Nemzet Sportolója: Ön kit választana? – szavazzon

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2024.06.11. 10:38
Schmitt Pál (Fotó: Árvai Károly)
Tizenegy tagból áll jelenleg a Nemzet Sportolóit tömörítő grémium, a Hammerl László halála okán megüresedett 12. hely sem marad sokáig betöltetlen, hiszen csütörtökön döntenek a korábbi klasszisok: a szavazás napját Schmidt Ádám sportért felelősé államtitkár jelölte ki, s ő hívta össze a tagokat is.

A jelölés kapcsán Schmitt Pál, olimpiai bajnok vívó, a Nemzet Sportolója, volt köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja lapunknak korábban elmondta, hogy „A kritériumok szerint hatvan év feletti, kiemelkedő sporteredményt elérő, és életművében a magyar sportot szolgáló személyt kell választanunk tizenkettedik tagnak. Sem írott, sem íratlan szabály, de még csak szokásjog sincs arra vonatkozóan, hogy az elhunyt tag után ugyanabból a sportágból javasoljunk valakit a címre. A nemzet sportolójának lenni egy életmű elismerését jelenti, s mindez nemcsak erkölcsi, hanem anyagi vonzattal is jár. Kevés embernek adatik meg, hogy ennek a társaságnak a tagja legyen, tényleg megtiszteltetés közéjük tartozni.”

A javaslattétel és választás menete a következő: a tagok egyesével tehetnek javaslatot arra, kit tartanak érdemesnek és méltónak arra, hogy a Nemzet Sportolója legyen. Egy ember több javaslattal is élhet. Az összesítés után jön a következő kör, ekkor már csak a listán szereplőkre lehet szavazni, mégpedig minden egykori kiválóság csak egy személyt jelölhet. A szavazás addig tart, amíg valaki meg nem szerzi a szavazatok több mint ötven százalékát, vagyis addig, amíg valaki nem kap hat igent – a legkevesebb szavazatot kapó jelölt mindig lekerül a listáról.

Amikor egy korábbi sportoló megszerzi a szavazatok több mint ötven százalékát, a sportért felelős államtitkár ellenőrzi, hogy az illető megfelel-e a jogszabályi kritériumoknak, majd a Kormány elé terjeszti a Nemzet Sportolói által meghozott döntést – amikor a Kormány elfogadja a javaslatot, hivatalossá válik, ki lesz a Nemzet Sportolója.

A Nemzet Sportolói: Balczó András (öttusa), Faragó Tamás (vízilabda), Ivánkay Mária (para-asztalitenisz), Jónyer István (asztalitenisz), Kamuti Jenő (vívás), Keleti Ágnes (torna), Magyar Zoltán (torna), Portisch Lajos (sakk), Rejtő Ildikó (vívás), Schmitt Pál (vívás), Vaskuti István (kajak-kenu)

NÉGYEN ÉLNEK AZ ELSŐ KIVÁLASZTOTTAK KÖZÜL

A Nemzet Sportolója címet 2004-ben alapították: azt annak a 60 éven felüli, kiemelkedő sporteredményekkel rendelkező korábbi klasszisnak ítélhetik oda, aki pályafutása után is meghatározó szerepet töltött be a sportéletben.

Az első alkalommal megválasztottak közül már csak négyen vannak közöttünk – az első körben lett a grémium tagja Hammerl László is –, mégpedig Balczó András, Ivánkay Mária, Keleti Ágnes és Portisch Lajos.

A csütörtöki lesz a 14. választás, pontosabban javaslattétel – az elmúlt két évtizedben a tagok közül elhunyt Albert Flórián (labdarúgás), Buzánszky Jenő (labdarúgás), Földi Imre (súlyemelés), Grosics Gyula (labdarúgás), Gyarmati Dezső (vízilabda), Hammerl László (sportlövészet), Kárpáti György (vízilabda), Kulcsár Győző (vívás), Monspart Sarolta (tájfutás), Polyák Imre (birkózás), Puskás Ferenc (labdarúgás), Székely Éva (úszás), Varga János (birkózás), Zsivótzky Gyula (atlétika).

A szabályozás értelmében a testület 12 tagú, ám 2011-ben a Polyák Imre halála miatt megüresedő helyre az Aranycsapat akkor még élő két tagját jelölték a klasszisok, így a Parlament 12-ről 13-ra emelte fel a címet viselők számát, és Grosics Gyula, valamint Buzánszky Jenő egyszerre lettek a grémium tagjai.

A 2021 márciusában, a Nemzet Sportolója megválasztásán készült fotón balról jobbra: Portisch Lajos, Kamuti Jenő, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Szabó Tünde korábbi sportért felelős államtitkár, Balczó András, Varga János, Schmitt Pál, Magyar Zoltán és Hammerl László. Közülük Varga és Hammerl már nincs közöttünk (Fotó: NS-archív)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik