Virth Balázs Hódmezővásárhelyen edzőtáborozik csapatával (Fotó: Tumbász Hédi)
Virth Balázs Hódmezővásárhelyen edzőtáborozik csapatával (Fotó: Tumbász Hédi)

 

– Megint kettészakadt a csapata, de ezt a forgatókönyvet az élet írta. Hódmezővásárhelyen edzőtáboroznak, miközben olimpiai bajnok tanítványa továbbra is Budapesten van.
– De remélhetőleg már csak szerdáig, akkor ugyanis csatlakozik hozzánk.

– Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy minden rendben van Milák Kristóffal?
– Kiszabadult a karanténból, hétfőn kardiológiai vizsgálaton vett részt, amelynek eredményét látva az orvosok kimondták, hogy elkezdheti a munkát – persze csak szép fokozatosan terhelhetjük őt.

– Ez mit takar pontosan, kapott bármiféle iránymutatást?
– Igen, a Magyar Úszószövetségtől megkaptuk az orvosi csapat által előírt protokollt, ez nagyjából ugyanolyan, mintha bármilyen más betegség után térne vissza az úszó a munkába, vagyis két olyan hét következik, amikor fokozatosan, türelmesen haladunk egyik lépcsőfokról a másikra.

– A szárazföldön vagy már a medencében is?
– Mindkét helyen elkezdődik a munka, Zala György erőnléti edző is figyel a fokozatosságra és természetesen egy ideig én sem stopperrel a kezemben kísérem a medence partján Kristófot.

– Mit jelent két hét leállás egy úszó, jelen esetben Milák Kristóf esetében?
– Hogy kezdhetünk mindent elölről... Hathetes munka volt Kristófban a kazanyi Európa-bajnokság előtt, vagyis oda sem érkeztünk csúcsformában, de úgy gondoltuk, edzésnek is kiváló lesz a verseny. Tudtuk, hogy utána jön az országos bajnokság Kaposváron, két hét edzőtábor Hódmezővásárhelyen, úgy számoltunk, hogy ezzel jól fel is készülünk a decemberi rövid pályás világbajnokságra. Csakhogy közbeszólt a koronavírus-fertőzés, mert mire elérünk odáig, hogy Kristóf teljes intenzitású munkát végez, rajtol a vébé Abu-Dzabiban.

– Lelkileg hogyan viselik mindezt?
– Nem jól, de nincs más választásunk, mint újratervezni a felkészülést. Kristóf sem boldog, hiszen annak ellenére, hogy a huszonötös medence nem az ő terepe, nagyon akarta ezt a rövid pályás világbajnokságot. Ugyan százon valóban olyan a sebessége, hogy a fal rendre nem jön ki neki, de kétszázon jól érezte magát a medencében, és Abu-Dzabiban tovább akart javulni.

– Innentől viszont máshová került a fókusz.
– Én is így gondolom, bár egyelőre szerepel Kristóf neve a világbajnoki csapatban – kérdőjellel.

– Kapás Boglárka neve mellett viszont nincs kérdőjel.
– Nincs hála istennek. Kaposváron a kétszáz pillangón és a nyolcszáz gyorson látszott, hogy van még pótolnivalója, de aztán napról napra egyre jobban ment, a végén már kifejezetten tetszett az úszása.

– Félve kérdezem, mert szinte minden évben kihagy edzéseket megfázás, meghűlés miatt: Kapás Boglárka teljesen egészséges?
– Bogi valóban nyári gyerek... Ezúttal sem kerülte el a betegség, a magyar bajnokság után hagyott is ki edzéseket. Ő valóban ilyen típus, egyetlenegy olyan őszi időszak volt, amikor nem betegedett meg, négy évvel ezelőtt meg is nyerte a négyszáz gyorsot a koppenhágai rövid pályás kontinensviadalon. Azért a világbajnokságra utolérheti magát.

– Amelyen nem a kétszáz pillangó lesz a középpontban...
– ...hanem a négyszáz gyors.

– Viszont a rövid pályát ő sem szereti. Hogyan motiválja?
– A tokiói negyedik helybe kétszáz pillangón mindketten belehaltunk kicsit, kegyetlenül fájt – és fáj még most is. Az olimpia után nem sokkal Bogi eldöntötte, hogy folytatni akarja, innentől pedig nincs szükség pluszmotivációra.

LESZ CSAPATUNK ABU-DZABIBAN!

December 16. és 21. között Abu-Dzabi ad otthont az úszók rövid pályás világbajnokságának. Hogy melyik ország hány úszóval képviselteti magát, még nem tudni – a hírek szerint Kína és Japán távol marad, az pedig biztos, hogy mindössze két ausztrál ugrik medencébe a vb-n: Kyle Chalmer és Holly Barratt.
A kazanyi, sokak által „delta” Európa-bajnokságnak is nevezett viadalon több magyar is megfertőződött a koronavírussal, így még az is felvetődött, hogy a mieink kihagyják a világbajnokságot, ám mostanra eldőlt, lesz magyar csapat Abu-Dzabiban.
„Lesz bizony, és nem is rossz!
– jelentette ki Sós Csaba szövetségi kapitány. – A listámon, amelyet szerdán terjesztek a Magyar Úszószövetség elnöksége elé, Holló Balázs, Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Telegdy Ádám és Zombori Gábor, valamint Békési Eszter, Burián Katalin, Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Késely Ajna és Pádár Nikolett neve szerepel. Milák Kristóftól és Burián Katalintól még várom a választ, vagyis ők valóban »kérdőjelesek«.”
A kapitányt természetesen az olimpiai bajnok kapcsán külön faggattuk, leginkább arról, a betegség után vajon miért is szeretne indulni a rövid pályás világbajnokságon.
„Mióta Kristóf nyert Tokióban, Párizsra készül
– fogalmazott Sós Csaba. – Amellett, hogy most tanulja a rövid pályát, hiszen huszonötös medencében a kazanyi Európa-bajnokság volt az első nagy versenye, és hogy biztosan nem lesz tökéletes állapotban Abu-Dzabiban, úgy érzi, szüksége van a versenyekre. Nem véletlenül. Nyilvánvaló, hogy Párizsban a kétszáz mellett a száz pillangót is meg akarja nyerni. Nagyon tetszik a hozzáállása, bár olimpiai bajnok, nem csomagolja magát vattába, vannak hiányosságai, mégis beleáll a feladatba, mert tudja, így fejlődhet igazán.”