Bardet hazaért és megnyerte az első szakaszt, utolsó Tourján először sárga trikós!

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.06.29. 17:59
Bardet (jobbra) őrült nap végén a negyedik Tour-szakaszát nyerte (Fotó: Getty Images)
Az idei, összességében 111. Tour de France a verseny évszázados történelme során első alkalommal rajtolt Olaszországból: a Firenze és Rimini közötti 206 kilométeres etap végén az utolsó idényét futó francia kiválóság, Romain Bardet pályafutása során első alkalommal vehette fel a sárga trikót, miután az egész napot szökésben töltő csapattársa, Frank van den Broek segítségével néhány másodperccel a mezőny előtt sikerült hazaérnie.

Igencsak gonosz, és annál is nehezebb nyitószakaszt állítottak össze a szervezők az idei Tour de France-ra. A Firenzéből Riminibe haladó etapon az első 30 kilométer után csak az utolsó nagyjából 15 kilométer volt ismét sík, a maradék 160 kilométerbe pedig hét kategorizált – három harmadik és négy második kategóriás – emelkedőt préseltek bele. Ehhez még csatlakozott a 30 fok körül napsütéses meleg és már kész is volt a receptje annak, hogy a szakasz nagy részén csak kapkodjuk a fejünket, kiket csap meg a hőség és mennyire. A legrosszabbul mindenképpen Mark Cavendish járt: az Astana 39 éves sprinterlegendája csak azért húzott rá még egy évet illusztris pályafutására, hogy megszerezze 35. Tour-szakaszgyőzelmét, ezzel egyedüli rekorder legyen, lehagyva a legendás Eddy Merckxet. A „Man-szigeti Rakéta” azonban az első emelkedő alján rögtön megzuhant, irgalmatlanul megütötte a hőség. A köré gyűlő csapattársak gyakorlatilag folyamatosan próbálták locsolni, hűteni őt – kevés sikerrel. Cavendish hátránya egyre csak nőtt, az első hegy tetején nyolc percre volt az élmezőnytől, s háromra a főmezőnytől, ám hogy pocsékul volt a brit, azt jelezte, hogy el is hányta magát a lejtmenetben. 

CAVENDISHT MEGÜTÖTTE A MELEG

Egy idő után már attól kellett tartani, hogy Cavendish rögtön az első szakaszon nem tudja tartani a limitidőt, de nagyjából fél távnál azért már sokkal összeszedettebb volt a mozgása, igaz, hatvan kilométerrel és három emelkedővel a cél előtt már 20 perc körülire nőtt a lemaradása a csoportjának, amelyben a többek között szintén remek sprinter Fabio Jakobsen is ott volt ekkor már. Amikor aztán a mezőny már a célban volt, Cavendishék még bőven San Marinóban jártak, több mint 20 kilométerre a céltól, ám végül tíz perccel a 49 perces szintidő letelte előtt még időben sikerült átgurulniuk a célvonalon.

Ami pedig a verseny „másik végét” illeti: az idei Tour első bukása már a start előtt megtörtént, amikor a lassú rajthoz igyekvő cseh Jan Hirt (Soudal Quick-Step) beleakadt egy néző hátizsákjába s elesett, aminek következtében három foga letört, de azért vérző orral is nekivágott a versenynek.  A rajt után az első húsz kilométeren több próbálkozás is akadt a nap szökésének kialakítására, végül egy hétfős csoport járt sikerrel, amelyben ott volt többek között Matej Mohoric, Valentin Madouas és Ion Izaguirre is. Utóbbié lett az idei Tour első hegyi hajrája, míg az első sprintrészhajrát a hazai közönség örömére Sandy Dujardin nyerte a második és a harmadik kategorizált emelkedő között. Ötven kilométerrel a cél előtt aztán az első csoport eredeti tagjaiból már csak Madouas és Frank van den Broek maradt életben, miközben a mezőnytől ekkor lépett meg Romain Bardet. Végül a veterán francia felért, és DSM-s csapattársával ketten leszakították a Groupama franciáját, Madouast, majd az utolsó két harmadik kategóriás hegyet a kapitány átadta a hollandnak. 

Az utolsó 15 kilométerre, Rimini tengerpartjára érve volt még szűk másfél perc előnye a párosnak. Bardet-ék mindent megtettek, hogy megőrizzenek valamennyit az előnyükből az élcsapatok vezetésével érkező főmezőnnyel szemben, amelyben ott volt az összetett összes nagy esélyese: a címvédő Jonas Vingegaard, a Girót megnyerő, s 1998 óta nem látott duplázásra készülő szlovén Tadej Pogacar, honfitársa, a háromszoros Vuelta-győztes Primoz Roglic, a korábbi világbajnok Remco Evenepoel, valamint néhány Bardet-éknál bőven jobb sprinter. A két DSM-es végül kitartott, s őrült izgalmak végén öt másodperccel a mezőny előtt ért be a célba. A csapatkapitány Bardet az utolsó métereken megelőzte a nap legaktívabb versenyzőjének megválasztott csapattársát, míg a harmadik helyet a sprinttempóban érkező mezőny élén Wout van Aert szerezte meg Tadej Pogacar előtt.

AZ UTOLSÓ KÉT KILOMÉTER

Mindez tehát azt jelenti, hogy az első szakaszt követően Romain Bardet húzhatja magára az összetett éllovasnak járó sárga trikót, utolsó Tourján először viselheti az ikonikus darabot, ráadásul 2021 óta az első franciaként – akkor Julian Alaphilippe vezette az összetettet az első szakasz után, egy napig.

ÖSSZEFOGLALÓ

111. TOUR DE FRANCE 
1. SZAKASZ (Firenze–Rimini, 206 km)
1. Romain Bardet (francia, DSM) 5:07:22
2. Frank van den Broek (holland, DSM) azonos idővel
3. Wout van Aert (belga, Visma-Lease a Bike), 5 másodperc hátrány

AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Romain Bardet 5:07:12
2. Frank van den Broek 4 mp h.
3. Wout van Aert 11 mp h.

A szintén dombos vasárnapi 2. szakaszon, Cesenatico és Bologna között 199.2 kilométer vár a résztvevőkre. A viadal július 21-én a Monaco és Nizza közötti egyéni időfutammal zárul, s összesen 3498 kilométert tesz meg addig a mezőny.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik