Pogacar esélyt sem hagyott senkinek, másodszor nyerte meg az egynaposok doyenjét

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.04.21. 16:46
Pogacar elindult a La Redoute-on, és meg sem állt a célvonalig (Fotó: Getty Images)
Vasárnap rendezték meg a világ legrégebbi egynapos országúti kerékpárosversenyét, a Liege–Bastogne–Liege viadalt, amelyet az idei negyedik versenyén szereplő Tadej Pogacar egy 34.5 kilométeres szóló szökés végén nagy fölénnyel nyert meg. A második helyen a szintén megszökő Romain Bardet végzett, a harmadik helyet pedig kiscsoportos sprint végén Mathieu van der Poel szerezte meg.

 

Az 1892-ben először megrendezett, így a világ legrégebbi egynapos országúti kerékpárosversenyének számító Liege–Bastogne–Liege idei 254.5 km hosszú kiírásának legnagyobb kérdése az volt, hogy az idén eddig három versenyen induló, abból kettőt megnyerő Tadej Pogacar vagy a Párizs–Roubaix-t és a Flandriai körversenyt is megnyerő világbajnok Mathieu van der Poel nyer-e.  A kérdés 35 kilométerrel a cél előtt dőlt el a La Redoute emelkedőjén, ám addig történt egy s más. Például az, hogy a verseny elején kimondottan barátságtalan idő fogadta a bringásokat: 5 fok körüli hőmérséklet és eső, néhol enyhe havazás várta a mezőnyt – amelyben a háromhetes magaslati edzőtáborból érkező Valter Attila is ott volt.  Ahogy ott volt azok között a kerékpárosok között is, akiket megfogott a nap legtöbbeket érintő bukása: a 9 fős szökevénycsoportot üldöző mezőny közepén sokan földre kerültek, s blokkolták a szűk utat – Valter mellett Van der Poel is ebben a csoportban volt, míg Pogacar a bukás előtt haladt a pelotonban.

A BUKÁS

Jó 30 kilométer hajtás után azonban felértek a mezőny elejére Valterék – míg a szökevényeket közben elfogta az élcsoport –, s 70 kilométerrel a cél előtt nagyjából hatvanan alakították a főmezőnyt. Amelyet aztán a verseny egyik legnehezebb emelkedőjén, a cél előtt 35 kilométerrel található La Redoute-on nemes egyszerűséggel állva hagyott Tadej Pogacar – pontosabban az olimpiai bajnok Richard Carapaz megpróbált még menni vele, de néhány száz méter után őt is lerázta a szlovén UFO, aki senkitől sem zavartatva megnyerte a versenyt.

A második helyért viszont izgalmas csata alakult ki a nagy nevek között, végül is Romain Bardet taktikája vált be: 27 kilométerrel a vége előtt bekerült egy négyfős szökésbe, majd a többieket leszakítva egyedül ért be Pogacar mögött bő másfél perccel, míg a mezőny maradéka a harmadik helyért sprintelhetett. Ebben a világbajnok holland bizonyult a legerősebbnek, megelőzve Maxim Van Gilst és Aurélien Paret-Peintrét.

Pogacar 2021 után pályafutása során másodszor nyerte meg a Liege–Bastogne–Liege versenyt.

Valter egy nagyobb csoport tagjaként 4:46 perc hátránnyal a 40. helyen ért célba – a magyar bajnok következő versenye a május 4-én rajtoló Giro d'Italia lesz.

ÖSSZEFOGLALÓ

Vas Blanka segítőként a 80. helyen ért célba vasárnap a Liege-Bastogne-Liege klasszikus egynapos országúti kerékpáros női viadalon, amelyen az ausztrál Grace Brown diadalmaskodott.
A Bastogne-ból rajtolt 153 kilométeres megmérettetésen a férfiak versenyéhez hasonlóan nem kedvezett az időjárás a kerékpárosoknak. A magyar bajnok, U23-as világbajnok Vas segítőként az SD Worx-Protime kapitányaiért dolgozott, a hajrára leszakadt az élcsoportról, és a 80. helyen, hét perc hátránnyal ért célba.
Az elsőségért egy hatfős, hol szétszakadó, hol összeálló csoport harcolt: az utolsó kilométereken egy körforgalomban kis híján kicsúszó, az első kerekén egyensúlyozó ausztrál Grace Brown bizonyult végül a leggyorsabbnak. A második helyet – akárcsak egy éve – az olasz Elisa Longo Borghini szerezte meg, Vas címvédő csapattársa, a kétszeres győztes holland Demi Vollering a sprintet hatodik pozícióból megkezdve harmadik lett. (MTI)

Vas a kapitányaiért dolgozott, ausztrál siker a nőknél

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
FÉRFIAK, LIEGE–BASTONGE–LIEGE (254.5 km)
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 6:13:48 óra
2. Romain Bardet (francia, DSM) +1:39 perc
3. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Deceuninck) +2:02
...40. Valter Attila (Visma Lease a Bike) +4:46

NŐK, BASTONGE–LIEGE (153 km)
1. Grace Brown (ausztrál, FDJ-Suez) 4:29:00 óra
2. Elisa Longo Borghini (olasz, Lidl-Trek) azonos idővel
3. Demi Vollering (holland, SD Worx-Protime) a. i.
...80. Vas Kata Blanka (SD Worx-Protime) 7:05 perc hátrány
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik