Asztalitenisz: Póta és Szudi is kvóta nélkül maradt Szarajevóban

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2024.05.19. 21:05
Póta Georgina ugyan Szarajevóban nem járt sikerrel, a világranglistán elfoglalt helye alapján még reménykedhet az olimpiai részvételben (Fotó: ETTU)
A szarajevói egyéni európai olimpiai selejtező utolsó napján Szudi Ádám és Póta Georgina is ki-ki meccset játszott a párizsi kvótáért, de egyiküknek sem sikerült nyernie, ami azt jelenti, hogy a mieink a bosnyák fővárosban nem szereztek kvótát, a világranglistás pozíciója alapján viszont Pótának még nem kell lemondania Párizsról.

 

Ennél jobban nehéz lenne kiélezni egy olimpiai selejtezőt: a szarajevói torna utolsó napjának utolsó két mérkőzésén küzdöttek meg az ezen a versenyen kiosztható utolsó két kvótáért, s mindkét mérkőzésen érdekeltek voltunk. Elsőként Szudi Ádámot szólították asztalhoz, a másik oldalon a szlovákok kínai származású játékosa, Yang Wang állt. Utóbbiról tudni kell, hogy Európa legjobb védőjátékosainak egyike, aki ráadásul a legváratlanabb pillanatokban közbeüt, támad, szóval igencsak kiismerhetetlen, emiatt nehéz is ellene játszani. Az ilyen típusú ellenfelekkel szemben a türelem a kulcsszó, hiszen képesek a legnehezebb helyzetből is visszakanyarítani a labdát az asztalra, ezért minden poénért alaposan meg kell küzdeni. Dolgozott is Szudi rendesen, szerzett szép pontokat, többnyire türelmes is volt, ám ez most nem volt elég: a szarajevói selejtező öt napja során számtalanszor felülírták a kiemelési rangsor sugallta erőviszonyokat, ezúttal azonban beigazolódott a papírforma, azaz a 4. kiemelt Wang négy játszmában legyőzte a 23. helyen rangsorolt Szudit, s ezzel jogot szerzett az olimpiai részvételre. Szudi legfeljebb azzal vigasztalhatja magát – ha ebben a helyzetben ez egyáltalán vigasz –, hogy az előzetes erőviszonyokat felrúgva, bravúrok árán jutott el a kvalifikáció utolsó állomásáig.

A szarajevói tornát Póta Georgina és az ukrán Margarita Peszocka csatája zárta. A tét ugyanaz volt mint Szudiéknál, különbség inkább abban volt, hogy itt két, az olimpiai részvételre már a rajt előtt esélyesnek tartott játékos találkozott. Sőt, Póta már túl van két ki-ki meccsen – az első és a második egyenes kieséses táblán is eljutott az elődöntőig –, de mivel mindkétszer kikapott, a Peszocka elleni csata volt a harmadik, egyben az utolsó esélye a szarajevói kvótaszerzésre. Intő jel volt, hogy az ukrán a második tábla első fordulójában elég simán, 4:1-re legyőzte Madarász Dórát, szóval a formájával nem lehet gond. E tekintetben Póta sem panaszkodhat, így aztán rendkívül látványos, kontracsatákkal teli párharcot vívtak. Az első három játszma hajrájában inkább az ukrán megoldásai ültek, de Póta elképesztő akaraterővel visszakapaszkodott, kiegyenlített 3:3-ra, a mindent eldöntő hetedik etap viszont ismét az ukráné lett. Szudi után tehát Pótának sem sikerült megszereznie az olimpiai kvótát a bosnyák fővárosban, de Szudival ellentétben neki még nem kell lemondania Párizsról, ugyanis a világranglistáról – a június 11-i és 18-i számít majd – még kvalifikálhat az olimpiára.

ASZTALITENISZ
EGYÉNI EURÓPAI OLIMPIAI SELEJTEZŐ, SZARAJEVÓ
Férfiak. 2. tábla. A 3. helyért
Wang (szlovák)–Szudi Ádám 4:0 (7, 2, 8, 6)
Nők. 2. tábla. A 3. helyért
Peszocka (ukrán)–Póta Georgina 4:3 (10, 8, 9, –7, –5, –5, 5)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik