férfi kosaras lehet, aki európai kupát nyer. - A legutóbbi négy meccsünket a végén vesztettük el a CSZKA-val szemben, úgyhogy ezúttal különösen figyeltünk a finisben. A Maccabi? Az izraeliek más stílusban kosaraznak, mint az oroszok, Jasikevicius gyors passzaira alapozva nagyon sok pontot dobnak. Meg kell állítanunk őket, s akkor megnyerhetjük a trófeát."

Előjelnek mindenesetre nem rossz, hogy az Euroligában (vagy korábban a BEK-ben) eddig minden csapat felért a csúcsra, amely az elődöntőben legyőzte a CSZKA-t: 1962-ben a Tbiliszi, 1966-ban a Milano, 1996-ban a Panathinaikosz, 2003-ban a Barcelona, míg esztendeje a Maccabi jutott aranyéremhez az oroszok testén át.

A mai finálé kapcsán egyébiránt két litván klasszisra terelődik a figyelem: a Maccabiban Sarunas Jasikevicius, míg a Tauban Arvydas Macijauskas az egyik legnagyobb sztár. A két zsenit a döntő előtt valósággal "szétszedték" az újságírók. "Persze hogy jóban vagyunk, hiszen Arvydas csapattársam a litván válogatottban - mondta Jasikevicius. - Ez a legnagyobb baj, hisz az ember a barátai ellen játszik a legnehezebben."

Itt lépett közbe Pini Gershon, a Maccabit tavaly csúcsra juttató edzőlegenda, és nyomatékosan megjegyezte a hátvédjének, hogy: "Elég volt, már eddig is túl sok titkot árultál el".
Hogy valójában mennyit is, ma estére kiderül.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik