Dánia nem vétette el az utolsó lépést, Andy Möllerről pedig olyan fotó készült, hogy csak na!

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.06.26. 12:53
Dánok az Eb-trófeával (balról): Kim Christofte, Kim Vilfort, John Sivebaek és Peter Schmeichel kapus (Fotó: Getty Images)
Ha labdarúgó Európa-bajnokság és június 26., akkor csúcson a „dán dinamitok”! Az Eb-múltat videók segítségével újra átélni segítő sorozatunk mai epizódjában döntőbe jut Csehország és az angolok elleni klasszikus londoni csatát megnyerő Németország (1996), tizenkét évvel később Spanyolország, tesz egy lépést az aranyérem felé a 2021-es olasz nemzeti csapat, és bepillantunk Antoine Griezmann válogatott karrierjének gólokban leggazdagabb napjaiba.

 

 BEMELEGÍTÉS AZ UEFA-VAL – HÁROM EMLÉKEZETES GÓL A MÚLTBÓL 

(1992, Dánia–Németország 2–0) Határozott labdaszerzés Kim Vilforttól, pontos visszagurítás Flemming Povlsentől, és állítgatás nélküli, irgalmatlan nagy lövés John Jensen jobb lábából a kapu bal oldalába – ezzel a góllal került előnybe Dánia a göteborgi fináléban. A folytatás lejjebb.

(1996, Németország–Anglia 1–1) Ez a képsor is maradandó emlék, viszont erre szívesen emlékeznek a németek: a nagy lövést itt Andy Möller eresztette meg az angolok elleni elődöntő tizenegyespárbajának hatodik sorozatában, és mivel előtte Gareth Southgate hibázott, máris ünnepelhette pipiskedve a fináléba jutást.

(2008, Spanyolország–Oroszország 3–0) Másodszor találkozott egymással a két válogatott a tornán, de most az oroszok kihúzták kapott gól nélkül az első félidőt. A másodikat már nem: a bécsi elődöntő 50. percében Xavi, Iniesta, Xavi volt a labda útja, utóbbi közelről, bevetődve rúgta be a vezető gólt. A vége ugyanúgy háromgólos spanyol siker, mint jó két héttel korábban Innsbruckban (4–1).

A HÁROM GÓL VIDEÓJA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

A 2016-os magyar válogatott elköszön a drukkereitől Toulouse-ban (Fotó: Nemzeti Sport)

 MAGYAR SZÁL: A BELGÁK NEM ISMERTEK KÍMÉLETET 

(2016, Belgium–Magyarország 4–0) Sorozatunkban utoljára találkozunk a magyar válogatottal, amely, bár a bemelegítés közben elvesztette a megsérülő Kleinheisler Lászlót és a 10. percben hátrányba került – a gólt Toby Alderweireld fejelte –, a hajráig jól tartotta magát a Belgium elleni toulouse-i nyolcaddöntőben. Akkor aztán pillanatok alatt értékesített egy ziccert a percekkel korábban becserélt Michy Batshuayi, és lőtt egy szép gólt jó cselek után Eden Hazard. A végén még egy ellencsapás gólig futott Yannick Carrasco jóvoltából – Bernd Storck csapatának franciaországi útja súlyos vereséggel zárult.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

 EB-KLASSZIKUS: DÁNIA–NÉMETORSZÁG 2–0 

(1992) A göteborgi döntő napján már nem a „beugró” volt a dánokra leggyakrabban aggatott jelző, hanem inkább az „óriásölő”: a franciákat és az angolokat a csoportban szorították maguk mögé, a címvédő hollandokat az elődöntőben ejtették ki. A fináléban persze így is inkább a világbajnok németek számítottak esélyesebbnek. A dán kapusnak, Peter Schmeichelnek voltak is nagy védései (különösen Jürgen Klinsmann fejesét hárította hatalmas bravúrral a második félidőben), de szó sem volt egyoldalú meccsről, sőt! John Jensen fenti bombája már a 18. percben beakadt a német kapuba, és a hajrában Kim Vilfort is védhetetlen lövést küldött a bal alsóba.

Vilfort története könnyeket csalt a szemekbe: a Bröndby támadója a svédországi Eb alatt többször is hazautazott leukémiával kezelt kislánya, Line betegágya mellé. Így történt a döntő előtt is, azonban családja rábeszélésére a meccsre visszatért Göteborgba. Kislánya még láthatta édesapja nagy tettét, de néhány nappal később meghalt.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

Kim Vilfort (jobbra) lőtte az 1992-es Európa-bajnokság utolsó gólját (Fotó: Getty Images)

 EB-KLASSZIKUS: NÉMETORSZÁG–ANGLIA 1–1 

(1996) A németek négy évvel később is úton voltak a döntő felé, Matthias Sammer, Stefan Reuter és Thomas Helmer még mindig ott volt a kezdő tizenegyükben, sőt ott lett volna a londoni elődöntőben a csapatkapitány, Jürgen Klinsmann is, ha nem sérül meg egy körrel korábban. Alan Shearer már a 3. percben befejelte az angolok vezető gólját, a Klinsmann helyett a kezdőbe jelölt Stefan Kuntz egyenlítő gólja is viszonylag korán érkezett. Izgalmas, nagy csatát hozott a folytatás, a hosszabbításban az angolok kétszer is közel kerültek a második gólhoz, de Darren Anderton kapufát lőtt, Paul Gascogine pedig a kapu torkában centikkel lemaradt egy beadásról… A 120 perc lejártával Puhl Sándor játékvezető jelezte: jöhetnek a tizenegyesek. Az első öt körben mindenki a kapuba talált, a hatodik angol, a későbbi szövetségi kapitány, Gareth Southgate azonban nagyon gyengén lőtt, Andreas Köpke védett. Andy Möller nem finomkodta el a következőt, David Seaman kapujába bombázott – a németek jutottak be a döntőbe, Möller pedig sétálgathatott csípőre tett kézzel pipiskedve, felbosszantva az angol tábort.

A fotósok gyorsan meglátták a nagy lehetőséget Andy Möller peckes gólörömében (Fotó: Getty Images)

„Ekkor készültek pályafutásom leghíresebb fotói, ezekre kérték tőlem a legtöbb autogramot világszerte – emlékezett vissza évtizedekkel később Möller. – Paul Gascoigne megkérdezte tőlem, miért így ünnepeltem, mondtam neki, fogalmam sincs, ösztönösen jött. Nagyon büszkének éreztem magam, mert a tizenegyesemmel bejutottunk a döntőbe, ráadásul az angol csapatot a saját közönsége előtt győztük le. Igen, azt hiszem, a büszkeség megnyilvánulása volt.”

A VIDEÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

A TELJES 11-ESPÁRBAJ ITT!
 

 

 ÚTON A FINÁLÉ FELÉ: CSEHORSZÁG 

(1996, Franciaország–Csehország 0–0) Az angliai torna másik elődöntőjében, a manchesteri Old Traffordon a franciák jutottak közelebb a gólszerzéshez, Youri Djorkaeff révén kapufájuk is volt, de a négy kezdőjüket (Jan Suchopárek, Radoslav Látal, Pavel Kuka, Radek Bejbl) nélkülöző csehek kitartottak a tizenegyesekig (a franciáknak is voltak hiányzóik: a csapatkapitány Didier Deschamps sérülés, Christian Karembeu eltiltás miatt nem játszhatott). A szétlövés első öt sorozata lement hiba nélkül, a hatodikban Reynald Pedros lövését Petr Kouba kivédte – Miroslav Kadlec pedig élt a lehetőséggel, berúgta csapatát a fináléba.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

Petr Kouba így védte ki Reynald Pedros rosszul helyezett tizenegyesét (Fotó: Getty Images)

 ÚTON AZ ARANYÉREM FELÉ: SPANYOLORSZÁG 

(2008, Spanyolország–Oroszország 3–0) Tizenkét évvel később ugyanezen a napon jutott be a döntőbe a spanyol válogatott is. A két válogatott egyszer már összecsapott az alpesi Európa-bajnokságon, és ahogyan akkor Innsbruckban, most is viszonylag simán nyert Luis Aragonés csapata. Iniesta előkészítéséből Xavi lőtte az első gólt, majd Cesc Fabregas készített elő egyet Dani Güizának, egyet David Silvának. Fabregas még az első félidőben váltotta David Villát – a spanyolok akkor már sejtették, hogy a megsérülő gólgyárosra nem számíthatnak a németek elleni fináléban.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

Sokféleképpen lehet ünnepelni egy győzelmet, Xavi például a tartalék kapus, Andrés Palop karjában találta magát (Fotó: Getty Images)

 ÚTON AZ ARANYÉREM FELÉ: OLASZORSZÁG 

(2021, Olaszország–Ausztria 2–1) Az összeurópai tornán ez még csak a nyolcaddöntő első játéknapja volt, és a squadra azzurra először mozdult ki Rómából: a három hazai győzelem után Londonban várt rá az osztrák válogatott. Franco Foda csapata szívós ellenfélnek bizonyult, a hosszabbításban Sasa Kalajdzic megszakította az olaszok immár 1168 perce tartó, kapott gól nélküli sorozatát, de, fájdalom, fejese csak szépítésre volt elég: két csereember, Federico Chiesa és Matteo Pessina egy-egy közeli lövésével már 2–0-ra vezetett Roberto Mancini csapata.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

Federico Chiesa ezt az ítéletet nem érti (Fotó: Getty Images)

 EGY KARRIER NAGY NAPJA: ANTOINE GRIEZMANN 

(2016, Franciaország–Írország 2–1) ANTOINE GRIEZMANN a válogatott pályafutása első két évében hét gólt szerzett, majd a franciaországi Európa-bajnokságon nem egészen egy hónap alatt majdnem ugyanannyit, hatot. Kivételesen termékeny időszak volt ez a karrierje során: fejelt egy gólt az albánoknak, ezt követően jött a mostani, íreknek szórt dupla (egy újabb szép fejes, valamint egy jól helyezett lövés négy perc leforgása alatt – pocsék első félidő után, amelyet Griezmann beszámolója szerint nagy kiabálás követett az öltözőben…). A következő napokban látunk tőle további hármat – hat góllal ő lesz a torna gólkirálya, igaz, a döntőbeli vereség elhomályosítja az egyéni diadalt. A két évvel későbbi világbajnokságon négy gólig jut, holtversenyben a második helyen végez a góllövőlistán, viszont csókolgathatja a Világkupát – azt követően, hogy a horvátok elleni fináléban ő maga is a kapuba talál. Több mint 130 meccsével és 40-nél több góljával a francia válogatott történetének legjobbjai közé tartozik, ám amiben ő a legerősebb, az az előkészítés: asszisztjainak száma 35 felett jár, ez francia rekord.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

Antoine Griezmann hat, Dimitri Payet három gólt szerzett a 2016-os Európa-bajnokságon (Fotó: Getty Images)

 NEKIK IS NAGY NAPJUK VOLT 

(2004, Svédország–Hollandia 0–0) A hollandok korszakos kapusa, a 130-szoros válogatott EDWIN VAN DER SAR már maga mögött tudott egy-egy elvesztett Eb-tizenegyespárbajt 1996-ból és 2000-ből, mire elérkezett a pillanat, hogy megnyerjen egyet. A farói negyeddöntőben először Zlatan Ibrahimovic hibázott a svédek részéről (Ibra a kapu fölé bombázta a labdát), majd a hatodik sorozatban Olof Mellberg is rontott – a csapatkapitány lövését már Van der Sar védte ki. A hollandok sorozatban négy tizenegyespárbajt vesztettek el nagy tornán (hármat Eb-n, egyet vb-n), ezt a sötét szériát sikerült lezárniuk.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

Edwin van der Sar kivédte az utolsó svéd tizenegyest, Arjen Robben pedig belőtte az utolsó hollandot (Fotó: Getty Images)

(2016, Németország–Szlovákia 3–0) Nem számítva a szétlövéseket, az Eb-történelemben először fordult elő, hogy a német válogatott tizenegyest rontott (Mesut Özil lövését kivédte Matús Kozácik), de ez most belefért. JÉROME BOATENG kapáslövésével akkor már vezettek a németek: a védőnek ez volt az egyetlen gólja 76 mérkőzéses válogatott pályafutása során! Később Julian Draxler kétszer is villant: előbb előkészített egy gólt Mario Gómeznek, majd maga húzott be egyet közelről, látványos mozdulattal.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

Julian Draxler és Jerome Boateng sokat tett a német győzelemért (Fotó: Getty Images)

(2021, Dánia–Wales 4–0) KASPER DOLBERG ismerős terepre érkezett, az Ajax játékosaként négy évet lehúzott az amszterdami Johan Cruyff Arénában; nos, otthon is érezte magát, két góljával ő alapozta meg a nyolcaddöntőbeli kiütést. A dánok az utolsó csoportmeccsükön négyet rúgtak az oroszoknak, a végjátékban Joakim Maehle és Martin Braithwaite gondoskodott arról, hogy megint meglegyen a négyes.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

Kasper Dolberg: Belőttem, jöhettek ünnepelni (Fotó: Getty Images)

 EB-EREDMÉNYEK – JÚNIUS 26. 
EB 1992, SVÉDORSZÁG
DÖNTŐ
Göteborg: Dánia–Németország 2–0

EB 1996, ANGLIA
ELŐDÖNTŐ
Manchester: Franciaország–Csehország 0–0, 11-esekkel 5–6
London: Németország–Anglia 1–1, 11-esekkel 6–5

EB 2004, PORTUGÁLIA
NEGYEDDÖNTŐ
Faro/Loulé: Svédország–Hollandia 0–0, 11-esekkel 4–5

EB 2008, AUSZTRIA ÉS SVÁJC
ELŐDÖNTŐ
Bécs: Oroszország–Spanyolország 0–3

EB 2016, FRANCIAORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ
Lyon: Franciaország–Írország 2–1
Lille: Németország–Szlovákia 3–0
Toulouse: Magyarország–Belgium 0–4

EB 2021, EURÓPA
NYOLCADDÖNTŐ
Amszterdam: Wales–Dánia 0–4
London: Olaszország–Ausztria 2–1, h. u.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik