Győzött a manipuláció

ARDAY ATTILA, BALLÓK CSILLAARDAY ATTILA, BALLÓK CSILLA
Vágólapra másolva!
2008.11.25. 00:57
Címkék
Hiába kezdődött új nap és új hét, az öttusatábor nem ocsúdott fel a nemzetközi szövetség hét végi döntése óta. Földhöz vágja az embert, ahogy az edzők és versenyzők véleményét hallgatja: csak őket nem hallgatták meg a guatemalai kongresszus előtt, amely a futás és a lövészet összevonásáról döntött. Az Angliában élő Németh István, a sportág egyik legsikeresebb szakembere szerint a nemzetközi szövetség elnökének feladata a sportág tönkretétele.

„Petíciót nyújtottunk be az el múlt évben a nemzetközi szövetséghez az edzők és a versenyzők nevében, hogy ne vezessék be az új szabályt. Nem azt mondtuk, hogy semmiképpen ne legyen változás, csak azt szerettük volna, hogy úgy ne vezessék be, hogy ki sem próbálták. Én gyűjtöttem az aláírásokat, harminc ország állt mellénk, az a harminc, ahol aktívan foglalkoznak öttusával. Klaus Schormann, a nemzetközi szövetség elnöke azt mondta, ez nem számít.”

Németh István, az idei olimpiai ezüstérmes Heather Fell edzője mondta el a fentieket lapunknak. De miként lehet az, hogy mégis keresztülvitték a radikális módosító javaslatot? A magyar politikai viszonyokon edződött olvasóink maguktól is találnának rá választ: felduzzasztották a közgyűlést. Németh István elmondása szerint „kvázi szövetségek” küldöttei jutottak szavazatai joghoz, így például Pakisztán vagy Srí Lanka képviselője.

„Schormann fizeti és utaztatja őket. Ez nem demokrácia, hanem manipuláció. Tíz ország van összesen, amely versenyeket szervez, ők már csak azért sem szavaztak az új szabályra, mert tudják, a szél és az eső teljesen elsöpörheti az új lebonyolítási rendszert, így hamar elveszíthetik a szponzoraikat. Van olyan állam ezek között, amelyben a törvények nem is engedik a szabadtéri lövészetet. Ráadásul a mostani gazdasági helyzetben sehol sincs pénz a megfelelő létesítmények megépítésére. Angliában tizenháromezer fontot fektettek be egy, a mostani szabályokhoz igazodó öttusacentrum létrehozásába, ez mostantól használhatatlan.”

Már csak egy talány maradt: mi vezethette Klaus Schormannt?

„Jacques Rogge, a NOB elnöke régóta ki akarja rakni az öttusát az olimpiáról, a golfot pedig erőlteti – mondja Németh István. – Klaus Schormann feladata az, hogy sportpolitikai karrierjéért cserébe feláldozza az öttusát. Ha majd az új szabályok közepette elmos az időjárás néhány versenyt, Rogge azt mondhatja majd: kedves Schormann úr, ez egy komolytalan sport, lejáratta magát, levesszük az olimpia műsoráról. Ő pedig azt feleli: a kongresszus szavazta meg a változást, de én átadom a helyemet másnak. Aztán kap Rogge-tól a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban egy magas pozíciót.”

Németh István szerint a német Schormann saját országa érdekeivel is szembe megy. Az ősszel rendkívüli versenyt tartottak volna Potsdamban elsősorban a média kedvéért, a meghívókat is kiküldték. Külön lökést adott volna az eseménynek és a sportág fejlődésének, hogy a nők között egy német hölgy, Lena Schöneborn nyerte meg Pekingben az aranyérmet. Ám miután a német szövetség sem támogatta Schormann terveit, a nemzetközi szövetség elnöke ellehetetlenítette a viadalt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik