Győri gyógyír az edzőnek

BERECZKY ATTILA, SZIRMAY GYÖRGYBERECZKY ATTILA, SZIRMAY GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2007.08.26. 00:00
Címkék
A debreceni AVE ásványvíz-kupát a KEK-győztes román Oltchim Valcea, a dunaújvárosi Kulcsár Anita-emléktornát a Győr nyerte meg. Mindkét helyszínen sokan voltak a lelátókon, és színvonalas csatákat láthatott a közönség.

Fináléhoz méltó hangulatban kezdődött a debreceni AVE ásványvíz-kupa aranymeccse, s a torna kiemelkedően legjobb összecsapását játszotta a házigazda DVSC-Aquaticum és a KEK-győztes Oltchim Valcea. Aki látta már Gheorghe Tadicot, a Valcea edzőjét (s egyben román szövetségi kapitányt) meccselni, az tudja, hogy számára minden mérkőzés háború – legyen szó felkészülési tornáról vagy a világbajnokság döntőjéről. A legendás tréner ezúttal sem finomkodott: üvöltözött tanítványaival, előbb csak cirku-szolt, majd öszszeveszett a játékvezetőkkel és a közönséggel, a mérkőzés végén pedig mosolygott. Mosolygott, mert újabb trófeát gyűjtött be BL-győzelemre törő csapata, s mert egy valóban remek mecscsen tesztelhette tanítványait. A nyári felkészülés alatt sokkal dinamikusabbá váló debreceni együttes minden tekintetben méltó partnere volt Európa egyik legjobb csapatának, sőt le is győzhette volna a románokat. A Valcea kapujában azonban ott volt Luminita Dinu (vannak, akik Hutupan néven ismerik), s mindent hárított. A Lokiban Orbán Annamária és a szerb beállós, Verica Nikolics nyújtott végig egyenletes teljesítményt, ám ez kevés volt a KEK-győztes ellen.

Dunaújvárosban kisebbfajta krimivel indult a második nap, amelyre még maradtak csoportmérkőzések. A Lada Togliatti–Cornexi-Alcoa-Auto Bahn meccset ugyanis a Győr nyerte! Megmagyarázzuk. Egyetlen eredmény, a háromgólos orosz siker jelentette volna az ETO döntőbe jutását, hiszen Róth Kálmán csapata három góllal kikapott a Cornexitől és néggyel megverte az oroszokat. A két csapat pedig megcselekedte, amit a győriek vártak, azaz 35–32-re nyert a Lada, s ezzel „jogot szerzett” arra, hogy az ötödik helyért játszhasson, míg az Audi ETO a döntőbe került. Az utolsó csoportmeccsen takarékos üzemmódban is legyőzte a Dunaferr a mezőny leggyengébb együttesét, az erősen tartalékos Buducsnoszt Podgoricát, s készülhetett a Győr elleni fináléra. A Fradié lett a bronzérem, miután a zöld-fehérek nagy csatában kerekedtek a Cornexi fölé. Szrnka Hortenzia hiába lőtt kilenc gólt, a fővárosiak egységesebbek voltak. A döntő az elmúlt évtized sok nagy csatáját idézte, hiszen a Dunaferr és a Győr évekig különmeccset vívott a bajnoki aranyéremért. Ezúttal nem sokáig kellett izgulniuk a szurkolóknak, hiszen az Audi ETO hamar eldöntötte a finálét. Öt perc telt el, amikor 7–0-ra vezetett a betegsége miatt hiányzó Róth Kálmán csapata (a vezetőedző távollétében Konkoly Csaba dirigált), s a villámrajt után is robogott az ETO. Nem sokat kellett várni az ökölvívásban kiütést jelentő rászámolásra, hiszen 12–2-nél tízig számoltak a Rábaparti szurkolók. A szünetig maradt a tetemes különbség, s az újvárosiak már csak kozmetikázni tudtak az eredményen (29-23). Így az ETO nyerte meg a Kulcsár Anita-emléktornát, pedig szombat reggel kevesen fogadtak volna arra, hogy a Győr egyáltalán bejut a fináléba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik