„Minden felelősséget vállalok”

SINKOVICS GÁBOR, KECSKÉS ISTVÁNSINKOVICS GÁBOR, KECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2006.07.20. 01:18
Címkék
A tragikomédia folytatódik: az MLSZ elnöksége felülvizsgálta a licencadó bizottság határozatát, és úgy intézkedett, a Ferencváros és a Vác mégsem kaphatta volna meg az élvonalbeli indulási jogot. A két klub sorsáról hamarosan döntenek. Az MLSZ elnöke, Kisteleki István szerint az FTC igen nagy bajban van.
Németh Ferenc
Németh Ferenc

Az MLSZ elnöke lapunknak adott interjújában azzal magyarázta a licencügy sokadik váratlan fordulatát, hogy nem mer szembemenni az UEFA-val, amely megvizsgálja a tagállamok összes klubjának indulási engedélyét. Kisteleki István emellett magánemberként úgy véli, a Váccal nem lesz gond, vagyis indulhat majd az élvonalban.

Lemondott az elnök

Írásban lemondott dr. Kamarás István, a licencadó bizottság elnöke. A több helyen is fantombizottságnak titulált testület tagjait pedig leváltották. Kamarás István 16 évig volt MLSZ-elnökségi tag, jelenleg pedig az MLSZ dr. Izsó Ignác vezette jogi bizottságának alelnöke.

„Kétezer-három óta működik a licencadó testület fellebbviteli bizottsága, melynek tagja, és nemrég óta elnöke is voltam, ám mindkettőről lemondtam. Távozásom nincs összefüggésben az utóbbi időben történt eseményekkel. Különben is: abban állapodtunk meg az MLSZ vezetőségével, hogy az adatok bizalmas jellege miatt nem nyilatkozunk – mondta Kamarás István. – Szeretném magam ehhez tartani, hiszen az MLSZ részéről is korrekt módon betartották a megállapodás rájuk eső részét. De nem árt tudni: két éven keresztül folyamatosan figyelmeztettük a klubokat, milyen feltételeknek kell majd megfelelniük, lett volna tehát idejük eleget tenni a követelményeknek.”
– Elnök úr, el tudja képzelni, hogy a spanyol vagy mondjuk a moldovai bajnokság rajtja előtt egy héttel a csapatoknak, a szurkolóknak fogalmuk sincs arról, kik vesznek részt az első osztályban? Már megbocsásson, de ilyen zűrzavar talán még sosem volt a sportágban, felelős pedig nincs. Egyik bizottság jön a másik után, kiigazodni lehetetlenség.
– Pedig van felelős: én – mondta Kisteleki István. – Minden felelősséget magamra vállalok, még azt is, amit nem kellene. Én irányítom a szövetséget, így kötelességem azonosulni minden döntésével, s persze minden hibájával is. Mert például ez a hétfői licencadó bizottsági ülés kapitális hiba volt. Nem az, hogy összeült, arról magam is tudtam, hanem az, ami ott történt.

– Muszáj közbevetnem: vannak, akik egyértelműen állítják, éppen ön szorgalmazta a hétfői összejövetelt, és nagyon is jól tudta, miről döntenek rajta.
– Ez nem igaz! Arról volt szó, hogy a licencadó testület fontos szabályt iktat be ezen a hétfői megbeszélésen. Egyértelművé teszi, írásba foglalja, hogy a másodfokú döntés ellen nincs helye fellebbezésnek, és még az adott szövetség sem változtathat rajta. Ezért találkoztak a tagok, ehelyett nekiálltak szavazni.

– Kis ország ez, semmi sem marad titokban, így lapunk pontosan értesült a hétfő délutáni eseményekről, megírtuk, hogy a hét tag közül csupán öt volt ott. A megjelentek, ahogy ön is mondja, szavazást hirdettek, amelyen három kettő arányban döntöttek úgy, hogy visszavonják a másodfokú határozatukat, és mégis licenc- és rajtengedélyt adnak a Ferencvárosnak, valamint a Vácnak. Kinek a fejéből pattant ki ez az ötlet?
– Nézze, ebbe most ne menjünk bele, én nem akarom kiadni a testület tagjait, a személyiségi jogok védelme megilleti őket. Maradjunk annyiban, hogy szabálytalanul ültek össze, és jogszerűtlenül vonták vissza a másodfokú ítéletet.

Közvetítések

Három tévés mérkőzés a cél

Kisteleki István, az MLSZ elnöke szerdán bejelentette, hogy elsősorban az MTV műsorán látná örömmel a magyar bajnoki mérkőzéseket. Mint mondta, az a cél, hogy olyan produkciók kerüljenek képernyőre, amelyeket el lehet adni a nézőknek és amelyek vonzók a szponzorok számára is. Hozzátette: nem az a lényeg, mekkora jogdíjat ajánlanak a televíziók, hanem a produkció minősége a legfontosabb. A tervek szerint péntek este 7-kor, szombat délután és esetleg a hétfő esti összefoglaló után lenne egy meccs a televízióban. Információink szerint szerda késő este már közel álltak a felek a megállapodáshoz.
– Tehát ha nincs az a hétfői tragikomédia, akkor a Fradi és a Vác ma már hivatalosan sem első osztályú csapat.
– Így van.

– A két klub újabb, immár sokadik esélyt kapott arra, hogy rendezze sorait, pénzt szerezzen, s megpróbálja elhitetni a közvéleménnyel, hogy képes lesz végigjátszani az idényt.
– Szó sincs róla. Itt már nincs helye érvelésnek, új papírok nyomtatásának, talicskával tolt halomnyi pénznek, a döntés az első és másodfok alapján születik majd meg. Maradjunk a tényeknél: a Ferencváros és a Vác sem első, sem másodfokon nem kapta meg a rajtengedélyt. Mi, ugye, hatályon kívül helyeztük a fellebbviteli licencadó bizottság döntéseit, ám a benyújtott iratok ettől még nem változnak. Kiemelendő, hogy az elnökség egyhangúlag döntött mind a visszahívásról, mind arról, hogy új eljárás legyen. Abban is megállapodtunk, hogy mindenképpen tizenhat csapattal kezdjük a bajnokságot, s ha a Fradi és a Vác a harmadik rostán sem felel meg, jön a helyükre a Vasas és a Pápa.

– A sajtótájékoztatón arról beszélt, mi több, hangsúlyozta, a jövő útja a félamatörizmus. Éppen ezért nem értem, mi a gond a Váccal?! A váciak épp arra törekszenek, hogy a keret egy része a futball mellett dolgozzon is.
– Ha a magánvéleményemre kíváncsi, a Vác valószínűleg rendben lesz. Az újonc eddig azért nem kapott licencengedélyt, mert a testület tagjai úgy látták, ennyi pénzből képtelenség végigjátszani az idényt. Előfordulhat, hogy másként értékelik, s ha ez így lesz, a Vác úttörőszerepet tölthet be. Játékosai dolgoznak majd a futball mellett.

– És mi lesz a Ferencvárossal? Mert azt ön sem gondolhatja komolyan, hogy a pénztelen, egyik napról a másikra élő magyar futballban van tizenöt tőkeerős csapat, és csak épp a Fradival akad gond.
– Nem tudom, hogyan fogalmazzak, hogy mindenki megértse, a licencadó bizottság normális körülmények között az UEFA előírásai szerint dönt. Mi, s ezt nyugodt szívvel kijelenthetem, így is megpróbáltuk a lehető legalacsonyabbra tenni a lécet, ám a Ferencváros a jelek szerint még ennek a minimumnak sem tud megfelelni. Az UEFA szeptemberben mind az ötvenkét tagállam dossziéját átnézi, ellenőrzi a licenceket, és az Eb-rendezésért folytatott harc finisében egyszerűen nem lenne értelme szembefordulni az európai szövetséggel. Szerda reggel találkoztam Ináncsy Miklóssal, az FTC elnökével, s elmondtam neki: ha a csapat mégis licencet kapna, és idény közben csődbe menne, az NB III-ig kellene száműzni. Ez a szabály. Ennél már az is jobb, ha most az NB II-be kerülnek. De erről majd az új másodfokú licenceljárás dönt. ---- I ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik