Kerékpár: Nem tudtam, ki mennyit ajánl, csak a saját fejlődésem érdekelt – Valter

CZIPÓ ÁDÁMCZIPÓ ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2022.08.29. 22:45
null
Valter Attilát nagyon motiválja, hogy a Jumbo-Visma lát benne potenciált, és reméli, egyszer vezető szerepet vihet egy Grand Touron (Fotó: Árvai Károly)
A Vuelta a Espana hétfői pihenőnapját kihasználta a Jumbo-Visma csapata, és bejelentette három új igazolását a következő szezonra, így a szlovén Jan Tratnik és a brit Thomas Gloag mellett Valter Attila is a holland együttes színeiben versenyez 2023-tól. Választásának legfontosabb okairól, a pénzről és a csapaton belüli státusáról is beszélt egy online sajtótájékoztató keretein belül.



– A sportág berkein belül már hónapok óta rebesgették, hogy a Jumbo-Visma érdeklődik ön iránt. Mikor kereste meg először a holland csapat?
– Már a korábbi években, a CCC-s időkben is volt kommunikáció köztünk, de akkor még nem éreztem úgy, hogy itt lenne az ideje a váltásnak, főleg, egy ekkora csapathoz szerződésnek – kezdte az idei Tour de France-győztes Jumbo-Visma új igazolása, a 24 éves Valter Attila. – A Groupama-FDJ akkor ésszerűbb döntésnek tűnt a karrieremben, és utólag azt gondolom, hogy az élet ezt igazolta is, remélem, most sem lesz másképp, még úgy is, hogy szerintem ennél nagyobb fába nem vághattam volna a fejszémet. Jelenleg a Jumbo a világ legeredményesebb csapata, amit objektív tények alá is támasztanak.

– A menedzsere, Mattia Galli több kerékpárossal is együtt dolgozik a holland csapat tagjai közül, így az idei Tour de France-győztes Jonas Vingegaard-ral és a három Vuelta-sikert számláló Primoz Rogliccsal is. Volt szerepe Gallinak abban, hogy végül itt kötött ki?
– Szerepe volt benne, de nem presszionált semelyik irányba sem, a döntés és az utolsó szó az enyém volt. Nem titok, több csapat is megkeresett – a legjobbak közül is, és kisebb költségvetésű együttesek is, amelyeknél értelemszerűen más szerepkörbe kerültem volna, mint a Tour de France-győztesnél.

– És ha itt tartunk, mik voltak a fő szempontok, amik végül a Jumbo irányába mutattak?
– Egyetlen szempont volt, a hosszútávú fejlődésem. Nem érdekelt, hogy egyes csapatoknál akár jövőre vezető szerepet kaphattam volna és a Tour de France-on állhattam volna rajthoz. A holland együttes volt az, amely olyan víziót vázolt fel nekem, amelyben én is hinni tudok. Ennek a váltásnak nem egy vagy két éven belül kell „megtérülnie”, hanem a hároméves szerződésem, vagy remélem, hogy még annál is hosszabb idő alatt.

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

– Mennyire foglalkoztatja egy-egy tárgyalás alatt, hogy az adott csapat mit tud nyújtani anyagilag?
– Semennyire. Tényleg, álszentségnek hangozhat, de Mattiától az elejétől kezdve azt kértem, hogy ne tudjak összegeket, úgy fogtam fel az egészet, hogy ingyen bringázom. Szerintem így sokkal józanabb döntést tud hozni az ember.

–  Köztudott, hogy kiemelten fontos önnek a mentális felkészültség. Az új csapatánál hogyan állnak ehhez a kérdéshez?
– Ez volt az egyik legfontosabb ok, ami miatt a Jumbo mellett tettem le a voksomat. Még a leigazolásom előtt pszichológiai tesztet végeztetett el velem – illetve minden kiszemeltjével –, ebben helyet kaptak sportszakmai jellegű kérdések, de a hétköznapi élettel kapcsolatos döntéseimre is kíváncsi volt a klub. Emellett egyórás beszélgetésen is részt vettem egy pszichológussal. Jó napjaimon el tudom érni a világ legjobbjainak a szintjét, de sokszor ingadozó a fizikai és mentális formám is – ha ebben előre tudok lépni, és kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtani, akkor a határ a csillagos ég.

– Mi a Jumbo-Visma álláspontja a szerepéről, milyen státust szán önnek?

– Nagyon meglepett, mert azzal kerestek meg a hollandok, hogy ha segítőre lenne szükségük, nem nálam kopogtatnának. Nagyon motivál, hogy látnak bennem potenciált, de persze az első szezonban nem várom, hogy én legyek az első számú versenyző a legfontosabb versenyeken, de ha távolabb tekintek, nem lebeghet más a szemem előtt, mint vezető szerepet vinni egy Grand Tour-on.

– Mikor kezdik meg a közös munkát?
– Az utolsó versenyem a szezonban az Il Lombardia lesz, ezután igyekszem pihenni, és négy hétig csak annyit edzeni, amennyi az elvonási tüneteim kielégítéséhez muszáj. Novemberben hivatalosan még az FDJ versenyzője leszek, de akkor már mindenki elkezdi a munkát az esetleges új csapatával, így ha akkorra edzőtáborozást vagy felmérést szervez a Jumbo, már vele fogok készülni.

Egyéni időfutam következik a Vueltán
A hétfői pihenőnapot egyéni időfutam követi a Vuelta a Espanán a hét második napján. Elchéből rajtolnak a versenyzők, a cél pedig Alicante lesz, a kettő között 30.9 kilométert tesznek meg, ennek egy részét közvetlenül a Földközi-tenger partján. A piros trikó jó egyperces előnnyel továbbra is Remco Evenepoelé (Quick-Step), ami minden bizonnyal így is marad szerdáig.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik