F3: Doohan nyert, Tóth a 22. lett az idény utolsó futamán

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2021.09.26. 09:47
null
Jack Doohan nyerte meg a szezon utolsó futamát Szocsiban (Fotó: DPPI)
Rajt-cél győzelmet aratott Jack Doohan a Formula–3 oroszországi idényzárójának főfutamán. A Trident ausztrál versenyzője mögött Frederik Vesti és Clément Novalak ért célba, Tóth László a 22. pozícióban zárt a szezon utolsó versenyén.

 

Szocsiban csapott össze idén utoljára a Formula–3 mezőnye, ám a szezon utolsó versenyének annak tudatában vágtak neki a pilóták, hogy az egyéni bajnoki cím sorsa már eldőlt. Dennis Hauger a péntekre előrehozott első sprintfutamon a második helyen ért célba, és az előnye akkora lett a pontversenyben, amit a többiek már matematikailag sem tudtak ledolgozni.

Hauger mögött azonban még nem dőlt el minden, ráadásul miután a szombat délutánra tervezett második sprintfutam az időjárási körülmények miatt elmaradt, a mezőnynek a vasárnapi főfutamon volt lehetősége az utolsó összecsapásra idén.

A pole pozícióból Jack Doohan vághatott neki a főversenynek Szocsiban. Mellőle Clément Novalak várhatta a piros lámpák kialvását, és a rajtot követően azonnal támadni is kezdte a csapattársát. A két versenyző nagy csatát vívott egymással, de végül nem történt változás az élen. Tóth László ezen a versenyen is a 27. helyről indulhatott, és maradt is ebben a pozícióban a startot követően.

Haugernek már nem volt veszíteni valója ezen a futamon, s az első körökben többen is támadták a norvég versenyzőt, aki az ötödik körre három helyet is veszített. A verseny elején Novalak folyamatosan nagyon közel volt Doohanhez, ráadásul a csapatbajnoki címre hajtó Trident párosa kezdett elszakadni az őket üldözőktől.

A kilencedik körben Novalak megtámadta Doohant, ám egyikük számára sem végződött jól az előzési kísérlet. Mindketten lesodródtak a pályáról, s bár Novalak jött vissza az első helyre, vissza kellett adni a pozíciót a csapattársának. Nem sokkal előtte Hauger futama vett igen rossz fordulatot, ugyanis a norrég Oliver Rasmussennel csatázva megforgott, és egészen a 27. helyig esett hátra.


Rasmussent később tíz másodperces időbüntetéssel sújtották, míg Hauger a bokszutcába hajtott friss gumikért, és az utolsó körökben megpróbált visszazárkózni a többiekre. Novalak a futam hajrájában sem adta fel a győzelemért folytatott csatát. Három körrel a leintés előtt úgy tűnt, hogy végre átveheti a vezetést, ám csak néhány másodpercet tölthetett az élen, ugyanis Doohan visszatámadott, és újra ő vezette a versenyt.


Novalak a csatát követően nemcsak lendületet veszített, de a DRS-vel is gond adódott, s végül a második pozíciót is elveszítette Frederik Vestivel szemben. Doohan behúzta a győzelmet az idényzárón Vesti és Novalak előtt, ráadásul az, hogy a Trident két versenyzője is a top háromban végzett, a csapatbajnoki címet jelentette az istálló számára. Tóth a 22. pozícióban látta meg a kockás zászlót a főfutamon Szocsiban.

A FORMULA3-AS IDÉNY VÉGEREDMÉNYE:

Versenyzők:
1. Dennis Hauger (norvég, Prema) 205 pont
2. Jack Doohan (ausztrál, Trident) 179 pont
3. Clément Novalak (francia, Trident) 147 pont

Csapatok:
1. Trident (olasz) 381 pont
2. Prema (olasz) 377 pont
3. Art Grand Prix (francia) 256 pont

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik