Teljes a kollekció a nyitányon

Orlay Zoltán jelenti HelsinkibőlOrlay Zoltán jelenti Helsinkiből
Vágólapra másolva!
2006.12.08. 00:40
Címkék
Az Európa-bajnokság első napján mindenfajta éremből gyűjtöttek a magyarok. Cseh László esélyeshez méltóan szerezte meg az aranyat 200 méter vegyesen, ahol Kerékjártó Tamás a harmadik lett. Boulsevicz Beatrix ezüstérmet nyert 200 méter pillangón.
Cseh Lászlóban ezúttal sem csalódtunk, 200 méter vegyesen valóra váltotta aranyesélyét
Cseh Lászlóban ezúttal sem csalódtunk, 200 méter vegyesen valóra váltotta aranyesélyét
Meggyesi Bálint
Cseh Lászlóban ezúttal sem csalódtunk, 200 méter vegyesen valóra váltotta aranyesélyét
Cseh Lászlóban ezúttal sem csalódtunk, 200 méter vegyesen valóra váltotta aranyesélyét
Cseh Lászlóban ezúttal sem csalódtunk, 200 méter vegyesen valóra váltotta aranyesélyét
Meggyesi Bálint
Cseh Lászlóban ezúttal sem csalódtunk, 200 méter vegyesen valóra váltotta aranyesélyét

Nem mondhatni, hogy a finneket túlságosan lázba hozza a rövid pályás Európa-bajnokság. A taxisofőr ugyan állítja, az úszás példátlanul népszerű hazájában, ám kilóg a lóláb, mert kiderül: egy nappal a rajt előtt nem tudja, hogy Európa legjobb úszói – no jó, néhányan hiányoznak – négy napon keresztül a dallamos nevű Mäkelänrinne uszodában versengenek. A pesti dugókon edződött ember számára szinte kihaltnak tűnik Helsinki belvárosa, és a margitszigeti nyári Európa-bajnokság tömött tribünjeihez szokott szemnek is furcsa a néhol foghíjas lelátó.

Vizes menü

Előfutamok, 9.00. Férfiak: 50 m hát, 400 m vegyes (Cseh László, Kerékjártó Tamás, Nagy Péter, Verrasztó Dávid), 100 m gyors. Nők: 50 m pillangó, 100 m vegyes (Dara Eszter, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna), 200 m mell, 4x50 m gyors váltó.
Elődöntők, 17.30 Férfiak: 50 m hát, 100 m gyors. Nők: 50 m pillangó, 100 m vegyes.
Döntők. Férfiak: 400 m vegyes, 100 m mell, 100 m pillangó, 50 m hát. Nők: 800 m gyors, 50 m pillangó, 200 m mell, 100 m gyors, 100 m hát (Szepesi Nikolett), 50 m pillangó, 4x50 m gyorsváltó
A fontos persze itt is az, ami a medencében történik. Az első napi magyar menü parádés: három döntőben öt magyar. Természetesen az élre kívánkozik a férfi 200 vegyes. Ha vegyes, akkor pedig Cseh László. Az ötösön. Bizony, az ötösön, nem a négyesen. Ott Kerékjártó Tamás úszik. Délelőtt ő volt a leggyorsabb. Egy századdal előzte meg Cseh Lászlót és másféllel vagy még többel a többieket. A rajtot ő kapja el a legjobban, de nem tart sokáig az előny. Jön Cseh. Ő szereti korán dűlőre vinni a dolgot. Most is így tesz. Ötvennél fél másodperc az előnye, Kerékjártó a litván Vytautas Janusaitisszal egyszerre ér a fordulóhoz.

Jön a hát, Cseh egyik kedvence. Nyúlik is szépen a távolság közte és a mezőny között. Ki lesz a második? Nyáron Kerékjártó az olasz Alessio Boggiatóval meccselt Cseh mögött, s három századdal lecsúszott az ezüstről. Ezúttal a litván pályázik a második helyre, tavaly megszerezte. Most is van fél testhossz fórja Kerékjártó előtt. Mire a gyorsra fordulnak, elkezdik vésni Cseh László nevét az emléktáblára – hacsak nem vésték már a verseny előtt bele. Megtehették volna… Cseh a célban, az ideje: 1:54.43.

Vízcseppek

Az Európa-bajnokság legidősebb indulója a 33 éves olasz Christiana Chiuso, utána a szlovák Martina Moravcová következik, aki már az első, 1996-os Eb-n is rajthoz állt. Azóta 19 alkalommal győzött, 100 méter pillangón – ezen a távon címvédő – zsinórban hatszor, összesen hétszer állt a dobogó tetején.

Egymilliárd ember kísérte figyelemmel világszerte a nyári budapesti nagymedencés Európa-bajnokságot – derült ki az Európai Úszóliga (LEN) tájékoztatóján, amelyen Gergoes Kiehl, a szervezet szóvivője nem felejtette el hangsúlyozni, mekkora siker volt a margitszigeti kontinensviadal.

Montenegró mint a legújabb LEN-tagország egy úszóval (Martina Kuc) nevezett az Eb-re, a másik egytagú csapatot Örményország állította ki (Mihail Kolojan).

Négy számhalmozó van az idei mezőnyben. Az olaszoknál Massimiliano Rosolino és Alessia Filippi, mellettük a dán Christ Christiansen és a román Octavian Gutu próbálkozik hat-hat versenyszámban.

Sorozatban hatodszor védheti meg Európa-bajnoki címét a szlovén Peter Mankoc. A sprinter 2000 óta veretlen 100 méter vegyesen, természetesen az idén is ő a favorit a számban, amelyben búcsúzik minden idők legjobb finn úszója, Jani Sievinen.
Morog valamit a bajúsza alatt, közben a többiek is beérnek. Janusaitis második, simán. Nagyon jön a hatoson a görög Joannisz Kokkodisz, vajon látja-e Kerékjártó? Lesz-e két magyar a dobogón? Nyáron a Margitszigeten volt. Cseh Laci és Kerékjártó. Nagyon jön a görög, a célba egyszerre zuhannak, szemmel nem lehet eldönteni, mindenki a kijelzőt figyeli, amelyen megjelenik: 3. Kerékjártó Tamás HUN 1:57.12. Huh… – négy századdal előzte meg a görögöt.
De nézzük a boldog győztest, aki nem teljesen elégedett: „Egy kicsivel jobb időt vártam. Hogy mit morogtam a célba érkezéskor? Azt inkább nem mondanám el.

Csalódott nem vagyok, de azért szerettem volna egy kicsit jobbat úszni. Nem baj, majd holnap négyszázon” – így a bajnok.
Nincs mese, maximalista. Edzője, Turi György is az. Emellett persze mindig a földön jár, és amit mond, az be szokott jönni.
„Ezúttal ez volt a realitás, Lacika azt úszta, amit vártam. Győzni jöttünk, győztünk” – mondja.
Így megy ez.

Boulsevicz Beatrix is nyert. Legyőzte nyári önmagát. Azt a lányt, aki 200 pillangón világcsúcsrészidőn belül úszott 140-ig a Margitszigeten. Aztán elfáradt, és hárman lehajrázták. Le volt törve. Eltaktikázta magát. Tudta, nem keresett kifogást. Most felszabadultan áll a rajthoz. Edzője, Selmeci Attila szerint sokkal nyugodtabb, mint a nyáron volt, ám vigyáznia kell. Nem szabad lemaradnia, de a túl erős kezdés is visszaüthet. Vissza is fogja magát. Száz méter után vezet, de a részideje elmarad a tervezettől. Túl óvatos? Csudát, pontosan tudja, mit csinál. A mellette lévő lengyel Otylia Jedrzejczak féltávnál ötödik sebességbe kapcsol. Ötven méter alatt majd’ egy másodpercet ver Boulseviczre, aki nem megy vele. Tudja, a lengyel még nagy falat neki. Ezúttal nem viszi el a szíve, mint a nyáron. Nyugodtan tartja második helyét. Az ötösön az év junior Európa-bajnoka, a brit Dickons, aki 175-nél egy utolsó próbát tesz, akárcsak a hetesen az olasz Giacchetti, de a magyar lányban is maradt tartalék, könnyedén veri vissza a próbálkozásokat. Jedrzejczak Európa-csúccsal győz. Boulsevicz Beatrix második. Boldog második, a díjátadó-pódiumon már fülig ér a szája, úgy veszi át az ezüstérmet.

„Óvatosan kezdtem, nagyon el akartam kerülni azt a hibát, amelybe a nyáron estem – mondja a díjátadás után. – Azzal tisztában voltam, hogy Jedrzejczakot nem tudom megverni, de hogy Európa-csúcsot úszott, azon meglepődtem. Most nagyon boldog vagyok…”
Jutott még öröm a három érmen kívül is az első napra. Verrasztó Evelyn szolgáltatta, aki 200 vegyesen – csak beugró száma! – ötödik lett, 2:12.32-es, új országos csúccsal. Fejlődött egy év alatt vagy öt másodpercet. És a fő száma (200 hát) még hátravan. ---- 1 ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik