Húsz éve csúcsderbi lett volna: Napoli–Benfica az UEFA-kupában!

Vágólapra másolva!
2008.08.29. 14:10
Címkék
Nyolc, egyaránt tízes kalapból húzták ki az UEFA-kupa főtáblájára jutott nyolcvan csapatot, és a párosítások nem szűkölködnek rangadókban! A legnagyobb összecsapásnak a vélhetően fantasztikus hangulatú Napoli–Benfica ígérkezik, de pikáns a Dortmund–Udinese, az Everton–Standard összecsapás, vagy a skandináv csúcsrangadó, a Bröndby–Rosenborg is. A Győrt kiverő Stuttgart a bolgár Cserno Moréval, a DVSC-t búcsúztató Young Boys a belga Club Brugge-vel mérkőzik. A kupa döntőjét 2009. május 20-án, az isztambuli Sükrü Saracoglu stadionban rendezik, a Fenerbahce otthonában. Íme, a teljes párosítás!


Az első párosításban már kihúzták Carlo Ancelotti csapatát: az AC Milan otthon kezd az FC Zürich ellen, a svájciaknak nem szabadna komoly akadályt jelenteniük. Két „volt szocialista”, meg egy észak-dél derbi mellett Dárdai Pálék lehetnek a legelégedettebbek a sorsolásukkal: a Hertha az ír St. Patrick’s ellen játszik.

AC Milan (olasz)– FC Zürich (svájci)
FC Timisoara (román)– Partizan Beograd (szerb)
Hertha BSC (német)– St. Patrick’s (ír)
Baník Ostrava (cseh)–Szpartak Moszkva (orosz)
Metaliszt (ukrán)–Besiktas (török)

Az angol kupagyőztes, pocsékul rajtoló Portsmouth a BL-selejtezőn elvérző portugál Guimaraessel küzdhet. Bodnár Lászlóék a 2006–07-es győztes Sevillával küzdenek a csoportkörbe jutásért, a Wolfsburg–Rapid mérkőzés nagyon keménynek ígérkezik. A Sampdoriára a Rangerst a BL-ből kiverő Kaunas vár.

Portsmouth (angol)–Vitória Guimaraes (portugál)
Kayserispor (török)–PSG (francia)
Sevilla (spanyol)–Salzburg (osztrák)
VfL Wolfsburg (német)–Rapid Bucuresti (román)
Sampdoria (olasz)–FBK Kaunas (litván)

Dél-európai párbajra készülhet a Marítimo és a spanyol kupagyőztes Valencia. A Manchester City az idén káprázatosan szereplő ciprusi csapatok közül az Omoniát fogta ki, a ciprióták eredményei eddig mindenképpen tiszteletet ébresztenek. A DVSC-t kiejtő Young Boys a belga Club Brugge csapával játszik, a Nancy otthon kezd a skót Motherwell ellen.

Marítimo (portugál)–Valencia (spanyol)
Dinamo Zagreb (horvát)– Sparta Praha (cseh)
Manchester City (angol)–Omonia (ciprusi)
Young Boys (svájci)–Club Brugge (belga)
Nancy (francia)–Motherwell (skót)

David Moyes csapata, az Everton erősen belehúzott: a liverpooliakra a belga bajnok Standard vár. A vallonok másodszor látogathatnak a 2008–09-es idényben Liverpoolba, ezúttal az Anfield után a Goodison hangulatával is testközelből ismerkedhetnek meg. A kalap slágerpárosítása a Napoli–Benfica lesz, egy dolog biztos: a hangulat elképesztő lesz mind Nápolyban, mind Lisszabonban. Babos Gáborék bukaresti túrára mennek, a Racingnak kötelező feladat a továbbjutás.

Everton (angol)– Standard Liége (belga)
Napoli (olasz)–Benfica (portugál)
Bellinzona (svájci)–Galatasaray (török)
NEC (holland)– Dinamo Bucuresti (román)
Racing Santander (spanyol)– Honka (finn)

A Madridban nagy verést kapó, a BL-ből kizuhanó Schalke az APOEL ellen feledtetheti a szégyent, az Aston Villa Bulgáriába utazik. Sáfár Szabolcs csapata, az Austria a Lech Poznan ellen vív várhatóan kiegyenlített párharcot. Egyenlő erők feszülhetnek egymásnak a Setúbal–Heerenveen párosításban, északra utazik a Brannhoz a Depor.

APOEL (ciprusi)–Schalke 04 (német)
Liteksz (bolgár)–Aston Villa (angol)
Setúbal (portugál)– Heerenveen (holland)
Brann (norvég)–Deportivo La Coruna (spanyol)
Austria Wien (osztrák)–Lech Poznan (lengyel)

A Vaslui a cseh Slaviával mérkőzhet meg, a 2005-ös UEFA-kupa-győztes CSZKA egyértelmű esélyes a Slaven Belupo ellen. Skandináv csúcsrangadó lesz a Rosenborg–Bröndby. Viszonylag könnyű sorsolást kapott a Győrt kiverő Stuttgart, a Rennes a holland Twentével csap össze.

Slavia Praha (cseh)–Vaslui (román)
Slaven Belupo (horvát)– CSZKA Moszkva (orosz)
Bröndby (dán)–Rosenborg (norvég)
Cserno More (bolgár)–VfB Stuttgart (német)
Rennes (francia)–Twente (holland)

A hetedik kalap nagyágyúi közül az AFC Ajax a szerb Csacsak Borac ellen készülhet, favoritként. A lengyel Wislához látogat a Tottenham Hotspur, a londoniaknak javítaniuk kell a bajnoki formán a továbbjutáshoz. A dán Köbenhavn Moszkvába repül, kőkemény északi rangadók várhatóak. Hajnal Tamáséknak már a csoportkörért is nagyon meg kell küzdeniük az Udinese ellen, a BATE ellen BL-selejtezőt bukó Levszki Zsolnára utazik.

Ajax (holland)–Csacsak Borac (szerb)
Wisla Kraków (lengyel)–Tottenham Hotspur (angol)
FC Köbenhavn (dán)–FK Moszkva (orosz)
Zilina (szlovák)–Levszki Szófia (bolgár)
Borussia Dortmund (német)–Udinese (olasz)

Az utolsó kalapban a Braga–Artmedia párosítás nem tűnik a legerősebbnek, a Feyenoordnak viszont a Kalmar ellen nem biztos, hogy könnyű dolga lesz. A kupaújonc Urzicenivel játszik a Hamburg, az egyetlen izraeli csapatra Platini egykori gárdája vár. Az Olympiakosznak a ciprusi Anorthoszisz ellen nem ment, most északon próbálkozhat, a Queen of the South-t kiverő Nordsjaellanddal szemben.

Braga (portugál)–Artmedia (szlovák)
Feyenoord (holland)–Kalmar FF (svéd)
Hamburger SV (német)–Unirea Urziceni (román)
Hapoel Tel-Aviv (izraeli)– St. Étienne (francia)
Nordsjaelland (dán)– Olympiakosz (görög)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik