A boldogság centiken múlhat

Borbola Bence, Benkő GáborBorbola Bence, Benkő Gábor
Vágólapra másolva!
2006.09.29. 23:52
Címkék
Két életveszélyes csatár. Ibrahim Sidibe és Sitku Illés az elmúlt szezonban összesen huszonkilencszer talált be az ellenfelek kapujába, míg a mostani bajnokságban egyelőre hat találatnál járnak. A Loki szenegáli támadója kétszer, Sitku Illés pedig négyszer volt eredményes. A Debrecen–Fehérvár rangadón sok múlhat a csatárokon…
Ibrahim Sidibe: Tizenöt gól kell!

Ibrahim Sidibe jól tudja, Miroslav Beránek tanácsait illik megfogadni
Ibrahim Sidibe jól tudja, Miroslav Beránek tanácsait illik megfogadni
Mirkó István
Ibrahim Sidibe jól tudja, Miroslav Beránek tanácsait illik megfogadni
Ibrahim Sidibét mindenki szereti Debrecenben. A mindig mosolygós szenegáli a pályán nem ismer kegyelmet, minden idegszálával a góllövésre koncentrál, hajt, küzd, ha pedig kell, a saját tizenhatosán belül szerel. A civil életben szinte mindenkihez van egy kedves szava, közvetlenségével gyorsan belopta magát a Loki szurkolóinak szívébe. A légiós a legutóbbi fordulóban Tatabányán 2–1-re elveszített mérkőzésen csak helyzetekig jutott, a Fehérvár ellen azonban már ennél többet szeretne: újra gólt lőni.

„Ez nem lesz könnyű, hiszen a Fehérváré az egyik legmasszívabb védelem az élvonalban – mondta Ibrahim Sidibe. – A Tatabánya ellen túl sok helyzetet puskáztunk el, így természetes volt, hogy vereség lett a vége. Szombaton viszont nem hibázhatunk: minden bizonnyal kevesebb lehetőségünk lesz, amelyekből gólt, gólokat kell lőnünk.”

A Loki 26 éves támadója ez idáig a bajnokságban nem nagyon találta a góllövő cipőjét, két gólja ellenére azonban amondó: jó formában van, és előbb-utóbb belelendül a góllövésbe is.

„Az elmúlt szezonban tizenöt gólig jutottam, ennél alább az idén sem szeretném adni – tette hozzá a Loki támadója. – Egyáltalán nem érzem rossz formában magam, csak mostanában a kapufa éléről inkább kifelé pattannak a labdák. Egy csatárnál mindig különösen nagy jelentősége van a szerencsének. Centimétereken múlhat a boldogság.”

A támadó a Fehérvár ellen már csak azért is szeretne a kapuba találni, mert ha a szenegáliak szövetségi kapitánya, Henryk Kasperczak postázza számára a Burkina Faso elleni, október 7-ei Afrika-kupa-selejtezőre szóló meghívót, önbizalommal telve szeretne hazautazni.

„Mostanában nem beszéltem a kapitánnyal, ám legutóbb elégedett volt velem, már nagyon várom, hogy megérkezzen a meghívó – jegyezte meg Ibrahim Sidibe. – A szenegáli válogatottnál hét-nyolc kitűnő képességű támadó van, remélem, Henryk Kasperczak ezúttal is számít rám. Már csak azért is jó lenne ismét a válogatottban játszani, mert így újra láthatnám a családomat.”

Ibrahim Sidibe a mérkőzések előtti estét szereti nyugodtan eltölteni, általában zenét hallgat vagy televíziót néz. Így volt ez a Fehérvár elleni mérkőzés előestéjén is: most hip-hop stílussal hangolódott a góllövésre.

„Imádom a jó zenéket. Szívesen meghallgatok mindent, ám a kedvencem a hip-hop. Ám ha technót hallok, nyomban csatornát váltok. Az nem az én műfajom. A zenével jól ki tudok kapcsolódni, remélem, a péntek esti koncentrálásnak is meglesz a haszna, és a Fehérvár ellen tényleg betalálok a kapuba.”

----
Sitku Illés 15 gólt szerzett az előző bajnokságban, és ha azt vesszük alapul, hogy az ősszel már négynél tart, ebben az idényben akár túl is szárnyalhatja a legutóbbi termést. A probléma az, hogy bár az FC Fehérvár támadója az utóbbi hetekben nincs rossz formában, az előző három fordulóban nem volt eredményes. A Debrecen elleni meccs ebből a szempontból is vízválasztó lehet a számára. Vajon így lesz-e?

„Nincs garantált válaszom erre a kérdésre – vágta ki magát Sitku Illés, aki korábban a Lokiban is futballozott. – Természetesen arra törekszem, hogy betaláljak majd Csernyánszki Norbert kapujába, hiszen már nekem is hiányzik a gólöröm, de ennél sokkal fontosabb, hogy a csapat jó eredményt érjen el.”

S hogy mi számít jó eredménynek a bajnok otthonában?

A fehérvári csatár erre sem válaszolt egyértelműen.

„Egy játékos jobban teszi, ha minden meccsen, minden körülmény között a győzelemre tör. A csapattal együtt úgy készülök, hogy elhozzuk a három pontot Debrecenből, noha nyilvánvaló, hogy ez nem könnyű feladat. Dicsérhetném az ellenfelet, de hát mindenki tisztában van azzal, mire képes. A mi helyzetünket tovább nehezíti, hogy az előző fordulóban a Tatabánya megverte a Lokit, amely most így még inkább nyerni akar. Ráadásul az előző idényben több parázs meccset játszottunk egymás ellen, ezért a két együttes találkozói immár presztízscsaták. A debreceni stadion atmoszféráját jól ismerem, hiszen magam is futballoztam ott. Tudom, hogy a közönség akkor is képes belehajszolni a kedvenceit a sikerbe, ha történetesen nem megy a csapatnak. Szerintem megpróbálja ezt most is, de nekünk nem szabad megijednünk a hangulattól. Győzni megyünk a Debrecenbe, ám nem állítom, hogy a döntetlennel elégedetlen lennék. Majd meglátjuk.”

Érdekes meccs lesz, mert az FC Fehérvár nem kezdte jól a bajnokságot, és hamar kiesett az UEFA-kupából is. Az utóbbi hetekben azonban már egyre jobb teljesítményt nyújt. A tavaszi formájától azonban még messze van.

„Elismerem, még mindig nem játszunk úgy, ahogy korábban – mondta önkritikusan Sitku Illés. – Azonban az apró sikerek, kis győzelmek után egyre jobb a hangulat az öltözőben és az edzéseken. Arról nem beszélve, hogy az önbizalmunk is erősödik. Ez pedig elegendő lehet arra, hogy ne valljunk kudarcot a hazai pályán esélyesebb Debrecen ellen sem.”

Sok múlhat a taktikán. Ezt maga Sitku Illés vetette fel.

„Veszélyes stratégia lenne a részünkről, ha felvállalnánk a nyílt támadófutballt a Loki pályáján. A DVSC otthon nagy nyomás alatt tartja vendégeit, ránk is ez vár. Hátul Kuttor Attiláék remélhetőleg megoldják majd a védekezést, az előreadott labdával pedig megpróbálok többek között én is érvényesülni. Igyekeznünk kell a földön tartani a labdákat, fontos, hogy pontosak legyenek a passzok, és akkor lehet keresnivalónk.” ----
Meccsmérleg:
2005-20063-1
2000–20012–0
1999–20000–0
1991–19921–3
1990–19910–0
Pénzbüntetés a durcáskodásért

Hazai veretlenségét a Honvéd elleni meccsen is meg szeretné őrizni Sisa Tibor együttese. A vezetőedzőnek azonban gondot jelent, hogy a csatársorban Nagy Tamás sérülés, Rostand Kouemaha pedig eltiltás miatt nem léphet pályára. Pozitívum lehet viszont, hogy az elmúlt fordulóban a hálóba talált a védőből támadóvá előlépő kameruni Edouard Ndjodo. A héten a Bp. Honvéd ügyvezetősége döntött Budovinszky Krisztián és Hercegfalvi Zoltán ügyében. Előbbit a REAC elleni találkozón begyűjtött piros lapja, utóbbit pedig a Monor elleni kupamérkőzésen történt viselkedése miatt vonták kérdőre. Mindketten pénz-, illetve egyéb büntetést kaptak.

----
Meccsmérleg:
2005–20064–0
Sztrájkolnak a szurkolók

A REAC elleni mérkőzésen a nyugati szektort már megnyitják a szurkolók előtt (ezt az MLSZ fegyelmi bizottságának döntése értelmében kellett lezárni egy mérkőzésre), de a B-közép a hírek szerint még két hazai mérkőzésen nem segíti szervezett szurkolással a csapatot. Bárányos Zsolt a múlt héten mutatkozott be a rákospalotai szurkolóknak a Sopron elleni 3–1-es vereség alkalmával. A héten a fedezet nagyobb terhelést kapott az edzéseken, s mivel jelentkezett nála az ilyenkor természetes izomfáradtság, Aczél Zoltán vezetőedző a Pécs ellen várhatóan csak a kispadra ülteti le.

----
Meccsmérleg:
A két csapat még nem találkozott egymással.
Nézőcsúcs a liláknak köszönhetően

Nagy várakozás előzi meg az újpestiek paksi vendégjátékát, jó idő esetén biztosan megdől a DVSC elleni négyezres nézőcsúcs. Vírusos megbetegedés miatt nem volt gondtalan a paksiak felkészülése, a szerdai, mohácsi edzőmeccsen (5–0) azonban már szinte mindenki pályára lépett. Az Újpest argentin légiósa, Lucas Cariati immár teljes értékű munkát végez, sőt hétfőn pályára lépett a lila-fehérek juniorcsapatában is. A támadó szombaton, a Megyeri útiak paksi vendégjátékán akár már a kispadra is leülhet.

----
Meccsmérleg:
2005–20061–3
2004–20050–1
1980–19811–1
1977–19781–0
1976–19772–1
Sipeki István marad

Prukner László edző úgy tervezi, hogy a védekezésben az előző két mérkőzésen jeleskedő új szerzeményt, a szerb Admir Suljicsot egy sorral hátrább szerepelteti. Még mindig nem érkezett meg Suljics honfitársának, Bojan Bozsovicsnak a papírja Lengyelországból, így az MLSZ nem tudja kiadni a játékengedélyét. A diósgyőri csapat jelenleg talán legértékesebb játékosa, Sipeki István továbbra is piros-fehérben rúgja a labdát. A középpályás az elmúlt napokban próbajátékon vett részt egy izraeli első osztályú együttes edzésén, de mivel védekező középpályást kerestek, az üzletből nem lett semmi.

----
Meccsmérleg:
2005–20062–0
2004–20053–0
2003–20042–0
2002–20030–0
2001–20020–0
A legjobb Loki léphet pályára

Hosszú idő után először számíthat a DVSC-TEVA vezetőedzője minden játékosára. Csütörtökön már azok is edzettek, akik korábban kisebb-nagyobb sérülésekkel bajlódtak, ráadásul eltiltott sincs a csapatban. Így Miroslav Beránek kedve szerint keverheti a kártyákat, azaz az általa elképzelt legideálisabb összeállításban küldheti pályára együttesét. A vendégeknél Koller Ákos és Horváth Gábor hosszú időre kidőlt a sorból, ráadásul a héten – magas lázra hivatkozva – többen beteget jelentettek, így rájuk sem számíthat Csertői Aurél; a fehérváriak ennek ellenére szeretnének pontot rabolni Debrecenből.

----
Meccsmérleg:
1999–20000–5
1998–19991–2
1997–19981–0
1996–19971–4
1995–19962–1
Készül az internetes honlap

Csupán az újonc Dunakanyar-Vácnak nincs honlapja az élvonalban szereplő csapatok közül. Bár a portál készítése már egy hónapja zajlik, egyelőre nem tudnak információhoz jutni a váci szurkolók. A legújabb ígéret szerint két-három hét múlva készül el a klub internetes oldala. Az MTK-ból Pollák Zoltán sérülése miatt kihagyja a Vác elleni bajnoki mérkőzést. Az egyszeres válogatott védőnek a heti felkészülés során kiújult a bokasérülése, így rá biztosan nem számíthat Garami József szakmai igazgató.

----
Meccsmérleg:
2005–20060–1
2004–20051–2
2003–20042–1
2002–20032–2
2002–20032–2
2001–20022–0
Brazil focistát tesztelnek

Horváth András a debreceni Sándor Tamás társaságában – a soproni csapatot öltöztető sportszergyártó cég meghívására – a cég 2007-es sportkollekciójának bemutatójára Münchenbe utazott. Kint előbb fotózáson, majd filmforgatáson vettek részt. A Zalaegerszeg hétközi edzőmérkőzésén a Nagykanizsa ellen szerepet kapott Simon Antal együttesében a brazil Leonardo Deus Santos, aki korábban játszott többek között a Borussia Dortmundban is, és legutóbb a dán első osztályban futballozott. Sorsáról a jövő hét elején dönt a vezetőség.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik