„Nagy kihívás a DVSC-vel aranyat nyerni”

Polgár László, V. G.Polgár László, V. G.
Vágólapra másolva!
2006.08.13. 22:55
Címkék
Amint arról már beszámoltunk, a lemondó Supka Attila helyét Miroslav Beránek foglalja el a DVSC-TEVA kispadján. A legutóbb a cseh válogatott másodedzőjeként ténykedő szakember munkáját Fieber Péter segíti majd, ő vasárnap adott interjút lapunknak. A páros szerdán érkezik Debrecenbe és csütörtökön tartja első edzését, a klub vezetői hivatalosan akkor mutatják be a 2007. december 31-ig aláíró trénereket.
Vasárnap lévén, az átlagosnál kissé nehezebb volt kapcsolatot teremteni a szlovákiai magyar Fieber Péterrel, aki az elkövetkező időszakban – szerződése szerint 2007 végéig – segíti majd a cseh Miroslav Beránek munkáját a DVSC-nél. A Loki új másodedzőjét végül otthonában sikerült elérnünk, s a szakember rögtön nyomatékosította, hogy rendkívül örül a felkérésnek.

– Korábban a Rapid Bratislavánál, aztán Szenicén és Dunaszerdahelyen edzősködött. Milyen érzésekkel lát munkához Debrecenben?
– Hogy milyen érzésekkel? Már alig várom, hogy Miroslavval elkezdjünk dolgozni! Hiszen a DVSC, mint kétszeres bajnokcsapat, ránk is nagy hatást gyakorol – mondta Fieber Péter. – Optimistán készülünk Debrecenbe, s nem is lehet más célunk, mint az újabb bajnoki cím megszerzésére.

– Az első helynél lejjebb nem adják?
– Mondjuk így: nem szívesen adnánk. De az a minimum, hogy a Loki olyan helyen végezzen, amely feljogosítja arra, hogy ha a Bajnokok Ligájában nem is, az UEFA-kupában rajthoz állhasson.

Fieber Péter (kék-fehérben) korábban csak játékosként találkozott újdonsült fônökével, Miroslav Beránekkel
Fieber Péter (kék-fehérben) korábban csak játékosként találkozott újdonsült fônökével, Miroslav Beránekkel
Fieber Péter (kék-fehérben) korábban csak játékosként találkozott újdonsült fônökével, Miroslav Beránekkel
– Figyelemmel követte a magyar futball történéseit az elmúlt évek során?
– Természetesen. Ráadásul, mivel pozsonyi vagyok, földrajzilag is közel áll hozzám a magyar labdarúgás. Arról nem is beszélve, hogy korábbi szlovákiai együtteseimmel is számtalan edzőmérkőzést játszottunk magyar gárdák ellen, tehát úgy érzem, amit tudni érdemes, azzal tisztában vagyok.

– Találkozott-e már Miroslav Beránekkel?
– Edzői karrierem során még nem dolgoztam vele, viszont a pályán, vagyis játékosként többször is találkoztunk.

– Ha már a játékos-pályafutását érintőlegesen említette: ha statisztikáink nem csalnak, a csehszlovák válogatottban is szerepelt, mi több, az 1990-es olaszországi világbajnokságra a nemzeti együttes tagjaként utazott el.
– Ez igaz, összesen nyolcszor játszottam a válogatottban. Hozzáteszem: úgy érzem, kaphattam volna több lehetőséget is, de abban az időben érdekes válogatási elvek érvényesültek, s talán emiatt ragadtam le mindössze nyolc szereplésnél. Vagy talán ha abban az időben nem Dunaszerdahelyt választom, másképp is alakulhatott volna válogatottbeli pályafutásom. Bánkódni azonban nem bánkódom, különben is: nagy kihívás a DVSC-vel aranyat nyerni. ---- Bernáth Csaba:
– Miroslav Beránek szerződtetése mutatja, hogy megfontolt döntést hoztak a vezetők, amikor rá esett a választásuk. Ahogy Szima Gábor is mondta, felkészült edzőt szerettek volna Debrecenbe hozni, és azt gondolom, ez sikerült is. Aki a cseh válogatottnál négy évig dolgozott eredményesen, rossz szakember nem lehet. Remélem, tudunk tőle újat tanulni, és sikerre vezeti a Lokit.

Csernyánszki Norbert:
– Mindenféleképpen pozitívnak értékelem Miroslav Beránek érkezését. Az eredményei önmagukért beszélnek. Bízom benne, át tudja adni azt a tudást és mentalitást, ami a csehekre jellemző, és remélem, vele is olyan sikeresek leszünk, mint Supka Attilával. Annak egyébként nagyon örülök, hogy Mező József kapusedző a szakmai stáb tagja marad.

Dombi Tibor:
– Az újságból tudtam meg, hogy ki lesz a vezetőedző. Biztos vagyok benne, hogy kiváló szakemberről van szó, elvégre a cseh válogatott a világ elitjéhez tartozik. Kíváncsian várom, miként dolgozunk együtt, de azt hiszem, az érdemi munka nem változik majd. Viszont az apróságokon is sok múlhat.

Komlósi Ádám:
– Nem az én dolgom eldönteni, hogy jó vagy rossz választás-e Miroslav Beránek. Mindenesetre én is kíváncsian várom, milyen szakember valójában.

Ibrahim Sidibe:
– Csak az újságokból tudtam meg, ki lett az edző. Nem ismerem Miroslav Beráneket, de ahogy olvastam, eddigi csapatainál sikeres volt. Meglátjuk, mire jutunk együtt. Remélem, minden rendben lesz, és vele is megnyerjük a bajnokságot. ----
Miroslav Beránek nem bőbeszédű ember, beszélgetésünk alkalmával igencsak szűkszavúan fogalmazott. Amikor a DVSC új trénerét arról faggattuk, miként képzeli el munkáját új csapatánál, így válaszolt: „Egyelőre még várjunk a bővebb beszélgetéssel, mivel a debreceniek elnökével, Szima Gáborral úgy egyeztünk meg, hogy a hivatalos bemutató sajtótájékoztatón informálom az elképzeléseimről a közvéleményt. Bár tudom, hogy ez csak néhány nap múlva esedékes, ehhez mindenképpen tartani szeretném magam.”

Ezt tudomásul véve annak azért utánajártunk, hogy a tréner a nyár előtt, még a cseh válogatott asszisztenseként kapott felkérést az osztrák első ligás Paschingtól, amelyet azonban a közelgő németországi világbajnokság miatt visszautasított. Miroslav Beránek tehát első külföldi munkavállalására készül edzőként, elképzeléseiről pedig jóval többet csak a csütörtöki hivatalos tájékoztatón tudhatunk meg. A szakember kluboknál eltöltött korábbi tevékenységéről csupán anynyit, hogy legutóbb a Slavia Prahánál dolgozott, s 2003 végén állt fel a fővárosi csapat kispadjáról. ---- Szalma József segítségével kerülhetett cseh edző a Lokihoz

Az átlagos futballszurkoló sokszor talán nem is tudja, hogy egy-egy játékos vagy éppenséggel edző szerződtetése milyen komoly előkészületekkel és háttérmunkával jár. Ismeretek és kapcsolatok, no meg alapos szervezőmunka nélkül aligha köttethetnek meg olyan megállapodások, mint most például Miroslav Beránek esetében. Szalma Józsefet, a cseh szakember szerződtetésében közreműködő menedzsert kértük, hogy engedjen némi bepillantást a színfalak mögé.

„Ilyen esetekben mindig két dolog fontos – mondta Szalma József, a Szalma International Management vezetője. – Egyrészt képben kell lenni a futballügyekkel kapcsolatban. Tudtuk, hogy Supka Attila lemondott, és magasan jegyzett, remek kvalitású trénert szándékoztak a helyére ültetni a debreceni vezetők. Másrészt nekünk megvannak a kapcsolataink Csehországban és Szlovákiában is, így aztán Gálffy György segítségével felkerestük a cseh mestert, hogy összehozzuk a feleket.”

Miroslav Beránek az elmúlt négy esztendőben Karel Brückner szövetségi kapitány oldalán a cseh válogatott másodedzője volt, de a korábban a Slavia Prahánál dolgozó tréner újból klubcsapatnál kívánt edzősködni.

„Szerdai megkeresésünkkor Miroslav elárulta, izgatja a klubedzői feladat, nem titkolta, hogy újból napi rendszerességű munkára vágyik – folytatta Szalma József. – Korábban több lehetőséget is elvetett, hiszen az ideális ajánlatra várt. Olyan csapatnál kívánt dolgozni, ahol nagy célokat tűztek ki maguk elé.”

Nos, a bajnoki cím megvédése minden bizonnyal testhezálló feladat számára. A megkeresés után péntek délután és szombat délelőtt tárgyalóasztalhoz ültek a felek, délután pedig Szima Gábor, a Debrecen elnöke elégedetten csaphatott Miroslav Beránek tenyerébe. A kérdés persze az, hogy ebben mekkora szerepet játszottak Szalma Józsefék.

„Most, hogy a szerződést már aláírták az érintettek, ez már egyáltalán nem fontos, hanem az, hogy a tréner milyen eredményeket ér el új csapatával – mondta a menedzser. – Csak annyit mondanék: örülök, hogy a segítségünkkel egy szakember munkalehetőséghez jutott egy nagy célokat maga elé kitűző csapatnál.”

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik