Eb 2020: Nincs miért félnünk a németektől – Fernando Santos

BABJÁK BENCE (szöveg), ÁRVAI KÁROLY (fotó)BABJÁK BENCE (szöveg), ÁRVAI KÁROLY (fotó)
Vágólapra másolva!
2021.06.18. 19:02
Egészséges önbizalommal készül a portugál labdarúgó-válogatott a Németország elleni szombat esti müncheni Európa-bajnoki csoportmérkőzésre. A mieink elleni 3–0-s győzelemmel kezdő csapatot Fernando Santos szövetségi kapitány és a középső védő, Rúben Dias képviselte a pénteki sajtótájékoztatón.
Cristiano Ronaldo a portugálok pénteki edzésén (Fotó: Árvai Károly)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Cristiano Ronaldo a portugálok pénteki edzésén (Fotó: Árvai Károly) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Bernardo Silva az elsők között kocogott ki az Allianz Arena gyepére Portugália péntek délutáni edzésén, majd az éppen elmélázó Joao Félix mögé osont, és az addig kézben tartott labdával finoman fejen dobta csapattársát. Az apró tréfának mindössze egy szúrós szempár lett a következménye, néhány másodperccel később már mindketten a labda levegőben tartásával foglalkoztak, a tréning első pillanatai mindenesetre felszabadult, a görcsösség legkisebb jele nélkül Németországba érkező portugál válogatottról árulkodtak, nem meglepő, ha a cicázás is a futballisták nevetésétől volt hangos. Hogy aztán a jókedv a Németország elleni meccs hármas sípszava után is kitart-e, már más kérdés.

„A torna egyik legerősebb válogatottja ellen lépünk pályára, de mi is a legjobbak között vagyunk – mondta a péntek délutáni sajtótájékoztatón Rúben Dias, a portugál válogatott és a Manchester City középső védője. – Fontos volt, hogy győzelemmel kezdjük a tornát, persze tudjuk, hogy a magyarok elleni három pont még semmire sem jelent garanciát. Ha nyerni akarunk Németország ellen, jobban kell játszanunk annál, mint amit a Puskás Arénában mutattunk. Ez egy másik helyszín, más szintet képviselő ellenféllel, de készen állunk a kilencven percre. Két olyan válogatott találkozik, amely egyaránt szereti birtokolni a labdát, és irányítani a meccset. Képzett játékosok alkotják az ellenfelet, de nálunk is akadnak olyan egyéniségek, akikben bízhatunk. Ezzel együtt az nyer szombaton, aki csapatként futballozik jobban.”

A müncheni kánikulában tartott tréninget egyszínű fehér pólóban szemlélő Fernando Santos ugyanakkor a két gárda egymás elleni mérlege és az esetleges német labdabirtoklási fölény miatt sem aggódik.

„Az utóbbi években bizonyítottuk, hogy akkor is nyerhetünk, ha az ellenfél próbál beszorítani minket, és próbálja ránk erőltetni az akaratát – mondta a péntek délutáni sajtóeseményen Fernando Santos szövetségi kapitány. – Ne értsenek félre, szeretném, ha a németeknek kellene futniuk a labda után, ezzel együtt nem csak egyfajta szemlélet vezethet győzelemre. A két csapat egymás elleni eredményeiben jelentős szerepet játszott, hogy hiába volt erős együttes a portugál, Németország elhitte, hogy legyőzheti. Csakhogy öt éve megnyertük az Európa-bajnokságot, és azóta a vetélytársak is másként, még több tisztelettel néznek ránk. A világ egyetlen válogatottja sem szeret ellenünk futballozni, és épp emiatt azt mondom, nincs miért félnünk. Még az Allianz Arenában, a német válogatottól sem.”

Fernando Santos figyeli a tréninget (Fotó: Árvai Károly)
Fernando Santos figyeli a tréninget (Fotó: Árvai Károly)

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR
F-CSOPORT – szombat
15.00: MAGYARORSZÁG
–Franciaország, Budapest (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
18.00: Portugália–Németország, München (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

AZ F-CSOPORT PROGRAMJA ÉS ÁLLÁSA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália 0–3
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország 1–0
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
1. Portugália 1 1 3–0 +3 3
2. Franciaország 1 1 1–0 +1 3
3. Németország 1 1 0–1 –1 0
4. MAGYARORSZÁG 1 1 0–3 –3 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik