Összeesküvést emlegetnek az oroszok az atléták eltiltása miatt

Vágólapra másolva!
2008.08.01. 11:08
Hatalmas hullámokat vetett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) csütörtöki közleménye, melyben a testület felfüggesztette Szvetlana Cserkaszova (800 m), Julija Fomenko (1500 m), Jelena Szoboljeva (800 és 1500 m), Tatjana Tomasova (1500 m), Olga Jegorova (1500 és 5000 m), Darja Piscsalnyikova (női diszkoszvetés) és Gulfija Hanafejeva (női kalapácsvetés) versenyzési jogát. A hét atléta – legtöbben közülük éremesélyesek – azonos személytől származó doppingmintát adott le. Oroszországban hatalmas a felháborodás, többen nemzetközi összeesküvést emlegettek.
Csalt? Kijátszották? Egy biztos: Jelena Szoboljeva nem indulhat Pekingben
Fotó: Action Images (archív)
Csalt? Kijátszották? Egy biztos: Jelena Szoboljeva nem indulhat Pekingben
Csalt? Kijátszották? Egy biztos: Jelena Szoboljeva nem indulhat Pekingben
Fotó: Action Images (archív)
Csalt? Kijátszották? Egy biztos: Jelena Szoboljeva nem indulhat Pekingben

Várható módon hatalmas botrány kerekedett az IAAF csütörtöki közleményéből, melyben a Nemzetközi Atlétikai Szövetség bejelentette hét éremesélyes orosz atlétanő eltiltását.

Szavazás

Véleménye szerint a dopping mennyire fogja rányomni a bélyegét az olimpiára?

Szavazatok száma: 1404

Nem lesz több doppingeset, mint négy éve, és ezúttal „magyar ügy” sem lesz.
35 % (498)
A 2004-es olimpiánál is nagyobb botrányok lesznek, és ismét lesz magyar doppingeset.
65 % (906)
A rajtengedély azonnali felfüggesztése az esélyes orosz középtávfutókat, valamint két dobóatlétát is érint, nem csoda, hogy az Izvesztyija elég erős főcímmel adott hírt a doppingbotrányból: „Öt aranyesélyünket máris kihúzhatjuk” – írta az orosz napilap…

A hét atléta a DNS-vizsgálatok alapján azonos személytől származó doppingmintát adott le, a minták manipulálásáért pedig azonnali eltiltás jár. Az IAAF már régóta figyelemmel kíséri a gyanús atlétákat: az orosz versenyzőkkel kapcsolatos nyomozás már több mint egy éve tartott. A Szport-Ekszpressz szakírója szerint az eredményeket már június közepén tudta a nemzetközi szövetség, de „érdekes módon” a közleményt csak közvetlenül az olimpiai megnyitó előtt adták ki.

Az érintettek közül Jelena Szoboljeva szólalt meg – összeesküvést emlegetve.

„Egyértelmű provokáció ez, célja, hogy az éremesélyeseket az olimpia előtt hidegre tegyék. Mindannyian jó eséllyel pályáztunk az érmekre. Visszautasítom az IAAF vádjait” – nyilatkozta a Kommerszant gazdasági napilapnak.

MINDEN, AMIT AZ OLIMPIÁRÓL TUDNI ÉRDEMES!

A Kommerszant és más lapok is katasztrófának tartják a doppingügyet.

„Még fel kell mérnünk a katasztrófa valódi méretét. Úgy tűnik, atlétanőink a túsz szerepét játsszák másnak a nagy játszmájában” – írja a Szport-Ekszpressz.

„Ennél nagyobb csapás nem is érhette volna az orosz olimpiai csapatot. A következmény? Nem lesz esély befogni aranyérmekben a kínaiakat és az amerikaiakat” – elemzett a Kommerszant.

Az oroszok 90 éremre számítottak a pekingi ötkarikás játékokon. Szoboljeva az egyik legnagyobb esélyesük volt, hisz a futónő 1500 és 800 méteren is a világ idei legjobb eredményét érte el.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik