Elhunyt George Best

Vágólapra másolva!
2005.11.25. 15:21
Címkék
Bekövetkezett, amitől bő másfél napja tartottak George Best orvosai, szerettei, barátai, ismerősei és rajongói: az északír futball-legenda péntek délután elhunyt.
George Best 37-szer volt tagja az északír csapatnak
BBC
George Best 37-szer volt tagja az északír csapatnak
George Best 37-szer volt tagja az északír csapatnak
BBC
George Best 37-szer volt tagja az északír csapatnak

Besten alkoholizmusa miatt 2002-ben májátültetést kellett végrehajtani, és mesterségesen le kellett gyengíteni az immunrendszerét, hogy az ne lökje ki az új szervet. Emiatt sokkal védtelenebbé vált a különféle betegségekkel szemben, és október elején kórházba is kellett szállítani.

Az 59 éves korában elhunyt egykori futballsztár tüdejét, majd veséjét is fertőzések támadták meg, és bár a hét elején kissé javulni látszott az állapota szerdán éjjel újabb belső vérzései támadtak, és orvosai már nem tudtak segíteni rajta. Családja, köztük 24 esztendős fia és 87 éves édesapja haláláig mellette maradt a kórházban.

"Fantasztikus játékos volt, a Mancheser Unitednél mindig úgy tekintettünk rá, mint a futball történetének egyik legjobbjára" - emlékezett meg Bestről Sir Alex Ferguson, a Manchester United mestere.

A játékosként gyors, kiválóan cselező, és jobbal-ballal egyaránt kiváló Best fénykorát a hatvanas években élte, 1965-ben és 1967-ben angol bajnoki címhez segítve a mellette Denis Law és Bobby Charlton nevével fémjelzett a Manchester Unitedet. 1968-ban a Bajnokcsapatok Európa Kupáját is megnyerte a Vörös Ördögökkel, és ebben az esztendőben elnyerte az Aranylabdát is.

Best 466 bajnoki 178 gólt szerzett a Manchester Unitedben, az északír nemzeti tizenegyben - amelyben 18 esztendősen mutatkozott be - pedig 37 válogatott találkozón kilencszer volt eredményes. Emellett ő volt a nemzetközi labdarúgás első, a tömegkultúrában is népszerű "popcsillaga". Népszerűsége növekedésével párhuzamosan azonban rászokott az alkoholra, nőügyeivel a pletykalapok címoldalára került, majd elvesztette vagyonát, és ittas vezetésért börtönbe is került. Májátültetése után leszokott az alkoholról, és azt is enegdélyezte, hogy egy angol lap képeket közöljön róla kórházi ágyán, hogy így világítson rá a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeire.

"Nekem köszönhető, hogy a futball az újságok utolsó oldaláról a címlapra került" - emlékezett vissza pályájára egyszer Best.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik