Ahmet Eyüp Türkaslan (1994–2023)

 

A török másodosztályban szereplő Yeni Malatyaspor kedd délután szűkszavú közleményben jelentette be közösségi oldalán a hírt, hogy Eyüp Türkaslan elhunyt.

„Kapusunk, Ahmet Eyüp Türkaslan a földrengés következtében életét vesztette. Nem felejtünk el, nyugodj békében!” – áll a Malatyaspor Twitter-oldalán.

 
Klubja megerősítette: élve megtalálták a ghánai labdarúgót
Életét veszthette a földrengésekben egy másodosztályú csapat kapusa

A klub bejelentése előtt néhány órával bukkantak rá a romok alatt Türkaslanra, legalábbis a közösségi oldalon elterjedtek szerint „a lábát már látták, ám az állapotát nem tudták megítélni”, s akkor még kiszabadítani sem tudták.

A labdarúgó halálhírét a klub vezetőedzője, Yilmaz Vural is megerősítette.

Az elhunyt kapusról egyébként már hétfőn elterjedt, hogy életét veszthette, ám utóbb kiderült, az újabb földrengések miatt a keresésén dolgozó mentőcsapatok levonultak a helyszínről, s csak később tértek vissza.

Hétfő hajnalban és délelőtt több nagy erejű földrengés rázta meg Törökország déli részét és Szíriát. A 7.7-es és 7.8-as magnitúdójú rengések halálos áldozatainak száma kedd délutánra meghaladta az 5000 főt, és sokakat továbbra is eltűntként tartanak számon, tart a kutatás a romok között.

Törökország alelnökének közlése szerint eddig több mint 8000 embert mentettek ki a romok alól – köztük van a Hatayspor ghánai válogatott középpályása, Christian Atsu is –, és a szerencsétlenség következtében közel 400 000 ember került az állam által fenntartott menedéktáborokba.