Cseh Lászlót meglepték

Orlay Zoltán jelenti HelsinkibőlOrlay Zoltán jelenti Helsinkiből
Vágólapra másolva!
2006.12.09. 00:38
Címkék
Az Európa-bajnokság második napján csupán egy, de annál kecsegtetőbb számban álltak rajthoz éremesélyes magyar versenyzők. Négyszáz vegyesen azonban a kirobbanó formában versenyző Luca Marin meglepte Cseh Lászlót, Verrasztó Dávid pedig délelőtti idejétől elmaradva negyedik lett.
Cseh László rendkívül csalódott volt, hogy ezúttal ?csak? ezüstérem jutott neki
Cseh László rendkívül csalódott volt, hogy ezúttal ?csak? ezüstérem jutott neki
MTI
Cseh László rendkívül csalódott volt, hogy ezúttal ?csak? ezüstérem jutott neki
Cseh László rendkívül csalódott volt, hogy ezúttal ?csak? ezüstérem jutott neki
Cseh László rendkívül csalódott volt, hogy ezúttal ?csak? ezüstérem jutott neki
MTI
Cseh László rendkívül csalódott volt, hogy ezúttal ?csak? ezüstérem jutott neki

Aki szemtanúja volt annak a küzdelemnek, amelyet péntek délelőtt négy – na jó, három – magyar vegyes úszó vívott a két – pontosabban: egy – döntős helyért, elismerően csettinthetett. De nézzük a részleteket, azokban rejlik a lényeg. Egy számban nemzetenként négy úszó indulhat. A döntőbe – s ahol van, az elődöntőbe is – azonban már csak ketten juthatnak tovább.

Adva van a 400 méteres vegyes úszás – Cseh László ússza a legjobb időt délelőtt, nem tudnak versenyre kelni vele a többiek. Rajta kívül indul még Kerékjártó Tamás, Verrasztó Dávid és Nagy Péter. Hármuk közül pedig csak egy lehet ott Cseh mellett a döntőben. Ezért a pozícióért kellett hármuknak megküzdeniük délelőtt. A második előfutamban a középső két pályán Verrasztó és Kerékjártó. A nevezési idők alapján „Karika” a jobb, ám a Verrasztó ifjak rengeteget fejlődtek az elmúlt időszakban. Pillangón Kerékjártó ment jobban, nem csoda, ez a legjobb száma, de Dávid sem maradt le fél testhossznál jobban. És a fél testhossz hátrányból ugyanekkora előny lett háton. Sőt a mellen is megmaradt, és hiába kapaszkodott Kerékjártó, a célban Verrasztó csaphatott boldogan a levegőbe: 4:07.47-es bődületes egyéni csúcsot úszott – egy hónappal ezelőtt még csak 4:09.58-at tudott Debrecenben az ob-n. Akkor, ott második lett. Az ajkai Nagy Péter megelőzte. Ő a következő futamban állt rajtkőre a tavalyi verseny ezüstérmese, az olasz Luca Marin mellett. Péter erősen kezdett, ám a táv második felén nem bírta az olasz tempóját, így saját legjobbjától elmaradva (4:10.61-gyel) negyedik magyarként kiesett. De hogy mit jelent az, hogy valaki a negyedik legjobb magyar? Azt, hogy a hatodik legjobb európai. Nagy Péter idejével ugyanis a hatodik helyen kerülhetett volna be bárki a 400 vegyes döntőjébe – mármint a külföldiek közül. Cseh László ugyanis hozta a legjobb időt (4:05.53), míg Marinon kívül csak a lengyel Lukasz Wojt furakodott be a magyarok közé. Említsük meg: a junior Európa-bajnok Kis Gergő nem is indult…

Délután aztán, ahogy lenni szokott, az úszók és az események felgyorsulnak. A rajtnál minden rendben, Cseh erősen kezd pillangón, 25 méter után már egy testhossz előnye van, Luca Marin lemaradt, de ő az elején le is szokott. Pillangón – úgy-ahogy – csak a kettes pályán úszó görög Drimonakosz tud a nyomukban lenni. Háton aztán ő is lemarad, és a várt nyugodt előnnyel fordul Cseh féltávnál, 0.43 másodperccel elmaradva saját világcsúcsától – Verrasztó az ötödik helyen. Előkerül az olasz Marin, neki van a mezőnyből a legjobb ideje ebben a mezőnyben, persze Laci után. Csak ő lehet veszélyes a magyar aranyra. Az előbb még sehol sem volt, 300 méternél már Cseh nadrágjánál szeli a habokat.

Még száz méter.

Gyorson Marin centiről centire megközelíti, az utolsó ötven méterre 0.1 másodperc marad Cseh előnyéből. Szokták mondani, mindig a hátulról érkező a kedvezményezett. Övé a lélektani előny. Vagy az élen haladóé a hátrány? Mindegy is, mert az utolsó hosszakon Marin szárnyakat kap, mintha repülne a víz fölött. Cseh ezt a rohamot nem tudja visszaverni. Az olasz az Európa-bajnok, nagyszerű egyéni csúccsal, 4:01.71-gyel nyer. Cseh László ezüstérmes (4:03.39 – volt jobb, lesz jobb).

Négyszáz vegyesen.

Elszoktunk tőle. (Verrasztó negyedik). Utoljára a 2003-as vb-n lett második ezen a távon, Michael Phelps mögött. Aztán az olimpián bronzérmes, de az csoda volt, mivel egy hónappal azelőtt tört el a bokája. Az olimpia óta veretlen 400 vegyesen.

Most kikapott.

Megesik. Kiváltképp, ha valaki nincs csúcsformában. Hiszen Turi György, Cseh edzője már szeptemberben – amikor kiderült, hogy részt vesznek az Eb-n – figyelmeztetett mindenkit, hogy bizony erre a versenyre nem hozza csúcsformába tanítványát. Nem lehet. Nincs rá idő, túl közel van a világbajnokság. Az a legfontosabb. Természetes, hogy a friss ezüstérmes csalódott. Pedig nincs miért. A legjobbak sem nyernek mindig. ---- V ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik