Lucz Anna remek formában van (Fotó: Tumbász Hédi, archív)

 

Majdnem minden számban az első három hely automatikus döntős szereplést ért, ez alól csak a férfi kenu egyesek 1000 méteres versenye volt kivétel, ebben meg kellett nyerni az előfutamot az egyenes ági továbbjutáshoz.

A tavalyi, koppenhágai vb-n bronzérmes, tokiói olimpikon Adolf Balázsnak nem volt reális esélye a győzelemre, miután a francia Adrien Bart és az ukrán Pavlo Altukov korán meglépett a mezőnytől, s az előnyüket meg is őrizték a célig. A magyar kenus kezdetben a negyedik helyen haladt, majd feljött a harmadikra, s itt is fejezte be a futamot, amely után pénteken még vár rá egy középfutam.

Férfi K-2, illetve női K-1 1000 méteren nem bíztak semmit a véletlenre a magyarok, előbbi számban a Noé Bálint, Kulifai Tamás duó, utóbbiban pedig Rendessy Eszter utasította maga mögé a mezőnyt. A rutinos Noé, Kulifai kettős, amely egy éve harmadik volt a vb-n, remekül építette fel a pályáját, úgy nyert, hogy csak a hajrában állt az élre. A szerdán 500-on is futamgyőztes, 20 éves Rendessy a rossz rajt után hamar összeszedte magát, s a táv nagy részében vezetett, a továbbjutásához kétség sem férhetett.

Kenu egyes 500 méteren Balla Virág kanadai és német riválisa mögött magabiztosan szerezte meg a harmadik, még döntőt érő helyet és férfi C-2 1000 méteren is ez a pozíció jutott a Kiss Balázs, Hodován Dávid párosnak. Utóbbi számban a háromszoros olimpiai bajnok Sebastian Brendel vezette németek nyertek a kanadaiak és a biztos harmadik magyarok előtt.

Lucz Anna már szerdán, az első napon bizonyította, hogy remek formában érkezett a vb-re, Kiss Blankával párosban ugyanis futamgyőzelemmel biztosították a helyüket a szombati fináléban. Az UTE 23 éves kajakosa csütörtökön egyesben sem adta ennél alább, végig magabiztosan kézben tartotta az előfutamát, a célba majdnem egy hajóhossznyi, több mint egy másodperces előnnyel érkezett meg.

„Boldog vagyok, hogy ilyen jól sikerült a pálya, mert a rajtom nem mindig jó. Erős mezőny lesz a döntőben, örülök, hogy egyből oda kerültem, mert a délutáni ötszázra még nagyon rá kell készülni” – mondta futama után a közmédiának Lucz arra utalva, hogy magyar idő szerint 19.42 órától Kiss Blankával a K-2 500 előfutamában is vízre száll. 

A férfiak hasonló számában is csak a futamgyőztesek hagyhatják ki a pénteki középfutamot, és a tavalyi olimpián negyedik Csizmadia Kolos élt a lehetőséggel. A múlt héten a Budapesti Honvédhoz igazolt, vegyes párosban tavaly világbajnok 26 éves versenyző gyakorlatilag kilőtt a rajtból, ezt követően hiába próbálta szorongatni portugál és izraeli ellenfele, végig tartotta a tempót, s mintegy fél hajóhossz előnnyel haladt át a célvonalon.

„Jólesett ez a 200 méter, hiába ment idén több edzés is a négyes javára, nem tudom levetkőzni a múltamat, rutinból is jól megy. A végén gyakoroltam a hajó berúgását is, videón vissza fogom nézni, jó helyen sikerült-e, hogy a döntőre pontos legyen. Szeretnék dobogóra állni, de fel kell kötni a gatyát, mert három prémium ellenfelem lesz” – fogalmazott  Csizmadia Kolos.

A győriek rutinos, világbajnok és Európa-bajnok kenusának, Takács Kincsőnek elég lett volna az első három között zárnia előfutamában, hogy kihagyhassa a második fordulót. Ám csak a hetedik helyen ért célba, ezért pénteken újra vízre kell szállnia a döntős szereplés kiharcolásáért.

„Szerettem volna egy technikailag jó pályát menni, de nem állt össze a lábmunkám, így nem tudtam hozni azt a ritmust, amit tudok. Örülök, hogy van még egy középfutam, ahol javíthatok” – jelentette ki Takács. 

A második, csütörtöki versenynapon további három magyar egység száll vízre az előfutamban, közülük az utolsó a K–2 500 méteres vegyes páros lesz – Kurucz Levente és Gazsó Alida Dóra – közép-európai idő szerint 21.37 órakor.

A Banook-tavon péntekig zajlanak az előcsatározások, a döntőket szombaton és vasárnap tartják.