F3: O'Sullivan a pole-ban a felszáradó Hungaroringen

Vágólapra másolva!
2023.07.21. 15:45
null
Zak O'Sullivan nyerte meg a Formula–3-as időmérőt a Hungaroringen (Fotó: DPPI)
Zak O'Sullivan szerezte meg a pole pozíciót a Formula–3 magyarországi versenyhétvégéjének időmérőjén. Mögötte Dino Beganovic és Leonardo Fornaroli következett, míg az első ötöst Franco Colapinto és Oliver Goethe tette teljessé.

 

Egy szabad hétvége után folytatódik a Formula–3-as bajnokság, a mezőny Silverstone után Mogyoród felé vette az irányt, ahol a pénteki szabadedzéssel vette kezdetét a program. Az élen Zak O'Sullivan zárt 1:32.701-es idővel, az előnye 308 ezred volt Mari Boya előtt, míg a harmadik Paul Aron közel öt tizeddel maradt el. Az egyéni összetettet vezető Gabriel Bortoleto tizenkettedik hellyel hangolt az időmérőre.

Ami a körülményeket illeti, az eső már a Formula–1-es első szabadedzésen megérkezett, ám annak vége óta, nem érkezett utánpótlás, a 30 fős mezőny felszáradó pályán kezdhette meg a kvalifikációt. A pilótákat megosztotta a pálya állapota, egyesek esőgumin, míg mások száraz pályára alkalmas abroncsokon kezdték meg a körözést. Előbbi csoporthoz tartozott az éllovas Bortoleto is, míg Max Esterson azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy megforgott a 12-es kanyarnál.

Az első próbálkozásokat követően Caio Collet vezetett Sebastián Montoya és NIkita Bedrin előtt, míg az első baleset Oliver Gray nevéhez fűződött, aki a 3-as kanyarnál elcsípte a műfüvet, és falba szállt. Az eset miatt előkerült a piros zászló is. A rövid megszakítást követően újra megtelt a 4381 méter hosszú pálya, és ahogyan javultak a körülményeknek, úgy gyorsultak a versenyzők is.

Félidőben Bortoleto állt az élen, mögötte Leonardo Fornaroli és Aron érkezett az első hármasban, miközben több kört is töröltek pályakiszélesítés okán. Az utolsó tíz percbe lépve a vb-éllovas csak a harmadik helyet foglalta el, miután Pepe Marti és O'Sullivan is jobb időt ért el nála.

Az utolsó percekben felgyorsultak az események, hiszen sorra javultak a köridők, a pole pozíciót végül O'Sullivan szerezte meg Dino Beganovic és Fornaroli előtt, míg az első ötöst Franco Colapinto és Oliver Goethe tette teljessé.

A z összetett vezető Bortoleto a kilencedik helyen végzett, míg a tizenkettedik Mini lett, így a részben fordított rajtrácsos versenynek ő vághat neki az élről.

Folytatás szombaton 9 óra 50 perckor az első versennyel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik