17 éve hetet rúgtak Firenzében Van Bastenék, ma egynek is örülne az edző

Vágólapra másolva!
2009.02.19. 16:35
A szerdai nagyüzem után csütörtökre öt mérkőzés maradt az UEFA-kupában: Poznanban, Doneckben és Koppenhágában is könnyen „megfázhatnak” az esélyesebb vendégek, míg Firenzében és Marseille-ben alighanem nagyon melegük lesz a látogatóknak…
Marco van Basten játékosként nem vesztett bajnokit Firenzében: ma este nehéz dolga lesz az Ajax trénereként
Fotó: Imago (archív)
Marco van Basten játékosként nem vesztett bajnokit Firenzében: ma este nehéz dolga lesz az Ajax trénereként
Marco van Basten játékosként nem vesztett bajnokit Firenzében: ma este nehéz dolga lesz az Ajax trénereként
Fotó: Imago (archív)
Marco van Basten játékosként nem vesztett bajnokit Firenzében: ma este nehéz dolga lesz az Ajax trénereként

JÁTSZHAT ROBINHO

A Manchester Cityben pályára léphet az FCK ellen a kisebb sérülést összeszedő Robinho, viszont kérdéses Gelson Fernandez játéka. Mark Hughes elsősorban a dán csapat meccshiányát próbálja kihasználni.

„Hosszú ideje nem volt tétmérkőzésük, és ez nekünk jelent előnyt. Jó eredményt kell elérnünk, és otthon utána már magabiztosan játszhatunk. A kupamenetelés nagyon fontos a számunkra, tehát mindent beleadunk” – mondta a walesi menedzser. Mint láthatjuk, a Citynél némileg mások a prioritások…
A legjobbnak ígérkező összecsapás a Fiorentina–Ajax, hiszen a hazaiaknak szándékukban áll legalább a 2007–2008-as (a Rangers ellen, a négy között véget ért) menetelésük megismétlése, míg a vendégcsapat hosszú bajnoki nyeretlenség után jó eredménnyel tudott hangolni a kupamérkőzésre.

A hollandok mestere, Marco van Basten játékosként általában kifejezetten élvezhette a firenzei „kirándulásokat”: az AC Milan nem vesztett a „holland érában” meccset az Artemio Franchiban.

1992 októberében ráadásul a Fiorentina elleni csúcsrangadón 7–3-ra gázolta el az akkor második „violákat” az éllovas Capello-csapat – a szurkolók az utóbbi két évtized egyik legjobb milanos teljesítményének lehettek akkor tanúi. A „focisuliban” Van Basten is oktatott, kétszer is betalált Alessandro Mannini hálójába. Jellemző, hogy a piros-feketéket vastapssal búcsúztatták a firenzei drukkerek.

Van Basten most alighanem azzal is elégedett lenne, ha csapata nem hét, hanem egy gólt rúgna: a szakvezető szerint a Fiorentina az esélyes.

A SPURSNEK NEM FONTOS

Keletre tart két angol csapat, és egyáltalán nem lesz könnyű dolguk: a Tottenham a Sahtar Doneckhez látogat, míg az egy dán csapattal már megbirkózó Manchester City az FC Köbenhavn stadionjában lép pályára.

„Nem igazán fontos az UEFA-kupa, a Hull elleni bajnokira koncentrálunk” – mondta a meccs előtt Harry Redknapp, a Spurs menedzsere. Érthető módon: a második számú európai kupa csak bónusz, a londoniaknak a tavasz élet-halál harc lesz a kiesés elkerüléséért.

Carlo Cudicini, Jonathan Woodgate, Wilson Palacios, Aaron Lennon és Luka Modric sem utazott el a Spursszel. Az ukránoknál Mircea Lucescu népes brazil légiójában bízik: öt „szambafutballista” is a kezdőben lesz valószínűleg.
„Fontos volt a Feyenoord elleni bajnoki győzelmünk, hiszen rossz sorozatot zárt le, és visszahozta az önbizalmunkat. A Fiorentina nagyszerű csapat, valódi klasszisokkal, a támadósoruk pedig életveszélyes. Aggasztó, hogy sok játékosom hiányzik, így azt kell mondanom: sokkal esélyesebbek az olaszok” – mondta Van Basten, akitől természetesen megkérdezték az újságírók, hogy egyszer szeretne-e Olaszországban edzősködni. A válasz?

„Egyelőre nem akarom elhagyni az Ajaxot. Több tapasztalatot kell szereznem klubedzőként.

A Milan még szóba sem kerülhet, sokat kell fejlődnöm, amíg arra a szintre eljutok, hogy ekkora csapatot irányítsak.” Figyelemre méltó szerénység egy volt holland szövetségi kapitánytól…

A hazaiak célja bevallottan az UEFA-kupa megnyerése, így a vezetők szerint a győzelem a minimális cél az Ajax elleni meccsen.

„Makacs és kemény ellenfél az Ajax, de mindenképpen tovább kell lépnünk, hiszen még hosszú út áll előttünk. El akarjuk hódítani a trófeát” – mondta Pantaleo Corvino, a „violák” sportigazgatója.

A firenzeiektől Gianluca Comotto (bokasérülés) és Mario Santana (porcsérülés) hiányzik – utóbbi az egész szezonra kiesett –, míg Martin Jörgensen és Sergio Almirón játéka egyaránt kétséges.

Az Ajaxban hosszú a sérültlista, ahogy Van Basten is említette: Eyong Enoh, Siem de Jong, Ismaïl Aissati, Gabri és Jan Vertonghen sem léphet pályára – az amszterdamiaknak főleg középpályán vannak problémáik.

ZENDEN VOLT TRÉNERE ELLEN

Egyik kedvenc edzője ellen bizonyíthat Boudewijn Zenden, az Olympique Marseille szélsője: a holland légiós nagyon jóban volt middlesbrough-i évei alatt Steve McClarennel, a Twente angol trénerével.

„Nagy meglepetés volt, mikor az angol kapitányság után elvállalta a Twente irányítását. Nem egy nagynevű csapat, de itt végre nyugodtan dolgozhat. Nem lesz könnyű dolgunk” – nyilatkozta Zenden.

UEFA-KUPA, A LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT, 1. MÉRKŐZÉS

A CSÜTÖRTÖKI PROGRAM
18.00: Lech Poznan (lengyel)–Udinese (olasz)
19.45: Sahtar Doneck (ukrán)–Tottenham (angol)
20.05: FC Köbenhavn (dán)–Manchester City (angol)
20.45: Olympique Marseille (francia)–Twente (holland)
20.45: Fiorentina (olasz)–Ajax (holland)

A SZERDAI EREDMÉNYEK

A LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT, 1. MÉRKŐZÉS
Zenit (orosz)–VfB Stuttgart (német) 2–1 (Huszti 2., Timoscsuk 45+3., ill. M. Gomez 15.)
Werder Bremen–Milan 1–1 (Diego 84. ill. Inzaghi 36.)
Sampdoria (olasz)–Metaliszt Harkiv (ukrán) 0–1 (Olijnik 45.)
NEC (holland)–Hamburger SV (német) 0–3 (Trochowski 41., Da Silva 44., Olic 75.)
Paris Saint-Germain (francia)–Wolfsburg (német) 2–0 (Hoarau 80. és 85.)
Bordeaux (francia)–Galatasaray (török) 0–0
Aston Villa (angol)–CSZKA Moszkva (orosz) 1–1 (Carew 69., ill. V. Love 14.)
Olympiakosz (görög)–Saint-Étienne (francia) 1–3 (Djordjevics 64. – tizenegyesből, ill. Ilan 12., Dernis 43., Gomis 90.)
Dinamo Kijev–Valencia 1–1 (Raul Albiol 63. – öngól, ill. Silva 8.)
Aalborg (dán)–Deportivo (spanyol) 3–0 (Due 54. és 72., Jakobsen 90. – 11-esből)
Braga (portugál)–Standard Liege (belga) 3–0 (Renteria 17., Leone 26., Aguiar 84.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik