Eb 2020: állandósította a mezőnyt a 24 csapatos rendszer

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2020.11.13. 13:12
null
Az Európa-bajnoki címvédő portugál válogatott (Fotó: AFP)
Mindössze öt helyen változott meg a 2020-as Európa-bajnokság mezőnye a 2016-os tornához képest, ami jól mutatja, hogy a 2012 utáni létszámemeléssel az UEFA szinte kizárttá tette, hogy a legjobb válogatottak, de még a középmezőny eleje is lemaradjon a tornáról. A Nemzetek Ligája nevű védőhálóra pedig a legjobbaknak ezúttal szükségük sem volt. 

 

Anglia, Ausztria, Belgium, Csehország, Franciaország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia Törökország, Ukrajna és Wales négy éve az első 24 csapatos tornán is részt vett és a koronavírus-járvány miatt jövő nyárra halasztott másodikon is ott lesz. Csupán Albánia, Észak-Írország, Írország, Izland és Románia nem tud ismételni, helyettük visszatér 2016 legnagyobb hiányzója, Hollandia, és kijutott még Dánia, Skócia, Finnország és Észak-Macedónia. Utóbbi kettő abszolút újonc, velük nőtt 35-re azoknak az UEFA-tagországoknak a száma, amelyek legalább egy kontinensbajnokságon szerepelhettek.

De sok vagy kevés a mezőny 21 százalékának kicserélődése? Kevés, ha azt nézzük, hogy az 1996 és 2008 közötti, 16 csapatos Európa-bajnokságokon mindig volt minimum négy (maximum hat) változás az előző tornához képest, azaz legalább a mezőny egynegyede lecserélődött. 2000-ben öt új csapat volt a négy évvel korábbi tornához képest, 2004-ben hat, 2008-ban és 2012-ben pedig egyaránt négy.

EB-RÉSZVÉTELEK 1996-TÓL (AZ ELSŐ 16 CSAPATOS TORNÁTÓL)
7 részvétel: Csehország, Franciaország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország
6 részvétel: Anglia, Hollandia, Horvátország, Oroszország, Svédország
5 részvétel: Dánia, Svájc, Törökország
4 részvétel: Lengyelország, Románia
3 részvétel: Ausztia, Belgium, Görögország, Ukrajna
2 részvétel: Bulgária, Írország, Magyarország, Skócia, Szlovákia, Wales
1 részvétel: Albánia, Észak-Írország, Finnország, Izland, Lettország, Észak-Macedónia, Norvégia, Szerbia (Jugoszlávia), Szlovénia

Sok viszont, ha azt nézzük, hogy van 11 olyan válogatott, amely az 1996-os létszámemelés (ekkor lett nyolc helyett 16 csapatos az Európa-bajnokság) óta vagy minden tornára kijutott, vagy legfeljebb egyszer bukott a selejtezőkben. Nem véletlen, hogy Dánia és Görögország kivételével ebben a halmazban van az összes korábbi Európa-bajnok és európai világbajnok (a Szovjetunió és Csehszlovákia esetében a jogutódok). Az már inkább meglepő, hogy a hat „állandó szereplő” között a nyugat-európai futballnagyhatalmak mellett ott van Csehország is: a közvélemény és a szakértők szemében jelenleg inkább középcsapatnak számító válogatott a selejtezőkben képtelen hibázni. Szemben például az elméletben hasonló játékerejű, ám az ugyanebben az időszakban mindössze egyszer továbbjutó Norvégiával, vagy az elmúlt hat évben látványosan visszaeső, két Eb- és egy vb-selejtezősorozatot is elbukó Görögországgal, amelynek most egyedüliként nem sikerült kijutnia a korábbi győztesek közül.

A 24-es létszám szinte garancia arra, hogy igazán magasan jegyzett csapat ne hiányozzon a tornáról, Négy éve a hollandok ugyan látványosan elbukták a selejtezőket az Izland–Csehország–Törökország trió ellen, idén egy hasonló esetben mehettek volna pótselejtezni a Nemzetek Ligája vonalon. Hollandia akkor a világranglista 16. helyezettjeként volt a legrangosabb hiányzó, ez a „dicsőség” most 30. helyen álló Szerbiáé. A 16 csapatos rendszerben viszont még Top10-es lemaradók is előfordultak, mint 1996-ban Norvégia (6.), 2000-ben Horvátország (6.), 2004-ben pedig Törökország (7.). 2008-ban az angolok nem jutottak ki, ők akkor éppen a 12. helyen álltak a FIFA-ranglistán. A jelenlegi rangsor szerint Bosznia-Hercegovina (51.) a legjobb európai válogatott, amely még sosem szerepelt a kontinensbajnokságon.

A Nemzetek Ligája összekeverése a selejtezősorozattal első nekifutásra a középmezőny második felének kedvezett. Azt előre lehetett tudni, hogy a D-ligából lesz majd egy kiscsapat az Eb-n, ez végül Észak-Macedónia lett, azt viszont nehezen lehetett volna megjósolni, hogy a pótselejtezőből a C-liga jön majd ki jól. A magyar, a skót és a szlovák válogatott csütörtök esti továbbjutásával pontosan ez történt, miközben az A-liga egyetlen pótvizsgára kényszerülő együttese (Izland) és a négy B-ligás csapatból három (Bosznia-Hercegovina, Észak-Írország és Írország) sem jutott tovább. Viszont a hagyományos, tavaly ősszel lejátszott selejtezőcsoportok közül lesz egy, amely négy csapatot ad a tornára, miután a már egy éve továbbjutó Horvátország és Wales mellett most Magyarország és Szlovákia is megnyerte a pótselejtezőt. Az új rendszer legnagyobb vesztese Szerbia, amely a négy évvel korábbi selejtezőrendszerben legjobb csoportharmadikként mehetett volna a tornára, most viszont kiesett Skócia ellen.

Földrajzi alapon egyelőre a brit válogatottak és az egykori szocialista tömb országai tekinthetők a 2012 utáni létszámemelés nyerteseinek. A 16 csapatos rendszerben ugyanis az angolok mellett elvétve jutott ki még egy szigetországi együttes (1996-ban Skócia, 2012-ben Írország), addig négy éve már négyen is ott voltak Franciaországban, csak a skótok hiányoztak. Ők most kijutottak, a két ír válogatott viszont nem, cserébe viszont visszatér Skócia. Közép- és Kelet-Európának pedig rendre négy-öt helyet sikerült elcsípnie a 16 közül, Franciaországba már a térség kilenc válogatottja is eljutott, és a jövő nyári tornán is nyolc képviselője lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik